Bestyrelsesformand i GF Forsikring, Jens-Peter Riis Jensen, fyldte tilbage i september 70 år. I stedet for at modtage gaver til sin reception, som klubben holdt, har han via forsikrings-selskabet doneret penge til Veteranhjemmet.

Smilene var store, da Jens-Peter Riis Jensen lagde vejen forbi Ansgarsvej 4, hvor Veteranhjem Trekantområdet har til huse. Indenfor tog daglig leder Lene Fibæk-Jensen imod ham sammen med bestyrelsesformand Bjarne Andresen, og efter en hurtig fotosession, gik turen i det store fællesrum, hvor snakken gik.

Jens-Peter satte sig til rette bordet, som han så ofte gør, men med en fortid i militæret ved han godt, hvad veteranerne har været igennem, og at ikke alle tackler det ens. Derfor er der i alt fem veteranhjem i Danmark, der har til formål at skabe et frirum og skabe samvær for veteranerne og deres pårørende.

Det er ikke hensigten, at veteranhjemmene skal være fast bopæl, og der tilbydes heller ikke behandling på hjemmene, men til gengæld er der aktiviteter og daglige ting, der koster penge, og i den henseende kommer GF TrekantOmrådet ind i billedet. For nogle år siden blev den lokale forsikringsklub kontaktet af Veteranhjem Trekantområdet i forbindelse med, at de søgte en donation til en kanotur, og den idé var Jens-Peter med på. Siden har parterne samarbejdet, og senest har bestyrelsesformanden været med til at donere 11.850 kroner til Veteranhjem Trekantområdet.

Donationen kom i stand i forbindelse med Jens-Peter Riis Jensens 70-års fødselsdag tilbage den 29. september, hvor der blev holdt en reception for ham. Jens-Peter ville hellere have, at der blev indbetalt penge til GF TrekantOmrådets konto i stedet for, at han fik gaver, og det endte der med at komme 11.850 kroner ud af.

Derfor var der glæde at spore på veteranhjemmet, hvor Bjarne Andresen satte ord på betydningen af donationen.

– Der er virkelig en stor tanke bag det, og det betyder noget. En ting er, at en donation kan gå til at reparere ting, der er gået i stykker, men noget andet er de arrangementer som vi kan lave for pengene. Det varmer os ekstra meget, da veteranhjemmene i Danmark er baseret på, at en fond står for bygningsmassen, men aktiviteterne kommer primært fra nogle fantastiske mennesker, der donerer til os, siger han.

Fredericia er en ting, som man forbinder med militæret, og det gør, at mange kan relatere sig til Veteranhjemmet.

– Men det nemmeste ville være at glemme os. Der har været to garnisoner i byen, og nu har vi en tilbage, og mange har været udsendt herfra. Derfor er hjemmet et sted, som betyder noget ofr mange, siger Bjarne og bliver suppleret af Lene Fibæk-Jensen

– Lige præcis omtanken og anerkendelsen betyder meget. Mange har sat deres sundhed på spil, da de har været udsendt, siger hun.

For Jens-Peter faldt det naturligt ind at tænke på veteranhjemmet.

– Vi har haft et godt samarbejde i flere år, hvor vi har støttet kanoturene med et tilskud så veteranerne kunne komme på tur. Det var åbningen til det sammen med min militærbaggrund. Som jeg plejer at sige, har jeg været 19 år om at aftjene min værnepligt, og hvis jeg var blevet der, så kan jeg regne ud, hvad jeg kunne være kommet igennem. Jeg var formentlig blevet sendt ud, og jeg havde også sagt ja til det, hvis det var, siger Jens-Peter.

Foruden Fredericia ligger der veteranhjem i København, Odense, Brabrand og Aalborg. Bag dem er Fonden Danske Veteranhjem, er på basis af frivillighed, værdighed og kammeratskab står for veteranhjemmenes daglige aktiviteter. Hvert enkelt veteranhjem har endvidere en ansat daglig leder, som har det socialfaglige ansvar på hjemmene.

Fonden Danske Veteranhjem yder derved støtte og hjælp til veteraner og pårørende, samtidig med at veteranhjemmene er et fristed for alle veteraner og pårørende. Alle veteraner samt deres pårørende har adgang til Fonden Danske Veteranhjems tilbud.

Veteranhjemmene varetager i dag en social opgave, som få havde forudset ved stiftelsen af Fonden Danske Veteranhjem i 2010. På den baggrund er Fonden Danske Veteranhjems organisation blevet løbende tilpasset. Således har Fonden Danske Veteranhjem ultimo 2016 professionaliseret driften af fonden med oprettelsen af et sekretariat.