A/S Dansk Shell solgte i september 2016 raffinaderiet på Egeskovvej 265. Historien går som bekendt længere tilbage. Historien om Shell i Fredericia er også historien om et dansk bileventyr. Et buldrende århundrede, hvor hestevogne blev erstattet af biler og afstandene kortere for alle danskere. Bilerne bandt Danmark sammen på en helt ny måde, tankstationerne skød op i alle byer og landsbyer. Alle ville gerne være med i bilernes århundrede.

Miljøregningen kom senere.

I 1912, for over hundrede år siden, importerede Shell olie til Fredericia via en havneterminal. Knap 50 år senere udvidede Shell sit engagement i Fredericia betydeligt.

Da Shell i august 1966 indviede raffinaderiet i Fredericia, blev virksomheden et af byens varetegn. Godt 50 år senere indgik Shell en salgsaftale med en nystiftet virksomhed ved navn Dansk Olieselskab ApS, der igen var ejet af virksomheden Bahia Capital ApS med indehaveren Tommy Frank. Sidenhen er der skrevet meget og hovedpersonerne selv er kravlet i skjul.

Her begynder et kapitel med et uacceptabelt skifte i kommunikationsstrategien. Raffinaderiet, der altid har ført en god dialog med byens myndigheder og borgere, vil helst ikke tale, og i øvrigt kun sige, hvad der er strengt nødvendigt i forhold til fremtiden. Herudover skal de fleste spørgsmål medierne stiller, besvares på mail. Det kræver ikke raketvidenskab at forstå, at når man vælger de svarmuligheder, er det enten fordi, man vil være meget præcis eller fordi, man skjuler noget, der er helt galt. Måske er fremtiden uvis?

Endnu en måde at bedrive kommunikation på er at sende et hav af populære folkelige nyheder til medierne efter de kritiske historier. Det gør man ofte for at dysse de negative ned og få ændret mediebilledet.

Hvad ved vi lige nu?

Vi ved, at overdragelsen af raffinaderiet til den kontroversielle randrusianske erhvervsmand Tommy Frank trækker ud endnu engang. Hans rådgivere tæller en kendis fra erhvervslivets historiebøger, kendt for B&W-mandatsvigssag, Jan Bonde Nielsen. Han blev frikendt i 1986 i Københavns Byret, men stak af til udlandet, da Bagmandspolitiet ankede dommen. Han nægtede at komme til Dammark fra sit ophold i England. I dag opholder han sig mest i Rusland.

Vi ved også, at en rig russer, nævnt i Panama Papers, tidligere var inkluderet i Tommy Franks forretninger, men det er han ikke med mere. Nye forretningsfolk er kommet til, nye spøger løbende i kulissen – men vi ved intet præcist. Det er stadig uvist, hvordan Tommy Frank skaffede de 530 millioner kroner til at købe raffinaderiet. Men om Bonde Nielsen sagde Frank til EjendomsWatch i september 2016: “Det er en fantastisk deal. Vi har fået det til en fantastisk pris, og der er nogle fantastiske perspektiver, både inden for optimering af raffinaderiet og i trading. Det har stået på i to år og har været en lang og drøj proces, og svært at skaffe pengene. Men de blev skaffet.”

Den fantastiske deal er endnu ikke eksekveret, og heldigvis for det. For Fredericias skyld håber vi, at A/S Dansk Shell får handlen til at gå tilbage, selvom det måske er en dårlig forretning. Det nederlag må Shell tage for Fredericias skyld, ligesom Fredericia loyalt gennem årtier har støttet virksomheden, når den har været i modvind.

I år kom det også frem, at Shell havde fundet forurening for millioner i forbindelse med renovering af et cykelskur. Shell kommunikerede dette ud, som de plejer – åbenhed, ansvarsfuld, årsagsforklaring og en løsning, de ville betale. Men sådan kommunikeres der ikke, når man taler med Tommy Frank og det er bekymrende.

Fredericias Viceborgmester Susanne Eilersen har også sagt, at raffinaderiet ikke er en skotøjsforretning og hun har samtidig stillet spørgsmål til både erhvervsministeren og miljøministeren uden at få brugbare svar. Det er uacceptabelt. Fredericia har behov for svar. Byens borgere skal ikke stå med regningen for en eventuelt forurening og hvad med byens vigtige arbejdspladser, både medarbejderne på raffinaderiet og underleverandører mangler svar? Det, vi er vidner til nu, holder ikke. Længere er den ikke.

Skulle vi blive overrasket og det skyldes professionelle hensyn, at alt er så ”hemmeligt”, så vil vi rådgive Tommy Frank til at hyre andre rådgivere i kommunikation. I dag vinder åbenhed over lukkethed. Når vi ved, at det har været svært at skaffe de 530 millioner, hvad så med den kommende drift? Hvad med arbejdspladserne? Hvad med terrorsikringen af den højrisikable virksomhed i hjertet af Danmark?

Vi savner, at Tommy Frank svarer journalisterne fra lokale og nationale medier med åbenhed, transparens og imødekommenhed. Vores artikler, billeder og tanker i medierne i denne sag afspejler borgernes spørgsmål og absolutte bekymring over en virksomhed, der har været i Fredericia i over 100 år, måske ikke skal drives ansvarligt og med åbenhed længere.

-ada