Forside Danmark Beboerne i Region Syddanmark er stadig bedst til at huske reflekserne

Beboerne i Region Syddanmark er stadig bedst til at huske reflekserne

DEL

Igen i år er beboerne i Region Syddanmark de bedste til at huske reflekserne. Over halvdelen går nu med reflekser om efteråret og vinteren, viser den årlige refleksundersøgelse. Men regionens bilister overser desværre også trafikanter i mørket, så der er fortsat plads til forbedring. Codan og Børneulykkesfonden minder derfor om vigtigheden af at bruge reflekser, når man færdes i trafikken i vintermørket.

Beboerne i Region Syddanmark er bedst til at huske reflekserne i vintermørket

Hvert år op til Årets Refleksdag, som i år blev afholdt den 25. oktober, undersøger Codan og Børneulykkesfonden danskernes refleksvaner. Og beboerne i Region Syddanmark er igen i år de bedste i Danmark til at huske reflekserne. Over halvdelen af regionens bløde trafikanter (52 procent) går nu med refleks i vintermørket. Det er en markant forbedring fra sidste år, hvor 46 procent i regionen benyttede reflekser. Årets resultat ligger da også en del over landsgennemsnittet (43 procent) og er markant bedre end beboerne i Region Hovedstaden (33 procent), som er de dårligste i landet til at bruge reflekser.

Bilister overser bløde trafikanter uden reflekser

Selvom fynboerne og sønderjyderne er blevet endnu bedre til at huske reflekserne, så viser undersøgelsen, at bilisterne i Region Syddanmark stadig overser trafikanter i mørket. Hele 71 procent har oplevet at overse en fodgænger eller cyklist, fordi de ikke bar reflekser eller lygter.

Camilla Amstrup, Privatdirektør i Codan

“Selvom vi gerne vil være synlige i trafikken, så glemmer vi ofte reflekserne på vej ud ad døren. Reflekser reducerer risikoen for at blive overset i trafikken med hele 85 procent. Derfor har Codan og Børneulykkesfonden igen i år afholdt Årets Refleksdag, så vi kan fange interessen hos den del af danskerne, der lige skal mindes om, at reflekserne er særligt vigtige i vinterhalvåret,” siger Camilla Amstrup, Privatdirektør i Codan.

Børnene er bedre til at bruge reflekser

Børnene i Region Syddanmark er endnu bedre til at huske reflekserne end forældrene. Hele 75 procent af regionens børn bruger reflekser, mens tallet på landsplan er 72 procent.

Henriette Madsen, Generalsekretær i Børneulykkesfonden

“Det er glædeligt, at regionens børn er så gode til at bruge reflekser. Nu mangler vi blot at få de sidste 25 procent med. Hvis man ikke ønsker, at reflekserne skal være synlige døgnet rundt, eller vil undgå at reflekserne hænger fast i cyklen eller klatrestativet, så kan man eksempelvis have en refleks i hver frakkelomme, som er sat fast i lommen. Når det så bliver mørkt, og du skal ud i trafikken, så kan reflekserne blot vippes ud af lommen. På den måde er reflekserne lige ved hånden,” forklarer Generalsekretær i Børneulykkesfonden, Henriette Madsen.

Indsyede reflekser er populære

Noget tyder på, at reflekser, der er syet ind i tøj eller tasker har stor betydning. Det er nemlig den type refleks, der bliver brugt mest flittigt i regionen (53 procent). På andenpladsen kommer de klassiske refleksbrikker i snor (43 procent) mens der er tæt løb mellem refleksveste (28 procent) og slapwraps til at klikke om benet eller håndleddet (27 procent).

Om Årets Refleksdag

Årets Refleksdag er en tradition, der er startet af Børneulykkesfonden og Codan. Dagen afholdes hvert år den sidste torsdag, inden vi stiller urene om til vintertid. Formålet med Årets Refleksdag er at sætte fokus på, hvordan reflekser giver bedre synlighed i trafikken i den mørke tid, så vi i sidste ende undgår ulykker. I år uddelte Codan, Børneulykkesfonden og andre partnere mere end 80.000 reflekser og slapwraps på Årets Refleksdag den 25. oktober.

Udvalgte tal fra undersøgelsen for Region Syddanmark

  • 41 procent af regionens beboere har aldrig reflekser på, mens 52 procent altid eller for det meste har reflekser på overtøjet, når det er efterår og vinter
  • 71 procent af Region Syddanmarks bilister eller førere af andre køretøjer har oplevet at overse en cyklist eller fodgænger eller først fået øje på dem meget tæt på, fordi de ikke bar reflekser eller lygter
  • 36 procent af de midtjyske motionister har oplevet en farlig situation som følge af ikke at være synlig nok i mørketGenerelt for danskerne

     

  • 51 procent af danskerne har aldrig reflekser på, mens 43 procent altid eller for det meste har reflekser på overtøjet, når det er efterår og vinter
  • 45 procent af dem, der ikke bruger refleks, svarer, at den vigtigste årsag er, at de glemmer det eller ikke ser grund til det
  • 72 procent af forældrene svarer, at deres børn bruger reflekser på overtøjetOm refleksundersøgelsen

    Refleksundersøgelsen er gennemført for Børneulykkesfonden og Codan af Epinion på baggrund af i alt 1009 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført som en webbaseret undersøgelse på Epinions Danmarkspanel. Interviewene er gennemført i perioden 12. september – 17. september 2018.