Fredericia AVISEN går bag om Black Friday, hvad er op og ned? I Danmark er det nærmest blevet en uge og nogle gange længere end det. Begrebet er allerede etableret i det danske erhvervsliv og på fredag går det for alvor løs.

Vi skal tilbage til Philadelphia, hvor det startede som et begreb, der omhandlede den mængde af trafik som kom dagen efter Thanksgiving. Der var en stor mængde af fodgængere og biler på gaden og deraf kom navnet Black Friday til verden.

Men det var først senere det blev en regulær handelsdag, hvor man efter Thanksgiving i flere stater holdt deltidsfri og folk havde tid til shopping. Med internettets fart er det blevet et kæmpe fænomen verden over. Selvom man stødte på navnet allerede i 1961 så tog det længere tid før det kom over Atlanten. Black Friday blev senere en betegnelse for, at det var den fredag, hvor man vendte tallene på firmaets bundlinje fra rød til sort.

Det blev først i 2013, at vi stødte på Black Friday i Danmark, hvor nogle enkelte webshops begyndte med den amerikanske tradition. Dengang var flere folk skeptiske, men som så mange andre amerikanske fænomener, så må vi sande, at det har sat sig fast i både den danske detailhandel og kunderne i særdeleshed.

Det er på fem år i Danmark gået fra, at være noget, der poppede op på nettet til at være ligeså massivt for butikkers markedsføring som at pynte op til jul.

I Fredericia er det i år kommet til et clash mellem ankomsten af vores kære julemand og den ultimative shoppingdag, som flere ser Black Friday som. Men mon ikke børnene og Julen kan overleve eller får Black Friday skubbet Julemanden ind i december, intet er sikkert, når markedskræfterne er på spil.

Skal du selv ud og høste tilbud på Black Friday, og hvad skal du i givet fald købe?

https://www.facebook.com/heinybags/
Annonce