Hun er født og opvokset i Vejle, en by der betyder meget for hende. Nærheden skal tilbage i den politiske tankegang, hvis det står til Birgitte – og derfor valgte hun at stille op til først byrådet i Vejle og siden Folketinget. Her to år efter hendes valg til Folketinget er nærhed stadig hendes key word.

– Vi skal nok tilbage til det jeg er rundet af, lyder det fra Birgitte Vind, da hun blev spurgt til hendes motivation for at gå ind i politik.

– Jeg er født og opvokset i en lille bagerfamilie. Det handlede om at få brød på bordet, men det var på havnen i Vejle, hvor der var alt fra industriarbejderen til direktøren. Jeg lærte hurtigt, at der er meget stor forskel på menneskers udgangspunkter. I skolen mødtes vi også og havde fællesskaber på tværs af skel. Det har været en grundlæggende del af min opvækst. Så jeg har altid haft en social indignation og forståelse for forskellene mellem mennesker, forklarer Birgitte og fortsætter:

– Nærheden i lokalsamfundet, hvor har man et medansvar for hinanden. Det er nok det, jeg er rundet af og det jeg har set truet. Da jeg i 2009 gik ind i lokalpolitik, var det fordi fællesskaberne er truet. Jeg var på første parket vidne til, hvordan skoler blev lukket og kommunegrænser blev ophævet. Jeg blev nødt til at gå ind i politik. Man mistede nærheden dengang. Det motiverede mig til at arbejde politisk.

Muligheden for at påvirke det samfund hun er en del har været afgørende for Birgitte, der længe har vist, at hun også gerne ville arbejde med politik på et større niveau end det lokale. Da muligheden bød sig efter Karen Klints valg om ikke at genopstille, der greb Birgitte Vind den med det samme.

– Jeg har længe vidst, at fik jeg chancen, så ville jeg gribe den. For det er her på Christiansborg, at retningen for kommunerne bliver sat. Den retning vil jeg gerne være med til at præge. Jeg tror på, at de bedste løsninger bliver skabt der, hvor mennesker bor med hinanden, siger Birgitte.

Der var flere om buddet i Vejle Syd-kredsen, hvor Birgitte er valgt. Men det lykkedes Birgitte at blive valg som kandidat – og siden også at blive valgt til det ærefulde hverv på Christiansborg.

– Der var run på for at få posten, der var flere om buddet. Men det er også godt, at den ikke bare blev foræret. Jeg er glad og ydmyg over, at det blev mig der fik chancen for at repræsentere Vejle, fortæller Birgitte Vind.

Karen Klint er et anerkendt og meget respekteret navn på Christiansborg, så det er store sko der skal udfyldes. Men det tager Birgitte ikke så tungt.

– Jeg skal ikke udfylde hendes sko, jeg skal være min egen. Vi er i en anden situation nu, end vi har været tidligere. Nu har vi en et-parti-regering, det giver et andet ansvar og andre opgaver. Som et-parti-regering er man som ordfører på hele tiden. Jeg har fået to store ordførerskaber, der også er et stort ansvar. Det er vigtigt for partiets linje, men også det med at skabe de politiske aftaler. Jeg tror det er vigtigt at Karen får lov til at stå for sig, den store indsats hun har lagt. Man skal ikke sammenligne os, jeg går min vej, siger Birgitte Vind.

Det har været en let overgang for Birgitte at skifte Vejle Byråd ud med en post som medlem af Folketinget. Hun har fundet sig godt til rette i partigruppen, hvor den politiske retning er sat.

– Man kan ikke som førstegangsvalgt ønske sig en bedre udgangsposition, end at være i en regering, der er så tydelig i sin politik, men som samtidig går efter de brede forlig. Det er det vi gerne vil. Det synes jeg vi har formået. Det giver en glæde at være en del af det fællesskab. Det er det, det handler om. Jeg synes det er uretfærdigt når man prøver at fremstille statsministeren som egenrådig, hun kan ikke regere hvis ikke hun kan forhandle til begge sider. Det er vigtigt, lyder det fra Birgitte Vind.

Det er nærheden i politik der er afgørende for Birgitte. Den offentlige service skal være præget af nærhed, beslutningerne skal tættere på borgerne og være for borgernes skyld.

–  Der skal være mere nærhed i den offentlige service. Det er den retning vi har sat i gang. Blandt andet med de frikommuneforsøg vi har sat i gang. Det handler om nærhed. At vi hver eneste gang i folketingssalen, når vi bliver spurgt om detailstyring, skal trække i håndbremsen og spørge os selv om det er nødvendigt. Så det er noget af det der er min fornemmeste opgave, forklarer Birgitte.

– Jeg tager rundt og taler med borgmestre og gruppeformænd i mit eget parti, for at høre deres ønsker. Vi skal vænne os til at tænke på en anden måde. Vi skal vende bøtten rundt. Vi har glemt at give personalet ansvaret. Så jeg oplever en enorm lydhørhed. Det er den vej vi er på vej ud af sammen. Den store øvelse er at sidde på sine hænder, nogle gange, fortsætter hun.

Inden Birgitte Vind kom på Christiansborg har hun arbejdet som leder i det offentlige, en erfaring hun kan drage meget nytte af i sit nye hverv.

– Jeg kan bruge min fortid rigtig meget. Jeg har været med i bevægelsen før new public management blev en del af systemerne. Jeg har været en del af bevægelserne med store sparerunder og effektiviseringer i stor stil. Jeg har kunnet se bevægelsen, jeg kan se at ingen kan mere. Det uhyggelige er, at det er lykkedes liberale kræfter at overbevise folk om, at det private er bedre end det offentlige. Det bliver vi nødt til at udfordre, siger Birgitte og fortsætter:

– Hvis ikke vi har tiltro til det offentlige, så er det de rige, der har råd til at vælge det private til – og det skaber A og B hold. Det der holder Danmark sammen og gør os til et af verdens lykkeligste folk er den sikkerhed, vi har. Vi skal ikke kun bevare, vi skal passe på og udvikle. Det er vores vigtigste opgave. Det handler om sund fornuft.

Tiden løber stærkt når man taler med engagerede politikere. Birgitte har meget på hjertet, hun har fingrene nede i mange forskellige politiske emner. Det blev ikke til mere i denne omgang, den travle Christiansborg-hverdag kalder.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer