Med ryggen mod muren gik Panorama biografen ind i mørket, da Danmark lukkede ned i 2020. En hård tid ventede. Udsigten til massive tab og en potentiel katastrofe var ikke til at tage fejl af for en virksomhed, der er total afhængig af om folk kommer ud for at opleve noget.

Det hele skete på et tidspunkt, hvor biografen netop havde investeret i nye lærreder. Da nedlukningen var en realitet, vidste biografejer Helle Broen ikke om de var købt eller solgt.

– Vi fik ikke ligefrem et godt indtryk af vores kulturminister (Joy Mogensen, red.). Informationerne til os biografer var sparsomme. Kom vi overhovedet med i en kompensationsordning, ja det vidste vi jo ikke, fortæller Helle Broen.

Med 26 år bag sig som biografejer har hun været med gennem tre årtiers biografhistorie. Det er en rejse, hvor ikke bare udviklingen af teknologien har været vanvittig, men hvor der konstant er blevet talt om at biografernes tid er forbi.

I 1960erne var det et stort boom i udbredelsen af fjernsyn, i 1970erne var det farve+tv, i 1980erne var det ankomsten af videoformatet. I 2010erne har det så været udbredelsen af streaming. Gang på gang har den offentlige debat været fyldt med dommedagsprofetier for biografbranchen. Men Helle Broen tror på, at biograferne vil blive ved med at have en fremtid:

– Jeg er ikke bange for streaming. Det ser jeg mere som et supplement indenfor underholdningsindustrien. For i den virkelige verden er den fælles oplevelse trods alt den stærkeste. Og det er noget, vi kan i biografen. At opleve sammen. Ikke bare det at vi vælger, hvad vi skal se med hinanden, men også at vi kan høre om vi griner eller græder over noget, der sker på lærredet.

Helle Broen i Panorama. James Bond er med til at trække biografgængere til. Foto: Janus Bang

Mens coronakrisen rasede og der hang et høfligt skilt på døren, hvor der stod lukket, fik Helle tid til at støvsuge mere end hun nogensinde har gjort. Og så kom hun til at savne sine biografgæster. Men hun er ikke bleg for at sige, at opbakningen i Fredericia var kolossal stor, hvor kommunen købte gavekort og lagde sig i selen for at hjælpe.

– Det er den stemning, vi har i byen. Vi vil gerne. Så mens vi sad hernede alene, så fandt vi egentlig ud af, at vi slet ikke var alene, fortæller hun.

Biografejere følte sig som gidsler

Samtidig holdt hun godt øje med biografmarkedet. For over hele verden udspillede der sig de samme scener, land efter land. I USA hvor verdens største filmindustri hører hjemme, blev filmstudierne presset til at træffe svære beslutninger. For en Hollywood-film koster hundredvis af millioner at producere.

Derfor ville man risikere at tabe formuer af investerede midler, fordi folk ikke kom ind og se en film på grund af pandemien. I den sidste ende valgte de amerikanske producenter at udskyde film efter film. Dermed var udsigten til indtægter, der normalt bliver hevet hjem med de kæmpe Hollywood-film, meget dyster for Panorama.

– Vi biografejere var blevet gidsler. Men jeg tror filmstudierne undervurderede vores betydning for markedsføringen af film. Men det er klart, at da fik besked om at den nye James Bond film (”No time to die”, red.) var blevet udskudt i 2020, da blev vi noget blege. Agent 007 er en der virkelig kan trække folk i biografen. Så midt i alle de her overvejelser, sad vi tilbage med tomme sale, siger Helle Broen.

Det lykkedes med sværslag og lang tids bekymring at finde en løsning til biograferne, så de fik hjælp fra staten. Men tab var der alligevel. Så da man den 20. september 2021 kunne begynde at sælge billetter til den nye James Bond-film, var det et befriende øjeblik for Helle og hendes mand Lars, der endelig kunne se en ende på halvandet års mareridt.

– Nu kom filmen jo endelig. Og ja, alle vil ind og se den. Vi mærkede det lige med det samme. Man sidder heller ikke stille under den film, selvom den er lang. Der sker nemlig noget hele tiden, for den er smækfuld af action og handling, fortæller Helle glad.

Panorama ligger et godt og centralt sted i Fredericia. Fra det bagerste vindue i forhallen kan man se helt ned langs byen, ud mod havnen og Den Nye Lillebæltsbro. Helle elsker at sidde dernede. Her får hun en fornemmelse for den udvikling, som Fredericia har været igennem. Som en veteran har hun selv været med under rejsen. I dag har biografen etableret samarbejde med mange spisesteder og cafeer, så man kombinere oplevelserne på den bedste måde.

– Det er ligesom et centralt tema. At man skal kunne få en god søndagsoplevelse, måske komme ud og få noget at spise, og så bagefter se en god film i biffen. Sådan synes jeg også det skal være. Og her må jeg sige at sammenholdet Fredericia er stort. Når vi har bevæget os ud, så er det næsten altid, “ja”, vi hører, hvis vi spørger om noget. Nu har vi jo også en biograf i Middelfart, så jeg tør godt sammenligne lidt, siger Helle Broen med et glimt i øjet.

For det med at udvikle og nytænke har hun også prøvet. Der er heller ingen tvivl om, at hun ved meget om film. For hende handler det om at kende de varer, man sælger. Det siger hun også til personalet.

– Vi skal jo kunne rådgive gæsterne. Hvis de spørger om en konkret film, så siger jeg altså, hvad jeg mener.
Heldigvis mener hun, at der er mange gode film på vej. Så selv når James Bond er færdig med at rulle hen over lærredet, synes hun, der er meget at glæde sig til. Ikke mindst de danske film har imponeret hende i lang tid.

Andre lande er ikke på samme højde, og da Hollywood lukkede døren i forrige år, var de sat i en langt værre situation:

– Vi kunne jo bruge de danske film. De reddede os. For de kan noget, og publikum har også valgt dem til. Nu kommer ”Skyggen i mit øje” jo om lidt, og det er endnu et eksempel på en dansk film, hvor man virkelig får noget for sine penge, mener Helle.

Filmen, der er instrueret af Ole Bornedal, handler om bombningen af Den Franske Skole på Frederiksberg under anden verdenskrig, hvor Det britiske Royal Air Force fejlagtigt skaber en tragedie. Dermed kommer der endnu dansk drama, som Helle Broen glæder sig til at vise biografgæsterne i Panorama. Men også efterårsferien står for døren, og der er også pakket med tilbud:

– Ja, James Bond kører jo derudaf, men resten af året kan jeg godt love, at der er god grund til at gå i biografen. Der er nærmest en forløsning, hvor mange film har været i venteposition, men nu endelig udkommer. På den måde er det jo nærmest et slaraffenland for filmelskere. Samtidig er det efter min mening rigtig gode film, som man kommer til at kunne se.

På trods af alle udfordringerne med coronapandemien er lyset for enden af tunnelen endelig blevet til lys udenfor. Helle Broen har aldrig tænkt, at hun ville kaste håndklædet i ringen, selv da det så allerværst ud.
For hende er biografen et liv og en virkelighed, hun både er stolt af og taknemmelig over. Det er her, at generationer har mødtes og fortsat mødes til en aften i fantasiens og eventyrets verden.

År efter år, så er biografen en kulturoplevelse for fællesskabet.