I den fine ende af Gothersgade ligger B.T.-CENTRALEN. Mellem landskendte kæder og stramme koncepter ligger en af fortidens sidste bastioner og kaster personlighed og DNA ud over fæstningsbyens midte.

Som kulturjournalist har jeg længe gerne ville stikke hovedet ind i B.T.-CENTRALEN, fordi den på mange måder minder om min barndom i slut halvfjerdserene. Besøget hos kioskmanden eller kvinden, hente avisen til far eller Familie Journalen til mor og tobak til begge. Tiderne er skiftet, men det er B.T.-CENTRALEN heldigvis ikke.

B.T.-CENTRALEN
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Bent Hegelund overtog i 2003 B.T.-CENTRALEN. Han kom fra en helt anden branche, da der skulle ske noget andet. Han havde i over 25 år været programmør og systemudvikler hos Bankdata og Andelsbankens EDB-central som senere blev til Nordea på Jupitervej. “Det var simpelthen blevet for stort det hele, da jeg startede hos Bankdata var der under 50 kollegaer, i dag er de over 700”, smiler Bent.

B.T.-CENTRALEN
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det er sjovt, at Bent fortæller, at han synes det hele for stort, her sidder vi i baglokalet, hvor alt er småt. Vi sidder over for hinanden, vores knæ rammer næsten hinanden og vi er omringet at hele kartoner af cigaretter. Alt hvad der mangler af plads er erstattet af hygge, “Jeg skal have en række kameler uden pukler”, lyder det ude fra disken. Selvom der måske er under en meter ud til disken, råbes der til baglokalet, “Et karton kameler uden pukler”, Bent rækker armen op og griber et karton Camel uden filter.

B.T.-CENTRALEN
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det var selvfølgelig en stor omvæltning for Bent at skifte branche, det opstod et øget arbejdspres med mange nye ting at sætte sig ind i. Men hans vaner med at være systematisk, struktureret og evnen til at have flair for tal hjalp meget. Om få dage bliver Bent 61 år gammel. Han kunne i dag ikke tænke sig andet end at have B.T.-CENTRALEN.

Det var ikke specielt vanskeligt at overtage stamkunderne for Bent. Den traditionelle bladkiosk går helt tilbage til starten af 60érne. “Der er flere stamkunder, der er kommet alle årene, flere har arbejdet her efter skole eller været bud for B.T.-CENTRALEN”, siger Bent.

B.T.-CENTRALEN.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

“Der er mange kunder, der siger, åhhhh det er dejligt, sådan skal en kiosk være, sådan skal der dufte og så videre”, siger den stolte indehaver.

Ingen tvivl om at B.T.-CENTRALEN er en perle, vi får en snak om hvordan sådanne små perler kan overleve og hvorfor der er få af dem. “Så lang tid folk vil tænke over, hvor de laver deres indkøb, det gælder ikke kun her, men at man skal handle lokalt, det er vigtigt. De fleste af mine varer har påtrykt salgspriser, så jeg kan ikke konkurrere på prisen. Man kan købe det til samme pris i kæderne, men de har mine varer som “nice to have” hos mig er det “need to have”, forklarer Bent. Vigtigheden i, at man på vej ned ad gaden, stikker hovedet ind og køber sit tobak eller en Lynlotto er vigtigere, end man tror. Det handler om at vælge specialbutikkerne til, hvis de skal overleve.

“Som jeg plejer at sige; vores eneste eksistensberettigelse er den serviceoplevelse, man får i vores butik. Vores produkter er vores livsnerve”, siger Bent.

Noget på Spil

Jeg spørger selvfølgelig til historier omkring gevinster på spil, B.T.-CENTRALEN har haft nogle vindere med store beløb. “Vi har haft flere store gevinster, blandt andet på 7.5 og 6.25 millioner. Jeg har begge gange været med i banken for at klare det praktiske. Man kan glæde sig på kundes vegne og det giver noget opmærksomhed, det viser, at det kan lade sig gøre”, siger Bent.

Da den første gevinst på 7.5 millioner tikkede ind blev det mødt med både jubel og skepsis. Der var flere, der ville spille i kiosken og nogle der mente, at lynet ikke slog ned to gange, “så det var en fjer i hatten, da den anden store gevinst kom”, siger Bent. Kiosken har også de traditionelle spil som Landsbrugslotteriet, Varelotteriet og har nu også ekstra fået Klasselotteriet. Disse lotterier har kastet gevinster i 100.000 kronersklassen, der har ligeledes været en julekalender skrab på 500.000.

B.T.-CENTRALEN.
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Noget der måske er vigtigere end Bent er “Pomfritt”. Det er en blanding af Papillon og Pomeranian. Pomfritt er seks år gammel. Hun er med i alle handler, hun er med på armen og hun har i dag svært ved at acceptere, at Bent er hovedpersonen. Hun er faktisk så populær, at en kvinde fra Norge kom tilbage og bad om et foto et år efter, hun havde besøgt B.T.-CENTRALEN. Hun havde besøgt B.T.-CENTRALEN med sine døtre og de hilste på Pomfritt. Da døtrene hørte at deres mor skulle til Fredericia igen, bad de hende om at tage et foto med Pomfritt og birolleindehaveren Bent.

“De fleste ekspeditoner var cirka et minut, vi ville have et fysisk problem, hvis det var ligesom Fakta at kunderne blev 5 minutter”, griner Bent

Støt de lokale.

Annonce