Bartholomæusnatten markeres fredag den 23. august 2019 kl. 21.00 ved Obelisken uden for Nørre Port.

Det sker i anledning af Den Reformerte Menigheds 300-års Jubilæum i Fredericia. Arrangementet er en del af Trekantområdets Festugeprogram.

Der uddeles fakler og foldere til deltagerne.

Menighedens formand Peter Honoré byder velkommen. Arrangementet fortsætter med fællessang, hvorefter Pastor emer. Ole Engberg fortæller om ”Bartholomæusnatten” og flugten fra forfølgelser. Menigheden byder på et glas vin/vand, og faklerne kan slukkes.

Bartholomæusnattens hændelser er en voldsom del af reformationens historie, kendt på grund af en massakre, som blev gennemført mod huguenotterne i Paris natten mellem den 23. og den 24. august 1572. De store modsætninger mellem katolikker og huguenotter i Frankrig brød denne nat ud i lys lue.

Den grusomme nat i august, for næsten 450 år siden, blev skæbne­svanger for landets protestanter, reformerte huguenotter. De havde to år forinden i en religionskrig tilkæmpet sig en række borgerlige rettigheder i det ellers katolske land. Det provokerede en stor del af landets gejstlige og adelige, som var arge modstandere af protestanterne, og nærede en frygt for, at huguenotternes ledere ville tage magten og ændre landets styre til en republik.

Gennem intriger fik kong Karl den IXs mor, enkedronning Katherina de Médici en bagholdsplan godkendt. Huguenotternes ledere og tilhængere skulle den nat, i forbindelse med et stort bryllup i Paris, lokkes i et baghold. Hun havde tidligere, uden held, planlagt et attentat for at få myrdet admi­ral Coligny, en betydningsfuld huguenot-leder.

Også i andre byer i Frankrig blev sådanne aktioner gennemført mod de protestantiske huguenotter. Det blev et kæmpe blodbad, hvor det skønne­des at ca. 70.000 huguenotter blev mishandlet og myrdet. Antallet af ofre varierer dog meget i de historiske kilder.

Derfor markeres denne nat, i anledning af menighedens 300-års jubilæum, ved Obelisken i Fredericia. Alle er naturligvis velkomne.

https://www.place2live.dk/fredericia/