Vi møder Tømrermester Bo Frandsen fra Peter Frandsen & Søn i en pause, mens de isætter nye vinduer for en boligforening i Taulov. Peter Frandsen og søn er specialister i vinduer og er VELFAC VinduesMester.

Bo Frandsen er godt i gang sammen med to medarbejdere fra Peter Frandsen og Søn, da jeg ankommer til et lille vænge i en boligforening i Taulov. Der står store hvide VELFAC vinduer klar til at blive sat i.

“Foreningen her har gennem de sidste fem år gradvist udskiftet vinduerne. Vi skifter i dag de store stuepartier til VELFACs trelags lavenergi”, siger Bo Frandsen

For en utrænet ligner det vinduer med lidt skæve mål, så jeg går ud fra, at de er produceret med specialmål. Det ser enormt dyrt ud, men Bo forklarer:

Stort vinduesparti på vej på plads. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

“Ved VELFAC er der ikke noget, der er produceret fra starten af, vi kommer ud og tager målene, så betaler man simpelthen pr. centimeter, man køber. VELFAC er high-end, det er det bedste af det bedste. VELFAC laver indbrudssikrede vinduer, sikkerheden er i top, du får ikke et vindue, som er bedre end den, vi sætter i.”

Hvordan kan man som boligejer se, hvornår det er tid til at få skiftet sine vinduer og hvor lang tid holder sådan et moderne vindue, som du sætter i, i dag?

“Desværre er de vinduer, som vi skifter ikke så gamle, jeg tror de er en 12-15 år gamle. Der findes mange forskellige vinduesfirmaer, men typisk, kan man se om det skal skiftes, når man ser bundglaslisten – der starter det, når et vindue ikke har det godt. Hvis det er et trævindue, man har, så begynder det op af siderene. Får man ikke vinduerne vedligeholdt, så griber det om sig og fugten trænger ind. 98 procent af de vinduer, vi sælger er træ/alu vinduer. De holder næsten for evigt,” siger Bo og fortsætter:

Jeg er ude ved kunder, hvor vi har monteret vinduer, og efter 25 – 30 år ser de stadig fabriksnye ud. Det kan dog være, at de VELFAC-vinduer, der blev produceret for så lang tid siden ikke er tidsvarende længere, også kan ruderne samtidig være færdige, hvis gummilisterne er trætte. Derfor kommer man til at skifte dem alligevel. Der er også sket meget udviklingsmæssigt”, siger Bo.

Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Når du nævner, at du har været i gang i jeres familiefortagende i 19 år, så må der vel også være sket noget med måden i monterer på, der er godt med hjælpemidler i dag?

“Ja, det var helt anderledes, jeg kan kun grine af det, når jeg ser billeder, vi havde ikke nogen hjælpemidler overhovedet. I dag har vi alle mulige forskellige hejsesystemer og hunde (bræt med fire hjul red.), som vi kan køre vinduerne på. Men vi laver heller ikke andet end vinduer for vores kunder, og vi var blandt de allerførste som blev VELFAC VinduesMester i Danmark i 2004. Det er ikke sådan, at vi er gift med VELFAC, men 90 procent af de vinduer, vi sætter i er derfra. VELFAC leverer også mange kunder til os, da de er tilfredse med vores arbejde,” fortæller Bo og uddyber:

“Vi laver støvfri vinduesmontering, som vi nok er nogle af de eneste, der tilbyder, vi monterer en støvkabine rundt om hvert eneste vindue, så der ikke kommer snavs ind i huset. Man skulle tro, at det kostede ekstra, men vi sparer tid på det bagefter, så det går op. Ved at man beskæftiger sig med det samme intensivt, så bliver man god til det, derfor kan vi være konkurrencedygtige på prisen”, siger Bo.

Med hjælpemidler er det ingen sag at flytte rundt på store vinduer. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Bo er meget dedikeret, når det kommer til vinduer og han lyser næsten op, da han fortæller, hvad nye vinduer ofte gør.

“Det giver en kæmpe forandring på et hus, folk er superglade, når de har fået nye vinduer. Det allerførste som folk siger er noget, man ikke tænker over. De siger: “Hvor blev her stille.” Det er fordi, de pludselig får et vindue som er tæt, det gør, at lydniveauet inde i huset bliver helt anderledes. Man kan købe sig til et sindssyg dyrt produkt, men hvis man ikke behandler det omhyggeligt, så er det ikke et fint produkt, når det er færdigt.

VELFAC i luften. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Det er på tide at slippe Bo igen, så de kan blive færdige med dagens arbejde, vil du vide mere om Peter Frandsen & Søn så kan du læse her.

https://www.billet.dk/order/tickets/13261438/tyrolerfest-i-fredericia-2019-eksercerhuset-2019-11-02-17-00-00