I dag, den 27. januar 2019, på den internationale mindedag for Holocaust, stifter de to politikere Søren Gade (V) og Morten Helveg Petersen (R) en fond, der skal bidrage til at fastholde og styrke kendskabet til Holocaust. ”Fonden til udbredelse af kendskab til Holocaust”, hedder fonden, hvis formål det er at hjælpe unge under uddannelse med midler til studieture til de nazistiske udryddelseslejre – ikke mindst Auschwitz-Birkenau.

Det er et meget interessant tiltag, som vi, Auschwitz-overlever Arlette Andersen, undertegnede og Billunds Boghandel gerne vil støtte op om med en kontant donation.

Stiftelsen af fonden passer meget fint ind i forhold til den mission, som et af de sidste vidner fra Auschwitz, den i dag 94-årige fransk fødte jødiske kvinde, Arlette Andersen, har været på i mere end 25 år. Da Arlette Andersen i 1990 begyndte at holde foredrag og fortælle sin historie om at overleve et års fangenskab i udryddelseslejren Auschwitz, handlede det i særlig grad om at understrege, at vi aldrig må glemme nazisternes industrielle massemord på seks millioner jøder under Den Anden Verdenskrig.

Når Arlette Andersen fra 1990 til 2015 rejste rundt og holdt 426 foredrag var det primært for unge mennesker på skoler og gymnasier. Arlette Andersen ønskede, og ønsker fortsat, at de unge skal bære historien videre de næste generationer – verden må ikke glemme. 

Undertegnede tog i 2014 initiativ til sammen med et lille filmhold at producere en dokumentarfilm om Arlette Andersens historie og foredragsmission. Filmen, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, havde biografpremiere i maj 2017, og i december 2018 kunne jeg som forfatter udgive bogen om Arlette Andersens historie, ”Vi er her for at dø”. I både film og bog medvirker Søren Gade, som her understreger vigtigheden af, at vi holder historien om Auschwitz og Holocaust levende – som et værn mod Holocaustbenægternes historier. 

Bogen om Arlette Andersen er udgivet i et samarbejde med ægteparret Elsa Billund og Jesper Bendix fra Billunds Boghandel i Fredericia, og på denne særlige dag, 74 års mindedag for befrielsen af Auschwitz, vil vi gerne, sammen med Arlette Andersen, støtte op om Søren Gades og Morten Helveg Petersens fond med en symbolsk donation – nemlig en del af overskuddet fra salget af den nye bog om Arlette Andersen. 

I alle de år, hvor Arlette Andersen har holdt sine foredrag, har hun ikke modtaget et honorar. I stedet har hun ønsket, at man sendte et bidrag til den særlige Auschwitz-forening i Paris, som støtter unge menneskers muligheder for at studere og besøge Auschwitz. Derfor vil det være oplagt for os at støtte op om den nye fond. 

Sammen med Arlette Andersen markerer jeg den internationale Auschwitzdag ved et film- og foredragsarrangement i Nicolai Biografen i Kolding fra kl. 14.30 til 17.00. I aften er der ligeledes film og foredrag ved en Auschwitz mindeaften i Fraugde Kirke, dog uden Arlette Andersens deltagelse.

www.eventc.dk