Amerikanerne er et folk, der på trods af at de har deltaget i verdens mest brutale krige i det 20. århundrede, indtil 11. september 2001 ikke havde oplevet at blive angrebet i deres eget land. Selv da Japan angreb USA den 7. december 1941, skete det på øen Hawaii, langt væk fra den amerikanske hverdag. Og resten af 2. verdenskrig foregik på andre kontinenter, hvilket også betød at det amerikanske produktionsapparat var intakt. Faktisk kan store dele af USA’s dominans frem til i dag, sandsynligvis tilskrives at man under anden verdenskrig fik etableret et gigantisk forspring til resten af verden, mens Europa og Asien var sønderbombet af krigen.

Den amerikanske bevidsthed er præget af sejrherrens forståelse. I både første og anden verdenskrig var det USA, der kom ud af krigen som overmagten. Allerede efter første verdenskrig eksperimenterede landet med indblanding i andre landes forhold. Og efter anden verdenskrig blev indblandingen tilmed sat i system, da truslen fra Sovjetunionen kom til at dominere den amerikanske tankegang. Den kolde krig blev et skakspil med lande på brættet. Efter Sovjetunionens chokerende kollaps i begyndelsen af 1990’erne, forsvandt den store fjende fra radaren. Men mellemøsten blev et nyt brændpunkt for USA, og her begynder historien om den nye fjende, terroren, for alvor. Terrorisme var dog på ingen måde noget nyt for de vestlige lande. I 1970’erne blomstrede terrorismen, hvor alt fra kapringen af fly, politiske drab, bombeeksplosioner og meget mere fyldte i lande som Tyskland, Storbritannien, Frankrig, Italien og Spanien.

Det var en almindelig dag i september 2001. Folk rundt omkring i verden var i gang med hverdagens aktiviteter. Pludselig dukkede der tv-billeder og nyhedsbulletiner op allevegne. Et passagerfly havde ramt World Trade Center i USA. Millioner og atter millioner af mennesker over hele verden tændte for deres fjernsyn, hvor de så billeder af et brændende højhus midt i New York. Pludselig dukker et fly op og rammer direkte ind i en anden skyskraber. Chokket er forplantet i de fleste mennesker, der så det på direkte tv. I det øjeblik vidste alle, at der ikke var tale om et tilfældigt uheld:

USA var under angreb.

Ground Zero (Foto: AVISEN)

Dette angreb kom på et tidspunkt, hvor amerikanerne var verdens uomtvistelige supermagt. Der var ingen andre magter, der kunne matche USA’s økonomiske og militære magt. Dramaet udspillede sig nu for øjnene af hele verden. Folk klistrede sig til tv-skærmen. Røgen steg op i sorte stråler. Og alle vidste, at der måtte være mange mennesker spærret inde i bygningerne. Da billederne dukkede op af desperate mennesker, der valgte at springe ud af vinduerne i skyskraberne, var chokket uden sammenligning. Pludselig kom der billeder fra USA’s hovedstad. Washington var også blevet angrebet. Et fly havde ramt Pentagon. Symbolet på den amerikanske, militære overmagt var blevet ramt. Et presserende spørgsmål begyndte at dukke op i mange seere. Kunne USA virkelig ikke beskytte sig selv mod den slags? Endnu et passagerfly styrtede ned med retning mod Washington. Var det blevet skudt ned? Var der flere fly på vej? De amerikanske myndigheder lukkede for første gang nogensinde deres luftrum ned. Alle fly skulle lande. Minut for minut, time for time, fulgte verden dramaet intensivt.

Men den ultimative choktilstand indtraf da World Trade Centeret kollapsede. Skyskrabene sank sammen og blev forvandlet til støvskyer. Den spektakulære og chokerende begivenhed, der senere kom til at blive kaldt for 9/11, var slut.

I tiden efter angrebet kæmpede USA for at finde sine ben. Det blev til en serie af beslutninger, der har draget amerikanerne ind i den længste krig i landets historie. Mange vestlige lande og allierede lod sig indrullere under den nye amerikanske doktrin, hvor man enten var med eller mod USA. Historisk vil 11. september 2001 altid stå som skæringsdatoen, hvor USA’s var i krig uden slutdato. For hvornår er fjenden besejret? På 20 års dagen for angrebet på USA, er der fortsat ingen entydige svar på dette spørgsmål. Verdenshistorien er uundgåeligt præget voldsomt af denne ene begivenhed, og vil sandsynligvis være det i meget lang tid endnu. Mange terrorangreb er kommet til senere, og i takt med at informationsteknologien er eksploderet, har vi gradvist fået indført overvågningssamfundet. På godt og ondt er de fleste moderne mennesker i dag udrustet med en skærm i lommen, men samtidig også med en uundgåelig registrering af stort set alle aktiviteter og gøremål. Og historisk kan vi henføre årsagen til den udvikling til 11. september 2001. Fordi angrebet legitimerede ”nødvendighedens politik” og igangsatte et kæmpemæssigt efterretningsapparat over det meste af verden.

Derfor er 11. september 2001 en af de mest betydningsfulde datoer i civilisationens moderne historie.