En 39-årig mandlig chauffør fra Herning fik i dag ved retten i Kolding en bøde på 5.000 kr. og en betinget frakendelse af førerretten.

Chaufføren kørte den 27. december 2014 en lastbil af motorvej E20 ved Sorø, hvor han med håndholdt mobiltelefon tog et billede af, at han sad i lastbilen med fødderne på hver side af rattet.

Billedet postede han på sin facebook-profil, mens han kørte med en hastighed på mere end 80 km/t.

Under kørslen mod Brande kommenterede han flere gang på bemærkninger til billedet på facebook.

Politiet fik en anmeldelse fra en borger, der havde set facebook-opslaget.

Chaufføren erkendte i retten, at han havde taget billedet og postet det på facebook.

Han forklarede, at han kun havde siddet med fødderne på den måde et kort øjeblik for at tage billedet, og at det bare havde været for sjov.

Han erkendte også, at han havde svaret og kommenteret via mobiltelefonen, men nægtede at der var tale om tilsidesættelse af “væsentlige hensyn til færdselssikkerheden”.

Han nægtede også at have kørt mere end 80 km/t.

Anklagemyndigheden havde lagt op til en ubetinget frakendelse af førerretten. “Der er tale om en situation, hvor chaufføren ved at sidde med fødderne i forruden har nedsat sin reaktionstid så væsentligt, at vi mener, han har tilsidesat “væsentlige hensyn til færdselssikkerheden”, som det hedder”, udtaler specialanklager Pernille Moesborg. Hun forklarer videre: “Efterfølgende har han over en længere strækning brugt mobiltelefon til at kommentere på facebook. Det var derfor opfattelsen, at han i så væsentlig grad havde fjernet fokus fra trafikken, at også det burde medføre en betinget frakendelse. Når der er to betingede frakendelser, så bliver påstanden ubetinget.”

Retten nåede frem til, at chaufføren havde kørt med en hastighed på mellem 85-90 km/t på speedometeret.

Når han med den hastighed, som fører af en lastbil, satte fødderne i forruden, tog et billede af det med håndholdt mobiltelefon og postede det på facebook, så tilsidesatte han “væsentlige hensyn til færdselssikkerheden”.

Retten mente ikke, der var grundlag for at udmåle en både i hvert enkelt tilfælde telefonen havde været anvendt, men udmålte en samlet bøde.

Retten fandt også, at der var tale om ét kørselsforløb, så chaufføren alene skulle have én betinget frakendelse.

For anklagemyndigheden i Sydøstjyllands Politi, Tungvognscenter Syd mødte specialanklager Pernille Morsborg.