”Det største bluff i Danmarkshistorien”, således lød det fra Danmarks tidligere statsminister, da han skulle beskrive det valgprogram som Socialdemokratiet gik til valg på. En ret til tidligere pension var topmålet – og er sidenhen blevet til virkelighed i en politisk aftale. Men hvor længe holder den?

”Hvis Venstre får mulighed for det, vil vi sørge for at sikre, at den ikke bliver til noget, hvis vi måtte have regeringsmagten”, således sagde Finansordfører for Venstre og tidligere minister, Troels Lund Poulsen, i folketingssalen under finanslovsdebatten. Det er det største opnåede projekt ud fra det socialdemokratiske valgprogram, som Venstre angiveligt er klar til at smide direkte ud igen, hvis de får regeringsmagten.

Noget af det der fyldte meget i debatten handlede om hvem og hvor mange der egentlig ville kunne gøre brug af retten til tidligere tilbagetrækning, bedre kendt under navnet ”Arne-reformen”. Slagteriarbejderen Arne blev hele billedet på en af de største politiske kampagner i nyere tid. Arne skulle på tidligere pension, men hvem udover Arne var gennem hele valgkampen og i tiden indtil reformens vedtagelse i december fyldt meget hos oppositionens partier.

Beskæftigelsesministeriet har ud fra den politiske aftale lavet et Danmarkskort, hvorpå man kan se hvilke kommuner der har flest borgere med mulighed for tidligfere tilbagetrækning. Fredericia Kommune er ikke blandt de kommuner hvor den største andel får ret til tidligere tilbagetrækning, men 39% af Fredericias indbyggere i alderen til tidligere tilbagetrækning forventes at få muligheden når reformen bliver implementeret. I 2022 vil omkring 400 fredericianere få muligheden for tidligere tilbagetrækning – såfremt Venstre ikke får muligheden for at afskaffe det.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at Venstre synes, at det er en forkert vej at gå at lave en tidlig tilbagetrækning. Vi mener ikke, at det er en solidarisk model”, sagde Troels Lund Poulsen, med henvisning til hele finansieringen af reformen. Pengene skal nemlig hovedsageligt komme fra råderummet og beskatning på den finansielle sektor.

S-folketingskandidat: Skandaløst ikke at have sikring for de mest nedslidte

Socialdemokratiets folketingskandidat, Jens Jonatan Steen, er ikke just tilfreds med udmeldingen fra Venstre. En udmelding han læser en mistænkeliggørelse af danskerne ind i.

”Jeg kommer til at kæmpe benhårdt for de 400 fredericianere, som Venstre nu pludselig vil fratage retten til tidligere tilbagetrækning. Når vi som samfund forventer at danskere skal levere stadig flere aktive år på arbejdsmarkedet, så er det skandaløst, hvis vi ikke samtidig sikre en mulighed for dem, der er mest slidte og er startet tidligst på arbejdsmarkedet. Det skaber tvivl og usikkerhed om fremtiden, når Venstre pludselig vil rive tæppet væk under de danskere, der netop har fået retten til tidlig pension”, siger Jens Jonatan Steen til AVISEN.

”Den tidligere Venstrepolitiker og partiformand Lars Løkke kaldte det socialdemokratiske forslag om tidligere tilbagetrækning for det ’Største bluff i dansk politik i generationer’. Og ligesom ham har adskillige andre politikere på højrefløjen kraftigt antydet, at nedslidning enten slet ikke er noget problem eller blot skyldes den enkeltes dårlige vaner. Den mistænkeliggørelse af de mænd og kvinder, som har slidt for vores land skal stoppe nu. Vi har brug for at sikre et værdigt tilbud og en ret til dem, der startede tidligst på arbejdsmarkedet. Det burde være indlysende retfærdigt at det skal være antallet af aktive år på arbejdsmarkedet frem for lysene i lagkagen, der skal afgøre, hvornår man kan trække sig tilbage”, fortsætter han.

Jens Jonatan Steen ser dog fortsat lyst på Arne-reformens muligheder, for Venstre kan få meget svært ved at samle et flertal for at afskaffe reformen igen.

”På trods af de ideologiske skyklapper og konfliktskabende adfærd hos Venstre på Christiansborg giver det dog en vis tryghed, at rød blok og især Dansk Folkeparti står på mål for aftalen. Det ville være interessant for vælgerne at vide, hvor Venstres lokale folketingskandidat står, når det handler om kampen for eller imod de 400 fredericianere, som i 2022 forventes at gå på tidligere pension?”, lyder det spørgende fra den socialdemokratiske folketingskandidat.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer