Fredericia er i høj grad en historisk by, og der er et hav af mindesmærker for historiske begivenheder og personer. Vi går nu ind i en juleferie, hvor corona stadig præger os og fylder godt op. Det kan være en god anledning til, at vi kommer ud og går nogle ture i naturen samtidig med, at kulturen er tæt på. Museerne i Fredericia har på vores hjemmeside indtegnet flere kort med de mange forskellige mindesmærker, der findes rundt om i vores kommune. Der er flere, der findes sammen med flotte naturoplevelser.

Man kan eksempelvis tage til Fuglsang Skov, hvor man kan finde en tysk krigergrav fra 1849. Hvis man parkerer på parkeringspladsen bag Fuglsangvej 30, er der et spor ind i skoven. Det er den såkaldte blindesti med tovværk som guide. Ca. 100 meter inde i skoven støder man på krigergraven. Den er markeret med et jernkors med inskription og englemotiver øverst og nederst. Inskriptionen lyder: Hier ruhet Gemeiner W. Kröger Nr 63. C.D. de S.H.J.B. Gefallen d. 22. Maj 1849.

Krigergraven er sat over 25-årige Jürgen Wilhelm Kröger fra Pinneberg i Slesvig-Holsten, der deltog i den slesvig-holstenske belejring af Fredericia i 1849. Slesvig-holstenerne havde på det tidspunkt etableret en hyttelejr i Fuglsang Skov. Den 22. maj 1849 stormede og erobrede slesvig-holstenerne et dansk blokhus ved Møllebugten i Erritsø. Det er meget muligt, at Jürgen Wilhelm Kröger døde under dette angreb, og derefter blev bragt tilbage til hyttelejren og begravet. Det vides dog ikke, hvornår jernkorset blev sat på graven, men det er sandsynligvis blevet gjort af De Tyske Våbenbrødre.

Mindesmærket over Abraham Devantier i Hannerup Skov. Foto: Rasmus Welling, Museerne i Fredericia.

I nærheden af Fuglsang Skov ligger også Hannerup Skov. Hvis man kører til parkeringspladsen bag Hannerup Engvej 1A kan man følge en sti ind i skoven, hvor man møder en stejl trappe. På bakketoppen finder man en stor mindesten over Abraham Devantier. Øverst på stenen er der indhugget en bøgegren oven over denne inskription:

Abraham Devantier
1856-57

Bakkerne øde tilplantede du med flittige hænder.
Herren gav planterne vækst. Væde og sol han dem sender.
Nu til erindring for sildige slægter en sten vi dig rejse,
her hvor hvert træ dit minde til ære skal knejse.

Venner af Hannerup rejste denne sten i året 1907.

Abraham Devantier var medlem af den reformerte menighed i Fredericia, og han var avlsbruger inde i byen. Omkring 1850 tag Abraham Devantier fat på området ved Hannerup. På det tidspunkt var bakkerne øde og krat. Han tilbød Fredericia, at han ville tilplante bakkerne, hvis byen ville købe planterne. Det blev bevilliget i 1856, og i løbet af to år plantede Devantier og unge reformerte mænd området, som således blev til Hannerup Skov. I første omgang var det udelukkende grantræer, der blev plantet, men siden blev de udskiftet med især bøgetræer. I 1886 opførte man desuden Hannerup Pavillon, der blev et særligt udflugtssted for fredericianerne.

Der er dog mange andre gode mindesteder, der kan besøges i Fredericia Kommune. På vendepladsen på Lyngsoddevej, lige neden under Lillebæltsbroen, står et af de nyeste mindesmærker i Fredericia. Den 10. marts 2013 rejste man her et minde over syv britiske flyvere, der omkom under nedskydning af deres fly ud for Lyngsodde den 10. marts 1943. Over stenens inskription er der et indhugget Royal Air Force-logo. Inskriptionen lyder:

Til minde om

Sgt. Brian T. C. Smith
Sgt.
Gordon R. Black
F/O Robert H. Carr
Sgt. Charles H. D. Cook
Sgt. Geoffrey S. Love
Sgt. Charles V. Brown
Sgt. Alfred Healey

Skudt ned med deres
Lancaster fly
10. marts 1943

Rejst af
De Danske Forsvarsbrødre
for Fredericia og Omegn
10. marts 2013

Krigergraven i Fuglsang Skov. Foto: Rasmus Welling, Museerne i Fredericia

Pointen med disse anbefalinger er, at vores kulturhistorie i Fredericia er mangfoldig og meget tydelig ude i landskabet. Jeg kan kun anbefale, at vi husker at gå ture i naturen, hvor kulturen også venter på os. Rigtig god tur, og hvis man mangler lidt inspiration, er der mange oplysninger at hente på Museerne i Fredericias hjemmeside.