Borgmester Jacob Bjerregaard er en ud af to byrådsmedlemmer, der har svoret ved grundloven. Den betyder derfor også noget helt særligt for ham – og i en tid som denne, hvor nogle af de basale rettigheder er sat midlertidigt ud af kraft har han fundet et helt nyt begreb for årets grundlovsdag: Paradoksernes grundlovsdag.

“Grundloven betyder rigtig meget. Jeg er enormt stolt over at leve i et land, hvor vi fik en grundlov samtidig med at vi slåssede med Slesvig-Holstein her i Fredericia. Jeg husker tydeligt den dag jeg skrev under på Grundloven i Folketinget og tænker at det var en stor ting at få lov til det”, fortæller Jacob Bjerregaard indledningsvist om hans forhold til grundloven – og om den dag han selv fik æren af at skrive under på grundloven, da han trådte ind i Folketinget.

“Jeg synes Danmark har en meget moderne og tidssvarende grundlov. En grundlov jeg også tror kan holde mange år ud i fremtiden i sin nuværende form. Den er designet til at kunne være et solidt grundlag for et retssamfund med store grader af frihedsrettigheder til individet”, forklarer Bjerregaard.

“Så kan man sige, at lige præcis grundlovsdag i år vil jeg døbe ‘paradoksernes grundlovsdag’. Vi er, udover krigen, i en situation for første gang hvor vi er begrænset på de frihedsrettigheder der er til den enkelte borger, eksempelvis forsamlingsfriheden. Derfor synes jeg godt man kan benævne den som paradoksernes grundlovsdag”, siger han og fortsætter:

“Men det giver også kun anledning til at være endnu mere stolte af de mange rettigheder vores forfædre sikrede os”.

Er grundloven under pres? Corona har med ét sat flere centrale rettigheder ud af kraft?

“Jeg synes ikke den er under pres. Jeg synes grundloven er et meget solidt fundament. Der er en meget stor opbakning til den her i Danmark. Man kan se rundt til andre nationer, hvor deres forfatning er meget mere under pres. Jeg synes den danske grundlov står meget stærkt”, siger Borgmesteren og fortsætter:

“Jeg synes at den her virus er overkommelige nu. Vi ved at vi kommer styrket ud af det her som stat og som befolkning. Jeg tror egentlig vi skal bruge dagen på at glæde os over, at de frihedsrettigheder vi har opnået dem er vi på vej tilbage i mod”.

For et år siden, præcist, var den ultimative fejring af grundlovsdag: Et folketingsvalg. Hvordan ser du tilbage på det?

“Tænk at der er gået et år. Man glemmer lidt de første ni måneder, fordi Corona har fyldt så meget de seneste tre måneder. Men jeg glæder mig over, at vi har en regering der har ledt Danmark meget flot igennem en meget svær tid. De har turdet tage de politiske beslutninger der skulle til for at vi ikke er endt som en række andre lande, hvor dødstallet er meget højere. Det at vi fik lukket hurtigt ned, inddæmmet smittekæderne og væres resolutte og handlekraftige, det har reddet mange menneskeliv i Danmark – og det glæder jeg mig over”, fortæller Borgmester Jacob Bjerregaard.

Leave a Reply