Fredericia Byråd indgik fredag aften et budgetforlig for 2020. Der er tale om et bredt forlig, hvor alle partier kunne være med – og så var det en lettet Borgmester, der kunne fortælle at han er stolt over det indgåede budget.

Det er næsten blevet kutyme for Jacob Bjerregaard at lande et budget, der bliver underskrevet af et samlet byråd. Denne gang var udsigterne noget sværere, processen var anderledes kort og udgangspunktet var store nedskæringer. Det ændrede sig, i ellevte time fik man lov at bruge flere penge, og dermed gik man fra at skulle spare til at kunne investere.

Borgmesteren beretter om et byråd der “sætter Fredericia før sig selv”, hvilket er hovedårsagen til et bredt forlig.

Netop udgangspunktet i de brede aftaler har hele vejen igennem været fokus for Borgmester Jacob Bjerregaard. “Jeg har fra starten af min borgmesterperiode været optaget af brede forlig. Jeg er glad for, at vi nu på sjette år kan stå samlet. Det giver noget stabilitet for byen”, fortæller Bjerregaard til Fredericia AVISEN.

“I denne proces giver man lidt og tager lidt. Der ser jeg min rolle som ham der skal samle enderne, men også ham der i sidste ende er ansvarlig for, at der er styr på økonomien. Det gør, at vi igen kan investere ret massivt, som vi kommer til at gøre igen i år”, fortsætter Borgmesteren.

Når man indgår de brede forlig ligger det ikke kun på Jacob Bjerregaards skuldre, det ligger ligeså meget på de resterende partier og løsgængere, at de også skal være med på idéen. Og her retter Borgmesteren en særlig tak, til det gode samarbejde.

“Jeg vil gerne sende en stor tak til mine 20 kollegaer. Et bredt forlig kommer ikke af sig selv, det kommer af at man sætter Fredericia før sig selv”, forklarer Jacob.

Flere socialdemokratiske aftryk

Som Borgmester skal man selvsagt stå på mål for det budget der bliver landet i forhandlingerne, men med sig i ryggen har Jacob Bjerregaard en stor byrådsgruppe og et parti, der også har haft emner til det kommende års budget. Selv fremhæver Jacob, at Socialdemokratiet har fået flere vigtige ting med i budgettet.

Ældreområdet løftes med mange millioner

“Vi har taget et løft af vores velfærdsområder med ind i forhandlingerne”, fortalte Borgmesteren og fortsatte: “Vi har lagt meget vægt på vores ældreområde, hvor vi har investeret i plejen, i plejecentrene og i en række aktiviteter rundt hos vores ældre”.

“Så har vi fået de lidt mindre behagelige ting i mulighedskataloget ud. Til gengæld har vi bygget på, så det samlede løft på ældreområdet bliver på over 20 millioner kroner, samtidig med at vi eftergiver gælden. Det er vi rigtig glade for – og meget stolte over. Vi ser os selv som værende en kommune hvor det skal være godt at være ældre”, forklarede Jacob Bjerregaard.

Servicerammen er ikke længere et stort problem

Tidligere har ordet ‘servicerammen’ givet meget bekymrede miner hos Jacob Bjerregaard, for den stramme styring har givet store udfordringer i Fredericia Kommune. Man har penge i kassen, men man må ikke bruge dem. I år er det dog anderledes – ikke fordi servicerammen er meget større, men fordi man ‘låner’ lidt i andre kommuners serviceramme.

“Det har gjort, at vi har kunnet lande et budget hvor vi har investeret så massivt i vores velfærd. Jeg har jo den sidste måned kigget på, hvor de andre kommuner har været. Det har vist sig, at der har været en række andre kommuner, hvor man har valgt at spare i år, og det betyder at de ikke har brugt deres serviceramme”, forklarer Borgmesteren og fortsætter:

“Vi har brugt vores serviceramme, og så har vi fået muligheden for at bruge yderligere 23 millioner kroner udover vores egen serviceramme. De penge bruger vi så på at øge vores velfærd”.

“Det troede vi ikke var muligt for et par uger siden, men jeg er rigtig glad for, at vi kan bruge pengene. Vi bruger dem samtidigt med, at vi fastholder et højt anlægsniveau, så vi bruger mange penge i det kommende år, og det er jeg overbevist om, at borgerne vil komme til at mærke”, siger Jacob Bjerregaard.

Ny proces var angstprovokerende

Fredericia AVISEN har tidligere fortalt om den anderledes proces i forbindelse med budgetlægningen i år – og det har også givet bekymringer hos Borgmesteren, der kalder det for ‘angstprovokerende’.

“For mig har det været lidt angstprovokerende, det vil jeg gerne være ærlig at sige. Jeg har siden jeg blev borgmester haft det godt med, at det var mig der fremlagde et budget, et budget der var et politisk budget. Det har jeg brugt rigtig meget tid på, at diskutere med mit parti og min gruppe”, siger Bjerregaard og fortsætter:

“Den mulighed har jeg ikke haft i år, fordi der var så kort tid fra vi fik tallene til at der skulle ligge et budget. Derfor har vi så i år kørt med et budget fra forvaltningen. Det skal vi evaluere nu, og så ser vi på hvad vi skal gøre næste år. Jeg forestiller mig dog, at vi vender tilbage til mere normaliserede tilstande”.

“Jeg skal mere på banen nu”

Der har været mere stille end normalt fra Jacob Bjerregaard i forløbet op til de afsluttende forhandlinger. Det har der været flere årsage til, forklarer han, men han fortæller samtidig at han nu er klar til at komme på banen, og stå på mål for et ‘historisk budget’.

“Jeg har ikke rigtigt kunnet kommunikere på de forskellige områder, og derfor har jeg også besluttet mig for, at nu vil jeg ud og kommunikere ret markant og kraftigt i de kommende uger. Det er fordi jeg i virkeligheden har holdt mig lidt væk i den sidste måneds tid i respekt for høringsproces og af respekt for at forvaltningen skal have arbejdsro”, fortæller Jacob Bjerregaard og fortsætter:

“Nu er vi så et sted, hvor vi kan gå ud og være noget mere klare i mælet om alt det positive der er at sige om det her budget”.

Fjernelse af høringsperioden var aldrig på tale

Den korte budgetproces har fået flere kommuner til at afkorte og andre steder helt fjerne høringsperioden, for på den måde at få mere tid til de politiske forhandlinger. Men det var aldrig en mulighed i Fredericia, fortæller Jacob Bjerregaard.

“Vi har holdt fast i en lang høringsperiode, noget som andre kommuner har fjernet i år. Men det er jeg glad for, for jeg synes at vi arbejder meget med inddragelse af borgerne i Fredericia Kommune. Så da vi lagde processen var vi også enige om, at vi skulle have en god høringsperiode, hvor vi fik svar ind fra borgerne”, lyder det fra Borgmesteren, der fortsætter:

“Så kan vi selvfølgelig altid kigge på, om det kan forfines, for det tror jeg faktisk godt at det kan. Jeg tror godt, at vi kunne arbejde mere i nogle nye processer også her. Men det synes jeg vi skal evaluere, og så vende tilbage til det. For det er vigtigt at få borgernes besyv med”

“Vi har lyttet rigtig meget på høringssvarene og brugt dem til det endelige resultat, som vi står med her nu”, lød det til slut fra en glad Borgmester.

https://www.eventc.dk/events/