En større overbelastning af el-nettet fra Baldersparken var i går aftes årsag til et større strømnedbrud i Fredericia. TREFORs montører arbejdede hele aftenen og natten på at genskabe strømmen. Det lykkes denne morgen via en nødplan. 335 husstande var uden strøm

– Vi bemærker, at en transformerstation falder ud på Huslodsvej overfor Baldersvej i Fredericia. Vores montører forsøger hurtigt at få gang i systemet igen, men de vurderer hurtigt, at der er fejl i transformerne. Derfor bestiller vi en nødgenerator udenbys fra. Vi finder frem til, at årsagen til nedbruddet er et ekstraordinært stort forbrug lige inden udfaldet, fortæller driftovervågningsleder hos TREFOR, Carsten Pedersen.

Arbejdede hele juleaften og kæmpede for at få strøm ud til boligerne

Det var ikke lige til for TREFORs montører, der kæmpede med strømnedbruddet til langt ud på natten.

– Klokken 23.00 vurderer vi efter flere rettelser, at vi er klar til at få strømmen op at køre igen, men det viser sig, at vi ikke kan få Baldersparken op at stå igen. Der er en skæv belastning, og nettet kører helt skævt. En fase bliver brugt, imens to andre slet ikke er i brug. Det giver et skævt net, som også gør, at vi ikke kan få generatoren til at tage det hele, derfor undersøger vores folk samtlige kabler i området for at få finde ud af, om der er fejl, men vi finder ingen fejl på kablerne, hvorfor vi igangsætter en nødplan, og giver dem to faser indtil, vi denne morgen kunne se på fejlene igen. Vores folk var på det tidspunkt blevet godt trætte, siger Carsten Pedersen.

Tidligt denne morgen var montørerne i gang igen, og der blev lagt en ny plan

– Vi skulle finde ud af, hvor det store forbrug kom fra. Vi er sikre på, at der ikke er fejl på vores net samt, at det hele skyldes en overbelastning fra området. Vi laver en ny nødplan denne formiddag og får gang i nettet med en ligelig fordeling klokken 09.15. Vi ved dog stadig ikke, hvad fejlen skyldes, og det er noget, vi skal arbejde videre med efter juledagene, siger Carsten Pedersen.

Har I en idé om, hvad overforbruget kan skyldes?

– Jeg har ikke set husene, og det er ikke noget, vi har set tidligere i området.  Jeg ved dog, at husene varmes op via varmepumper, og selvom det er længe siden, at husene stod færdige, kan vejrskiftet de sidste dage have trukket en del mere end normalt. Varmepumper har arbejdet for varmen i den hårde frost, kan jeg forestille mig, lyder det fra Carsten Pedersen.

Hvad er planen så nu?

– Vi kan, som sagt, måle os frem til, at fejlen kommer fra Balderparken, men vi har ikke kontrolleret husene endnu, vi kan se udefra, at der kommer et voldsomt forbrug på den ene fase. Vi har lavet en nødplan, og gjort, så det hele kan køre midlertidigt, og så skal vi have analyseret og fundet ud af fejlen, når det bliver hverdag, nu kører nødgeneratorerne juleferien over, slutter Carsten Pedersen.

En af de familier, der i går, blev berørt af strømnedbruddet var hos Rasmus Herlufsen på Huslodsvej. Han måtte sammen med sin familie finde alternative måder at tilberede julemaden på.

– Nu er det jo lidt nemmere for mig, da vi arbejder med storkøkkenerne og køkkenerne til dagligt, men vi måtte da hurtigt i gang med en plan b, fortæller Rasmus Herlufsen, der er indehaver af virksomheden OneTech.

Trods udfordringerne endte familien med at spise julemad. Foto: Privat

Det endte med julemad

Trods nedbruddet og den manglende strøm, har mange familier har sendt AVISEN billeder fra grillen og de mange andre alternative måder at tilberede julemaden på, og her havde Rasmus og familie selv et es i ærmet.

– Heldigvis havde vi lige et udlejningskomfur og en ovn, der kører på gas, og så kunne vi tænde en generator fra min bil, så vi kunne lave julemad, slutter Rasmus Herlufsen.