De seneste seks år har en særlig byfond hjulpet med at forskønne Fredericias historiske bykerne. 122 restaureringsprojekter er det blevet til.

Siden 2013 har Fredericia Kommune i samarbejde med A.P. Møller Fonden uddelt midler til private husejere inden for voldene i Fredericia med henblik på at restaurere de gamle huse ioverensstemmelse med den oprindelige arkitektur.  

A.P. Møller Fonden har doneret 65 mio. kroner til projektet og oprettet Bevaringsfonden for fæstningsbyen Fredericia til at administrere midlerne. Nu er pengene brugt med det resultat, at hele 122 projekter har modtaget støtte. 

”Bevaringsfonden har givet et kæmpeløft til Fredericia. Vi er enkommune med en meget stolt historie, som nu kan anes i endnu højere grad, når man går en tur gennem bymidten. Mange huse er ført tilbage til deres oprindelige arkitektur, vi har igen fået forhaver i Nørre Voldgade, og hele bymidten har fået nye gadenavneskilte i den oprindelige røde farve og hvide typografi. Projektet har løftet den historiske bykerne ind i fremtiden som én af Danmarks smukkeste byer, hvis du spørger mig, ” siger borgmester Jacob Bjerregaard.

På torsdag d. 27. juni afholder Fredericia Kommune og A.P. Møller Fonden en reception for at markere Bevaringsfondens afslutning. Her vil resultater gennem de seneste seks år blivepræsenteret.

Bog om Fredericias arkitektur udkommer 

I forbindelse med afslutningen på Bevaringsfondens arbejde udkommer en bog om den unikke arkitektur i Fredericia. Bogen hedder ”Fredericia mellem fortid og fremtid” og giver bl.a. en indføring i byens historie, en guide til byens arkitektur og en indsigt i den særlige bevaringsindsats, som Bevaringsfonden har stået for. 

Bogen er udgjort af forskellige bidrag, bl.a. fra tidligere direktør i A.P. Møller Fonden Ove Hornby, arkitekt Ulla Lunn, arkitekt Hans Scheving og borgmester Jacob Bjerregaard. Lokalhistorisk Forlag, Fredericia udgiver bogen, der har en bogladepris på 150 kr. Den udkommer d. 27. juni og præsenteres ved receptionen samme dag.

https://www.6juli.dk/