Hvilke interessante bygninger kan man finde i Fredericia? Og hvad er historien bag dem? I en ny serie fortæller museumsleder Karsten Merrald Sørensen om spændende bygninger i Fredericia. Første bygning er Skt. Knudsborg i Gothersgade.

Ideen til serien kom efter at der havde været stor succes med en ny podcast omkring Fredericias historie. Karsten Merrald Sørensen fortalte til lanceringen om nogle af de spændende historier, der lå skjult i den noget mere ukendte fortælling om Fredericia.

»Det er klart at vi ofte taler om krigene, Landsoldaten og Volden. Men faktisk kan man ved en almindelig gåtur rundt i byen finde mange bygninger, der rummer interessante vinkler på, hvordan Fredericia er blevet til. Så hvorfor ikke fortælle det?,« siger Sørensen.

Han har derfor fået opgaven at vælge bygninger ud, og så ellers bare fortælle. For at komme helt ind i historien har Museerne i Fredericia brugt fotoarkivet, så vi også kan vise billederne fra fortiden. Billedet nedenunder viser Gothersgade før det store byggeri af pragtbygningen Skt. Knudsborg kom til verden. Først i 1935 kom den nye banegård til, så på det tidspunkt var Gothersgade hovedgaden, hvor man kunne gå ned til den gamle banegård og havnen. Der var heller ikke nogen Lillebæltsbro, så også de rejsende kom her. Så der var tale om en gade fuld af aktivitet.

Sådan så der ud før Skt. Knudsborg blev bygget i begyndelsen af det 20. århundrede (Foto: Arkiv)

Bygningen er i dag blevet rennoveret, og man kan se mange af detaljerne, bare ved at kigge op når man står foran den. Ideen var at der skulle være lejligheder, men der var også plads til den første biograf i Fredericia, hvor den første film i byen også blev vist. Derudover fik man et stort konditori, så der var virkelig noget at komme efter for datidens fredericianere.

Conditeriet i Skt. Knudsborg (Foto: Arkiv)

Karsten Merrald Sørensen er imponeret over Skt. Knudsborg, som han gerne kalder for en smuk bygning. Stilarten og detaljerne, men ikke mindst størrelsen for datidens borgere, gør den til en central brik i fortællingen om Fredericia i første del af det 20. århundrede. Nedenunden kan du høre hele fortællingen.

Efter at Lillebæltsbroen blev bygget i 1930’erne begyndte trafikken at gå udenom Gothersgade. Den nye bangegård blev også imponerende, men Skt. Knudsborg fortsatte med at være en bygning med vitalitet i den centrale Fredericia. Nedenunder kan du så bygningen i 1940’erne.

Skt. Knudsborg i 1940’ene (Foto: Arkiv)
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer