Astrid Helgeland fra Kirstinebjergskolen afd. Havepladsvej var tirsdag til skolevalgs-debat i skolens multisal. Efterfølgende fortalte hun om oplevelsen i forbindelse med debatten.

Afgiften på cigaratter, kortere skoledage og aktiv døds hjælp. Det var emnerne, da debatten fandt sted.

Eleverne havde efter debatten muligheden for at snakke med repræsentanterne fra partierne, og imens det fandt sted talte Fredericia AVISEN med Astrid Helgeland, der går i 9. klasse, og vi startede med at spørge hende om, hvordan var set fra hendes stol i salen.

“Jeg synes, at debatten var god, og kørte frem og tilbage. Der var mange, som var uenige med hende, og der blev diskuteret mig,” siger Astrid og kommer ind på hendes syn på debatten:

“Jeg er enig i de ting, der blev debatteret. Der blev diskuteret om afgiften på cigaratter skal øges, og det er jeg enig. Vi diskuterede omkring længden på skoledage, og der er jeg enig i med partierne, der sagde, at skoledagen skal være kortere.”

I den sidste del af debatten var der mulighed fra salen at stille spørgsmål om aktiv dødshjælp.

“Det var ikke meget, der blev debatteret omkring, men det jeg er enig med de fleste partier om, at det skal lovliggøres,” fortæller Astrid.

Da der i salen, inden debatten startede, blev spurgt hvor mange, der havde taget stilling til, hvad de vil stemme, var der ikke ret mange, der var klar over, hvad de stemmer, når der er skolevalg på torsdag. Astrid var efterfølgende heller ikke sikker i sin sag endnu.

“Nej, men jeg vil sige, at med det der blev diskuteret, har det hjulpet mig på vej til hvad jeg vil stemme,” forklarer hun.

Hvor påvirket blev du af debatten blandt partierne?

“Jeg blev en smule påvirket, men meget af det de ved man godt, fordi vi godt ved, hvad partierne står for. Jeg vil dog sige, at det påvirker mig lidt,” siger Astrid.

Undervejs gik der engang imellem høje toner fra podiet, hvor debatten fandt sted, og det var også noget Astrid bed mærke.

“Det kunne have været værre, men man kan godt fornemme, at de prøver at køre lidt på hinanden,” siger Astrid og griner lidt.

Til at slutte af med spørger jeg Astrid, om skolevalget er med til at klæde hende på til at afgive sin stemme til det rigtige valg, når hun er stemmeberettiget.

“Det synes jeg helt klart. Det er her er en miniatureudgave af det hvad det bliver til, når vi bliver ældre,” udtaler Astrid og kommer ind på skolevalget, der finder sted på torsdag:

“Det bliver spændende, og det bliver endnu mere spændende at se resultatet,” lyder det fra 9. klasseseleven Astrid Helgeland.

I Fredericia er der tilmeldt fem skole til Skolevalg 2019. Det er Kirstinebjergskolen afd. Havepladsvej, Fjordbakkeskolen afd. Taulov, Ullerupbækskolen afd. Nørre Alle, Erritsø Fællesskole afd. Bygaden og Fredericia Realskole.

www.fhk.dk