En traditionel kirkegård er ikke længere den eneste mulighed, der er for at blive begravet. Danskerne ønsker sig flere muligheder, og nu indvies der en begravelsesplads i skoven ved Hagenør ved Skærbæk.

Det hele startede ret tilfældigt for ingeniøren, der levede af at være salgschef i en helt almindelig virksomhed, der solgte maskiner. Et job han nu har forladt til fordel for den usædvanlige stilling som direktør for Dansk Skovbegravelse, hvor man kan blive begravet i skoven. Navnet er Sven G. Schou.

Det startede i 2013 hvor han havde nogle venner på besøg. Da talen faldt på en skov som Sven var kommet til via sin svigerfar, blev han spurgt om man egentlig kunne blive begravet der. For det var sådan et smukt sted. Det vidste Sven ikke om man kunne, man han følte sig sikker på, at der nok var en masse regler om det. Det fik han ret i.

»Jeg kontaktede Fredericia Kommune, og vi fik en dialog om det. Herefter startede der en masse arbejde op, som handlede om hvordan man nu ellers får tilladelse til at fungere som begravelsesplads. Jeg vidste slet ikke, der fandtes så mange regler om det. Men det gør jeg da ihvertfald nu,« siger Sven med et smil.

Sven synes at skovbegravelserne giver ham noget smukt (Foto: AVISEN)

Vi står ved indgangen til skoven, hvor det i dagens anledning er planlagt at Christian Bro, Formand for Miljø og Teknikudvalget, skal plante et nyt træ. Sven synes ikke at der skulle begraves nogen ved indvielsen, for han værner om det respektfulde ved stedet. Der bliver heller ikke nogen champagne eller andet festligt, udover en kop kaffe efter indvielsen.

Området omkring Hagenør er i forvejen fredet. Det er også en del af Naturpark Lillebælt. Meningen er at man vil bevare det karakteristiske kystlandskab ned til Lillebælt. Lagdelingen omkring området repræsenterer mere end 10 millioner års aflejringer. Selve naturen beskrives ofte som mangfoldig, med vidt forskellige plantesamfund. Skovbryn, løvskov, ellemoser, strandeng, moser, eng og overdrev. Derudover er der et rigt fugleliv.

Men nu er der altså også en begravelsesplads til mennesker midt i skoven.

Sven peger på den del af skoven, der er til begravelse (Foto: AVISEN)

Flokken der er kommet til indvielsen begynder at gå ned mod skoven langs en dedikeret sti. Foran går Christian Bro, der ikke helt ligner en politiker i dag, men mere en naturguide. Selvom nogle er mødt op med laksko, solbriller og en relativ tyk overfrakke, er der andre der er helt anderledes naturvandte. Christian ser en kæmpe snegl med hus, der ligger på stien, hvor flokken kommer om lidt. Så bukker han sig ned og flytter den nænsomt over i græsset ved siden af, så den ikke risikerer at blive mast af menneskeflokken.

Christian Bro redder en snegl og suger skovluften til sig (Foto: AVISEN)

Udsigten er fantastisk. Man ser Lillebæltsbroen i horisonten, hen over en mark. Under den lille vandretur fortæller Bro om Naturpark Lillebælt og Fredericia Kommunes interesse i hele området. Han er glad for at have fået muligheden for at indvie den nye begravelsesplads. I begyndelsen af projektet sad han som en af de første med kontakten med Sven, og han synes at det passer godt ind i naturen og den måde man vil have området til at være på.

»Jeg synes det er smukt«, siger Christian Bro.

En mageløs udsigt ved Hagenør (Foto: AVISEN)

Efterhånden som vi kommer ind i skoven, begynder stilheden at sænke sig. Man hører fødderne, der går på grene og skovbund, en anelse snak og lidt lyde fra Svens lille barnebarn, der er med på turen, sammen med hans datter. Det er endnu grønt, selvom sommeren er forbi og efteråret har meldt sig. Tågen sad tykt over Fredericia og omegn det meste af morgenen, og man kan endnu se den nordiske inspiration i himmelbilledet.

»Jeg har ikke fældet et træ i de 25 år, jeg har haft skoven«, fortæller Sven.

Kan man kigge op? (Foto: AVISEN)

Rundt omkring ligger der grene, men stien er ryddet og fremkommelig. På alle måder er det som en almindelig skovtur, bortset fra at vi pludselig ankommer til den del, hvor gravpladserne er. Dansk Skovbegravelse har lavet et samarbejde med den førende leverandør indenfor datateknologi til identifikation af gravpladser. Man kan med en militær gps måle sig frem til den nøjagtige placering af hver enkelt plads. Men så teknologisk starter det ikke.

»Folk kan komme herud og se sig omkring. Så kan de vælge, hvor de gerne vil ligge. Eller deres pårørende. For mig er det en enorm berigende følelse, at man kommer så tæt på andre mennesker. Det er jo et svært emne«, siger Sven.

Et hvilested i skoven (Foto: AVISEN)

Små pinde markerer pladserne. Der er en rolig stemning, mens vi er omkring de første pladser. I modsætning til de traditionelle kirkegårde er der ikke mange store sten med påskrifter. Men man kan godt få lagt en sten ved gravstedet. Vi tager dog ikke nogle billeder af dem, der har fået lavet en lille sten, for det synes Sven ikke er nogen god ide. Folk kan jo ikke sige om de vil være med. Men de små pinde illustrerer fint tanken med begravelsespladsen.

»Man kan nok ikke komme tættere på naturen end det her«, siger Sven.

Sammen med Christrian Bro gør han klar til at plante et træ i dagens anledning. Først skal Christian lige prøve, hvor meget ler der er i jorden. Så begynder de at plante træet.

Christrian Bro og Sven G. Schou er klar til at plante et træ (Foto: AVISEN)

Der er planlagt nogle korte taler. Man kommer lidt ind på processen med at søge de mange tilladelser, et forløb der nu er afsluttet, så Dansk Skovbegravelse er klar til fremtiden.

»Det er naturens tempel«, siger Christian Bro.

Man kan i første omgang få op til 10 års aftale. En i familien får et stykke papir, og så kan man håndtere gravpladsen. Man kan også reservere pladser. Alt det tager Dansk Skovbegravelse sig af.

“Det er naturens tempel” (Foto: AVISEN)

Efter indvielsen tager flokken tilbage til begyndelsen. Her serveres der lidt kaffe, mens man har naturen lige omkring sig. Det er fortsat søndag, og man kan gå i skoven mange steder omkring Fredericia. Nu kan man så også blive begravet i en skov med udsigt over Lillebælt, trætoppe og til lyden af stilhed. ■

0 0 stem
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer