Denne søndag kl. 10 blev Bjørn Nørgaards store kunstværk ”Alfa & Omega” til Christianskirken i Fredericia indviet foran våbenhuset. Efterfølgende var der en stor festgudstjeneste kl. 10.30, hvor der også blev præsenteret det nye stykke musik, som salmedigteren Holger Lissner havde skrevet til lejligheden, med melodier af Jakob Venndt.

”Alfa & Omega” er en et ton tung bronzeportal, der bl.a. består af to tunge dobbeltdøre i ædelmetal, som kommer til at fungere som det nye indgangsparti i Christianskirken. Billedhugger Bjørn Nørgaard skabte allerede i 2007 sit første monumentale værk til Christianskirken i Fredericia med titlen “Du skal elske din fjende”.

Lidt før 9.00 indfandt Fredericia AVISEN sig i en af byens store kirker, Christianskirken. Et leben uden lige udspillede sig, da de mange frivillige, medarbejdere, korsangere, musikere, fanebærer og præster var ved at gøre klar til den helt store dag, hvor kunstneren Bjørn Nørgaards indgangsportal skulle indvies. 

På stolene lå særligt trykte magasiner i anledningen af Festgudstjenesten. Der blev nusset og pudset, så alle detaljer var på plads til perfektion. 

Foran indgangsportalen, Alfa og Omega, der forener Det Gamle og Det Nye Testamente, var der i dagens anledning sat højttalere op, så der kunne tales de mange inviterede gængere. Regnen silen ned, så paraplyerne måtte frem. 

Lidt før 10 begyndte 6. Juli Garden at underholde med festsange, som Robbie Williams Let Me Entertain You. Den røde snor blev fundet frem og sat op, klar til at blive klippet som en rigtig officiel indvielse. Og så spillede byens garde ellers videre, hvor de løbende modtog klapsalvers. 

Kirkeklokken ringede som en hver anden søndag, men det var en stor dag. Holger fra Christianskirkens Drenge- og Mandskor skulle klippe den røde snor efter talerne var holdt. 

Med trommehvirvler fra 6. Juli Garden greb Holger, der var i skjorte og butterfly, den guldbelagte saks. Snoren blev klippet og kort tid efter blev de imponerende døre i indgangsportalen åbnet. 

Klokken 10.30 kunne Festgudstjenesten begynde først med fanebærer og præster, inden koret kom syngende ind. De mange kirkegængere kunne opleve en sand festgudstjeneste med massevis af sang støttet af orkester og kor. Smilene var store og stoltheden lyste ud af de musikalske udøvere, når de forkælede kirkens vægge med deres stemmer og musikalske talent. Orkesteret bestod i dag af multiinstrumentalist og komponist, Jacob Venndt, Martin Schack på hammondorgel, Kasten Bagge på trommer, Christian Vuus på saxofon og klarinet, Hans Esbjerg på flygel og kirkeorgel og endeligt Jesper Riis på trompet og flygelhorn. 

Provst Børge Munk Povlsen stod for prædiken. Han var stolt af døren og dagen i dag, og brugte humoren som intro med baggrund i, at døren burde virke med de mange dygtige håndværksmestre, modsat Viborg Domkirke, hvor døren drillede. Provsten talte om børnene, paradis, blomster, H.C Andersens snedronningen, om det værgeløse, magtesløse, kærligheden, livet, og demens. Det var de store emner, der fandt plads i festprædikenen, der blev afsluttet med et halleluja barn Jesus med reference til den store eventyrdigter. 

Børge Munk Povlsen brugte igen humor og ironi, da han storpriste sin ven, Christianskirkens huskunstner, Bjørn Nørgaard for med og modspil. Hertil kom provsten med en lille anekdote om Bjørn Nørgaards tendens til at bande. “Det er dog blevet bedre med årene, Bjørn. Nu efterfølges dine bandeord med en fuldtonet undskyldning. Det må være en forbedring,” sagde Børge Munk Povlsen, inden han takkede for alle de bidrag, der har gjort samarbejdet med Bjørn Nørgaard muligt. 

Provst Børge Munk Povlsen (Foto: Andreas Dyhrberg Andreassen/Fredericia AVISEN)

Dagens nadver blev akkompagneret af velspillende orkester. Samme orkester fik også skruet op for volumen ved deres sidste bidrag til dagens Festgudstjeneste, det fik flere gængere til at vugge fra side til side, inden dagens 400 madkasser blev serveret.

Med ”Alfa & Omega” fuldfører Bjørn Nørgaard sin udsmykning af Christianskirken, der dermed kan betegnes som et af kunstnerens helt store værker.


Skabelsen og døden

Med den nye portal åbnes der ikke blot til et 60 m2 splinternyt våbenhus, hvorfra der er adgang til det 22 meter høje kirkerum fra 1972. Kunstinteresserede kirkegængere fra hele landet kan nu også se koblingen mellem de bibelske fortællinger i Bjørn Nørgaards 24 glasmosaikker, der standser pinsedag, til Alfa & Omega-portalen, der fortæller videre om Paulus, der forandres fra at forfølge kristne til apostel, der forkynder Kristus, og dermed skaber begyndelsen på de første menigheder.

I ”Alfa & Omega”-portalen tager Bjørn Nørgaard i sit motiv- og billedvalg udgangspunkt i skabelsen og døden: Indgangen til livet i form af fødsel og dåb og udgangen af livet i kraft af døden og begravelsen. I værket henviser Bjørn Nørgaard til en række centrale begreber, der kan sammenfattes i kærlighedsbudskabet, mens alfa og omega refererer til Jesus, der sagde: ”Jeg er Alfa og Omega, den første og den sidste, begyndelsen og enden.”

Et unikt stykke brugskunst
Per Møller Henriksen, der er formand for menighedsrådet i Christianskirken,glæder sig over, at Bjørn Nørgaard står bag et unikt stykke kunst til brug for kirkegængerne:

– Christianskirkens nye bronzeportal gør det ikke blot lettere at komme i kirken, men åbner også for kirkens budskab, idet Bjørn Nørgaard har modelleret bibelhistorie på kirkens nye bronzeportal. Erfaringen fra alterudsmykningen, som Bjørn Nørgaard også har lavet, er at kunsten åbner for kirkens budskab, både når man deltager i gudstjenester, konfirmandundervisning eller babysalmesang. Vi glæder os også over, at Bjørn Nørgaards værk forhåbentligt trækker besøgende til kirken fra hele landet, så vi på den måde kan være med til at fortælle bibelhistorier til en meget bred gruppe af besøgende, lyder det fra Per Møller Henriksen.

Det er Kunstcenteret ”Du skal elske din fjende”, der har stået for at indsamle midlerne til kunstværket med store donationer fra bl.a. Augustinus-fonden, Den A.P. Møllerske Støttefond, Bankdata, Ørsted, Tove Bjørnshauges Fond samt privat donationer. Derudover har Christianskirken i løbet af 2019 opsparet penge til ophængning af værket fra bl.a. private donationer, kirkeindtægter, donationer fra menighedsrådsmedlemmer og ansatte, gallamiddage, cykelrally og salg af ”Alfa & Omega”-nøglen, der også er designet af Bjørn Nørgaard. Den samlede pris for værket er på 5.2 mio. kr.

http://fredericiateater.poweredbyintegra.dk/oversigt.aspx?filmid=203&forestillingid=&internetserial=&webkode=&err=&
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer