Hvis vi tænker os om, når vi er i solen og undgår solariebrug, kan vi forebygge 90 pct. af alle tilfælde af modermærkekræft. Der er derfor god grund til at følge rådene fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne og huske skygge, solhat og solcreme.

Vi danskere elsker at være ude i det gode vejr i forårs- og sommermånederne. Solen varmer og gør os glade, men det er vigtigt, at vi nyder den med omtanke. Får vi for meget sol, risikerer vi nemlig smertefulde solskoldninger på kort sigt og en øget risiko for modermærkekræft på længere sigt. 

Potentialet for forebyggelse er større, end de fleste tror

De fleste danskere ved godt, at risikoen for modermærkekræft stiger, når de får for meget sol. Men kun fem pct. ved, at ni ud af 10 tilfælde af modermærkekræft skyldes uv-stråling og dermed kan forebygges. Det viser tal fra en webbaseret rundspørge, som Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne har gennemført. I alt har 1.011 danskere over 18 år svaret på spørgsmål om deres kendskab til sammenhængen mellem uv-stråling og modermærkekræft.

Ifølge Peter Dalum, der er projektchef i Solkampagnen, betyder resultaterne, at motivationen for at følge solrådene kan blive endnu større:

– Modermærkekræft er en alvorlig sygdom, der kan være dødelig, hvis den ikke opdages i tide. Men det er også en kræftform, der er rigtig god mulighed for at forebygge. Hvis flere danskere vidste, hvor stor en betydning, uv-stråling har for risikoen for modermærkekræft, ville flere måske huske skygge, solhat og solcreme, siger Peter Dalum.

Vi glemmer solhatten

I rundspørgen er danskerne også blevet spurgt til, hvor ofte de følger solrådene, når de er ude midt på dagen om sommeren i Danmark. Mens omkring halvdelen af danskerne altid eller ofte søger skygge og bruger solcreme, er solhatten mindre populær: Kun en ud af fem danskere bruger altid eller ofte en bredskygget hat som solbeskyttelse. Men der er rigtig god grund til at huske hatten:

– Ansigt og nakke er meget udsatte steder, der hele tiden får sollys, når vi er uden for midt på dagen. Den bredskyggede hat kan effektivt afskærme netop nakke og ansigt fra den direkte sol, siger Jette Jul Bruun, der er underdirektør i TrygFonden.

Hun henviser til en tidligere rapport fra Solkampagnen, der viser, at ansigt, nakke, hænder og fødder er de steder på kroppen, hvor flest angiver at være blevet solskoldet. Se rapporten her: Danskernes Solvaner i sommerferien 2018.

Ny indsats kan gøre danskerne klogere på solbeskyttelse

Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne lancerer i dag de første tre af i alt fire animerede informationsfilm, der skal give danskerne mere viden om, hvorfor solbeskyttelse er så afgørende for at undgå modermærkekræft. Filmene kan ses på www.solkampagnen.dk

Leave a Reply