Onsdag den 24. januar 2018 klokken 17.00-19.00 havde Fredericia Kommune et godt og ganske gratis tilbud, tilflyttere kunne komme på en byvandring i den historiske midtby, med en erfaren guide, der blev ydermere lokket med kaffe og velkomst på Rådhuset inden gåturen og ikke mindst, mad og drikke på Fredericia Bibliotek efter gåturen.

Jeg er som udgangspunkt ikke just kendt, som ham der altid lige går en tur eller ånden der vandrer, men nuvel, jeg kunne naturligvis heller ikke sige nej til en invitation med så godt og gratis et tilbud, jeg fandt derfor støvlerne og den store dynejakke frem og mødte også op til byvandringen.

Jeg fik en god sludder med guiderne Bent Laurberg og Per Skovsen, inden det hele gik i gang, der havde været 55 tilmeldinger, derfor var der to guider i stedet for en, forklarede de mig, de sagde, de glædede sig rigtigt meget alt imens, de stod og trippede forventningsfuldt og spejdede lidt nervøst efter de mange tilmeldte, der ikke var dukket så mange op på daværende tidspunkt, deres nervøsitet blev til glæde da næsten 50 endte med at møde op til turen trods vejret og håndbold i tv.

Alle de tilmeldte mødtes til en kop kaffe i forhallen på Fredericia Rådhus klokken 17.00, der var også en masse forskellige superlækre kager. Der var kommet folk i alle aldersklasser, en enkelt oveni købet i barnevogn.

Vi blev ved indgangen til rådhuset først budt velkommen af nogle rigtigt flinke og hjælpsomme medarbejdere, herefter gik Borgmester Jacob Bjerregaard og 2.viceborgmester Ole Steen Hansen rundt og trykkede alle i hånden og bød velkommen personligt.

Jacob Bjerregaard stillede op lige midt i den store indgangshal ved Borgerservice, på vegne af Fredericia Kommune, bød han os alle sammen varmt velkommen. Borgmesteren var meget glad og fik takket alle for fremmødet. “Vi er privilegerede over i har valgt os, vi er stolte af i har valgt os,” sagde Jacob Bjerregaard.

Han fortalte derefter om alle de ting, der sker her i byen og at det går rigtig godt. Han sagde også, at han meget gerne ville høre tilflytternes mening om, hvordan Fredericia kunne blive en endnu bedre vært og hjemby for alle. “Vi havde egentligt regnet med ca.20 tilmeldinger, men som I kan se, er der kommer over dobbelt så mange’ , han fortsatte stolt, ‘det er et fedt tidspunkt at flytte til Fredericia på.” Han videregav herefter ordet til guiderne Bent og Per.

Jacob Bjerregaard skulle haste videre til et udenbys møde umildbart efter, så jeg fangede ham kun ganske kort lige efter hans velkomst og spurgte ham om han var overrasket over det store fremmøde.

“Jeg er positivt overrasket over det store fremmøde, det viser jo også at borgerne og tilflytterne tager Fredericia til sig, det er jeg rigtigt glad for.”

Eftermiddagen skulle herefter fortsætte med den planlagte byvandring, jeg kan allerede nu afsløre at trods det, at der var lovet relativt lunt vejr, så blæste der en vældig vind den dag ude fra vest og det stod ned i stænger og lårfede stråler med regn og det var pivkoldt.

Der var blevet lavet to hold som skulle gå ud på turen med nogle minutters mellemrum og jeg var kommet på hold 1.

Med tanken om, hvor dejligt det kunne have været at få sig en varm kop kaffe og et stykke kage mere på Rådhuset sammen med hold 2, trodsede vi modige sjæle på hold 1, elementernes rasen og begav os ud på rejsen tilbage i den Fredericianske historie.

Vi fik os en god gåtur på knap 20 meter før Bent, vores guide på hold 1, gjorde holdt og fortalte os lidt om det nyeste af de fem rådhuse, der har været i Fredericia gennem tiden. Vi gik i stiv kuling og monsunregn videre ned af gågaden og stoppede herefter ved den katolske kirke nede i Sjællandsgade, der blev fortalt om den og den religionsfrihed, der tiltrak mange forskellige nationaliteter til Fredericia dengang. Bent gjorde også klart, at vi blev Lutheranere, fordi kongen ville eje jorden, som den Katolske kirke besad og det var den nemmeste måde at tage den på. Lige ved siden af den katolske kirke, ligger huset der tidligere var et sygehus, hvor det var nonner, der drev det, Bent kunne stadig huske, da der var nonner der i hans barndom.

Næste stop var Meldahls Rådhus, nr 4 i rækken af de 5, her blev der talt om at Meldahl havde fundet inspiration på sine rejser, Meldahl tegnede rådhuset efter at være kommet hjem fra netop en lang rejse. Der blev talt om skattefrihed, straffritagelse og meget mere, som blev lovet alle der ville flytte til Fredericia dengang Fredericia skulle bosættes på ny efter vi havde fået klø af svenskerne. Vi lærte også, at der ligger en indgraveret metalskinne hele vejen hen mellem fliserne, langs forsiden af det smukke rådhus, hvorpå der står påskrevet alle de goder man kunne få ved at flytte til Fredericia, her skal tilføjes, at flere på hold 1 mente, at de mange goder fra dengang skulle genovervejes af byrådet, særligt skattefritagelsen var på tale. Meldahl er i øvrigt også arkitekten, der har tegnet Marmorkirken i København.

Vi stoppede kort ved Sct. Michaelis-kirken, og gik derefter gennem kirkegården og op til den jødiske kirkegård. Den ligger lige ved siden af den gamle VOSS-grund. Her fortalte Bent, at den jødiske synagoge, der lå nede i Riddergade i sin tid, fik grunden deroppe, fordi ingen gad, at hverken bygge på dem, eje den eller være der, det viser sig, at det var fordi den lå med den bedste udsigt op til galgebakken, hvor man dengang kappede hovedet af folk.

Turen gik nu forbi de historiske og smukke volde, vi var nu alle gennemblødte, på nær et par stykker der med rettidig omhu havde iklædt sig regntøj, vi gik op af trappen til den del af volden, der peger ned mod museet. En nu ligeså pladdervåd Bent, fortalte os historien omkring voldene, Bent stod som en viking, midt oppe i stormen med hele hold 1 i rundkreds omkring sig, mens han med med respekt i stemmen fortalte os om betydningen af voldene, de to krige, de havde været brugt i samt om udfaldet mod tyskerne som vi vandt den 6 juli 1849, det udledte hurtigt opmærksomheden hen på 6julifejringen som blev varmt omtalt, som noget man som tilflytter skyldte sig selv at være med til, “Det er også fadøl og meget andet godt,” sagde Bent, hvilket fremkaldte stor latter i forsamlingen af våde tilflyttere.

Vi gik nu hen i mod landsoldaten, Bent fik fortalt, at porten vi gik hen over, var over 100 år gammel, det er den hvor man kører ind og ud af byen der ved Landsoldaten, den rigtige port fra fæstningstiden, var den der ligger nede ved skillevagthuset til højre bagved landsoldaten. Vi fik naturligvis historien om landsoldaten, inden havde vi fået fortalt at nogle tyske generaler havde overvejet at pille den ned og støbe den om, normen for statuer dengang var, at det var generaler og herskere, der fik den ære og da Landsoldaten var den første statue af en mening soldat, man havde set, var de bange for at det skulle give ballade blandt deres egne tropper, så de lod den stå. Bent fortalte også, at alle studenterne her i Fredericia samles nede ved landsoldaten, når de sidste er færdige med studiet og danser rundt om den.

På vej ned mod biblioteket hørte vi kort om Familien Bruun, der havde Det Bruunske Pakhus som deres lager, de var så rige at de havde deres egen kirke ude i Egeskov, deres gravsted er stadig derude i Egeskov kirke.

Sølvfabrikken nede i gågaden blev også hurtigt omtalt, mens vi i nærmest rask gang søgte ned mod Bibliotekets varme lokaler, Bent pegede også lige hurtigt ned i Riddergade for at vise, hvor den Jødiske synagoge havde lagt i sin tid.

Vi lærte på turen en hele masse om Fredericia både historisk, men også fra nyere tid, det var trods vejret, en fantastisk og lærerig tur med en fantastisk guide.

En af deltagende spurgte mig i øvrigt under turen, hvem det var, der havde os budt velkommen, han var lettere overrasket, da jeg fortalte ham, at det var byens borgmester samt 2.viceborgmester, der trykkede hånd og byens borgmester der havde holdt velkomsttalen.

Vi ankom totalt gennemblødte og vejrblæste på biblioteket klokken ca 18.30, her var der disket op med lækre sandwich, smurt i kantinen, fra værtens side. Vi satte os ved bordene og ventede på hold 2, der ankom kort tid efter.

Lederen af Biblioteket, Jytte Bræmer, fik hernæst ordet og bød alle velkommen på biblioteket, hun fortalte om de mange funktioner og ting, der blev varetaget på biblioteket, det er her man for ordnet ting som pas og kørekortfornyelse, turistinformation klarer man også og meget mere. Over 800 bruger og besøger multihuset, som biblioteket er blevet, hver dag. Vi fik også en kort fortælling om historien bag bygningen hvorefter hun sagde velbekomme og inviterede os hen til bordet med de frisksmurte sandwicher.

Vi mæskede os i lækkerierne og det smagte suverænt, snakken gik lystigt og det var rigtigt hyggeligt, det føltes lidt som om at være blevet inviteret hjem til nogen man ikke kender, og finde ud af at man sagtens kunne blive gode venner.

Jeg fik sludret lidt med de deltagende eventyrere, jeg sad til bords med, jeg fik positiv respons hele vejen rundt. En havde boet mange år i Italien, de var flyttet hjem og ud til Trelde næs, de var meget glade og imponerede over den åbenhed, de var blevet mødt med derude. Hun sagde også med et grin at en vandretur i den slags møgvejr var blevet aflyst nede i Italien. Et par der er flyttet her til Fredericia i september sidste år, var også rigtigt glade og roste Fredericia til skyerne. En sagde også med et smil, at hun holdt lidt lav profil med, hvor dejlig Fredericia egentligt er da hun var bange for at så ville alle jo flytte hertil, større ros til en by kan man nok ikke finde.

Jeg lænede mig lidt tilbage og lyttede til den glade summen der var i lokalet, ved bordet jeg sad blev der talt om alle de ting de synes er dejlige ved Fredericia.

Jeg følte mig meget Fredericiansk og stolt af også at have boet her i 70erne som barn og 80erne som teenager, dengang Fredericia var den slemme dreng i klassen som en ved bordet sagde, og nu, ja nu er Fredericia en by med vild fremdrift og positivitet, andre byer misunder os og mange nye flytter hertil.

Sikke en god velkomst til tilflytterne, de fik sig simpelthen en på opleveren, både tur og vejrmæssigt, jeg er ret sikker på ingen har fortrudt hverken tilflytningen eller den vel tilrettelagte byvandring, jeg synes personligt, det er et virkeligt brugbart initiativ, havde jeg ikke allerede boet i Fredericia var jeg flyttet hertil.

Til alle jer der brænder inde med spørgsmålet *hvilke rådhuse var de 3 foregående* kommer det nu som bonusinfo.

RÅDHUSE I FREDERICIA

© Fredericias Historie v. Erik F. Rønnebech

RÅDHUS NR. 1:

Byens første rådhus lå på det nordvestlige hjørne af Kongens- og Oldenborggade i byens geometriske centrum. Bystyret bestod af et 8 mands byting, der udnævntes 1653. En sal på rådhuset brugtes som kirkesal til Frederiksodde Kirke blev bygget.

RÅDHUS NR. 2:

Byens andet rådhus lå i Prinsessegade over for det nuværende teater. Man købte kaptajn Elberchts gård i 1684 og indrettede den til formålet .

RÅDHUS NR. 3:

Byens tredie rådhus opførtes ud til gaden på det nord-vestlige hjørne af Vendersgade og Sjællandsgade. Det kostede 2.500 rigsdaler at opføre og byens præsident Hans de Hoffman skænkede et klokke og slagur til den, efter datidens forhold, imponerende bygning. Bystyret bestod den gang af en præsident, en borgmester og 3 rådmænd. Rådhuset indviedes 31. marts 1762 og fungerede i 98 år.

Frank