Tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser, at Nye Borgeliges økonomiske plan for Danmark vil betyde, at der i Fredericia Kommune skal være 505 færre medarbejdere i 2025 og 1.359 færre medarbejdere i 2035. Karsten Byrgesen (NB) kalder tallene misvisende, imens Susanne Eilersen (DF) kalder dem foruroligende.

Nye Borgerliges plan vil reducere den offentlige beskæftigelse til ca. 620.000 ansatte i 2035 målt i fuldtidspersoner. Hvis velfærden skal følge med demografien, skal tallet i 2035 være ca. 800.000. Det viser tal fra Finansministeriet. I forhold til det niveau betyder Nye Borgerliges plan, at det offentlige skal nedlægge 22 procent af stillingerne – altså mere end hver femte stilling i hele den offentlige sektor.

Konkret foreslår partiet at sænke antallet af offentligt ansatte med 100.000 fuldtidsstillinger fra ca. 720.000 personer i 2020 til ca. 620.000 personer i 2035.1  Samtidig aflyser de den beskæftigelsesfremgang i det offentlige, der ifølge Finansministeriet skal til for at fastholde det offentlige serviceniveau frem mod 2035.

Lokal spidskandidat: Tallene er helt misvisende

Karsten Byrgesen, byrådsmedlem og spidskandidat for Nye Borgerlige, kan ikke forstå hvordan Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er kommet frem til tallene. Karsten Byrgesen kalder dem direkte misvisende. Han mener ikke, at grundlaget for beregningerne bygger på de politiske tanker bag.

– Vi taler om 100.000 arbejdspladser der skal forsvinde. Det er 100.000 arbejdspladser der skal lægges over i det private. Man kommer ikke til at skulle sænke serviceniveauet. Og at det skal koste næsten 1.500 medarbejdere i Fredericia, det forstår jeg ikke. Jeg ved ikke hvad man har røget når man siger det. For der er 98 kommuner, der er en statsadministration, regioner, DSB og DR, siger Karsten Byrgesen og fortsætter:

– Det vi vil starte med er at privatisere De Danske Statsbaner. Så har vi jobcentre der har vist sig at være stort set nytteløse. De er gode til at presse syge mennesker til noget de syge mennesker ikke kan. Derfor skal de med. Men der er en alt for stor statsadministration, hvor for mange laver for lidt – og laver det forkerte.

Karsten Byrgesen mener ikke, at borgerne kommer til at mærke en forskel. For i bund og grund er det ikke i kommunerne man ønsker at spare.

– Vi vil holde os langt væk fra kommunerne. Vi har fem ens regioner i kongeriget, så vi kan sagtens gøre det mere effektivt og tættere på borgerne. Så de her tal giver ingen mening. Det kommer man ikke til at mærke i kommunerne. Jeg kan også få en til at regne på de samme tal, hvor det på ingen måde kan passe. Rent matematisk holder forudsætningen ikke, siger Karsten Byrgesen.

– Det som det drejer sig om er, at der har vokset sig for meget på siderne i det offentlige. Der er simpelthen for mange til at lave for lidt. Vi får ikke det ud af det, som vi skal. Men vi er ikke de første. Mange skiftende regeringer har forsøgt at barbere på området. Det er jo bare det vi gør. Vi har haft meget held med privatiseringer før, jeg kan ikke se hvorfor det ikke skal virke igen, slutter Karsten Byrgesen.

Eilersen: Deres økonomiske politik hænger ikke sammen

Dansk Folkepartis gruppeformand og borgmesterkandidat, Susanne Eilersen, mener at de her tal understreger den store forskel på Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Hun vil ikke være med til, at lave de besparelser som Nye Borgerlige foreslår.

– Tallene viser med tydelighed forskelligheden mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige. Deres økonomiske politik hænger ikke sammen. Hvilke 505 skal vi spare væk bare indenfor den næste valgperiode i Fredericia, når vi får 800 flere +75-årige end i dag, og det kan ikke undgås, de kommer, lyder det spørgende fra Susanne Eilersen.

– I Dansk Folkeparti ønsker vi at fastholde det serviceniveau, vi har på ældreområdet i dag, og gøre det endnu bedre hvis muligt. Det kan jeg ikke se, hvordan man skal gøre, hvis vi skal spare 505 medarbejdere i Fredericia Kommune. Jeg kan ikke se eller forstår, hvor vi skulle i en by som Fredericia, at vi skal finde de mange millioner. Det ville børnene, de ældre, og de handicappede, vi skal tage pengene fra og det er langt fra vores politik, siger Susanne Eilersen og fortsætter:

– Jeg har også hørt ene dialog om privatiseringer, men det hjælper heller ikke. Det sparrer ikke på udgifterne om det er plejehjem, skoler eller andre institutioner, for pengene følger borgerne.

– Jeg kan med sindsro sige, at Dansk Folkeparti ikke kommer til at lægge stemmer til den politik – selvom vi er i samme blok. I alt er det 180.000 medarbejdere, man vil spare væk i Danmark. Det er heftigt, og det hænger ikke sammen. Vi kan ikke give skattelettelser for at spare på velfærden, slår Susanne Eilersen fast.