Naturen kribler og krabler af liv. Men hvor mange forskellige dyre- og plantearter kan man egentlig finde i løbet af et døgn på et af kommunens mest spændende naturområder? Det vil vise sig, når Kolding Kommune inviterer til Bioblitz på Skamlingsbanken syd for Kolding 20. og 21. juni i samarbejde med Naturhistorisk Museum Århus og naturgruppen Skovtrolden.

 

”En Bioblitz handler om at gå på opdagelse i et område og se, hvor mange forskellige dyre- og plantearter man kan finde i løbet af et døgn. Alle kan være med, og vi stiller med et stærkt hold fagpersoner, som kan hjælpe de besøgende med at finde ud af mere om de planter og dyr, de har fundet”, fortæller naturvejleder Nanna Winbladh fra Kolding Kommune.

 

Mus, møgbiller og Morten DD

På Skamlingsbanken bliver der stillet et stort tipitelt op, som vil fungere som Bioblitz-base. Herfra vil der i løbet af døgnet udgå en række forskellige guidede ture, som vil give de besøgende et indblik i områdets mangfoldighed. Man kan komme og gå, som det passer én. De fleste offentlige ture ligger i tidsrummet kl. 10-14 lørdag.

 

”Vi skal bl.a. ud og se, hvad der er af levende mus i fælderne, studere møg-biller i kokasserne med den kendte formidler Morten DD, og se på orkideer på overdrevet, vandløbsdyr i bækken, fugle i krattet og fluer i fluefælden. Børnene kan også komme med ud og fiske haletudser i vandhullerne, lege insektfindere og høre om de vilde bier og blomsterne. Når natten falder på, skal vi lokke natsommerfuglene til med lys, og for de morgenfriske arrangerer Skovtrolden fugletur søndag morgen,” siger Nanna Winbladh.

 

Naturen på Skamlingsbanken

Naturen på Skamlingsbanken er rig og varieret. Området rummer bl.a. Kolding Kommunes bedste overdrev, som ligger spredt mellem mindre områder med gammel løvskov og skovbevoksede kløfter. Vandløbene, som løber gennem området, har en rig smådyrsfauna, og områdets mange små vandhuller huser desuden i ynglesæsonen en større bestand af løvfrøer.

 

”Kommunen skal lave en samlet plan for plejen af dette unikke stykke natur i forbindelse med, at Skamlingsbanken de kommende år skal omdannes til et nationalt mødested med flere aktiviteter, bedre stier samt en række nye attraktioner. Det er mit håb, at Bioblitzen kan udvide vores viden om, hvilke arter der lever i området, så vi bedre kan passe på de sjældne arter,” fortæller biolog Mette List fra Kolding Kommune.

 

Kom og vær med

Arrangementet varer et døgn, fra kl. 10 lørdag d. 20. juni til kl. 10 søndag d. 21. juni. Men man behøver selvfølgelig ikke være med til det hele, men kan dukke op når det passer bedst ind i éns program. De fleste af de offentlige ture vil dog være koncentreret mellem kl. 10 til 14 om lørdagen. Bioblitz-programmet kan ses på: www.oplev.kolding.dk/bioblitz