1. maj bliver traditionen tro fejret med manér hos arbejderne og de røde partier. De røde partiflag vejrer i vinden og de politiske taler lyder fra talerstolene. Sidste år skrev jeg om hvorvidt tiden er løbet fra dagen – og i år synes jeg fokus er skiftet.

Selvom jeg lige fortalte, at jeg synes fokus er skiftet i år, så synes jeg stadig et par af pointerne fra sidste år skal med alligevel.

“Jeg vil ikke konkludere på, hvorvidt tiden er løbet fra Arbejdernes Internationale Kampdag, for det kommer meget an på hvordan man ser det. Hvis man ser på dagen i et historisk perspektiv, så er tiden ikke løbet fra dagen. Resultaterne er klare, kampene er kæmpet og gode forhold til arbejderne er vundet”, skrev jeg blandt andet i sidste års indledning på 1. maj.

“Men hvis man anderledes ser på dagen i dens oprindelige funktion: kamp for arbejdernes forhold, så er tiden løbet fra kampdagen. Der er bare ikke ret meget at kæmpe for, for arbejderne har fået rigtig gode forhold – og den danske model er med til at sikre dette”, sluttede min konklusion.

Men det er ikke her mit fokus skal ligge i år. 2019 er et valgår, det er der næppe nogen der er i tvivl om. Men det betyder også, at Fredericia ikke er helt ligeså begavet med de store prominente navne, for de har meget mere travlt med at passe deres lokale valgkredse, hvilket jo vel i sagens natur er meget fornuftigt. I Fredericia har de lokale Folketingskandidater kapret dagsordenerne rundt til de forskellige arrangementer.

Hos HK har man dog fået luret et enkelt Folketingsmedlem til. Det er Socialdemokratiets Dan Jørgensen, der har fundet tid til en smuttur over Bæltet fra hans valgkreds i vores naboer mod øst, Middelfart.

Men at Folketingskandidaterne har kapret dagen kan både være godt og skidt. De traditionelle emner på en kampdag som denne tror jeg, desværre, at vi skal lede længe efter. Men jeg tror på, at vi kommer til at høre visioner og konkrete idéer til et kommende Folketing, så på den front tror jeg i virkeligheden vi kommer til at tale markant mere politik i dag, end vi har gjort mange andre år.

Jeg glæder mig til at høre talerne i løbet af dagen, jeg glæder mig til at høre politiske budskaber, men jeg håber i virkeligheden også at talerne husker hvorfor det nu lige er vi har denne dag. At de bruger tid på at kigge bagud og se de udfordringer der dannede grobunden for en kampdag, og hvis jeg skal komme med ét stort ønske: Så synes jeg talerne skal kunne tage samfundets udfordringer i dag og drage dem ind i en kontekst der passer til dagen. Ellers frygter jeg at den traditionsfyldte dag blot bliver endnu en platform for valgkamp.

Historien bag 1. Maj

I 1856 besluttede man i Australien, at der skulle holdes en fridag, der skulle bruges til en manifestation for kampen om en 8-timers arbejdsdag. Til en start skulle denne dag kun være en festdag i 1856, men det blev der lavet om på. Borgerne følte sig hørt, de følte en fælles kampånd, og derfor besluttede man at gøre det til en årligt tilbagevendende begivenhed.

Selve den officielle Arbejdernes Internationale Kampdag blev vedtaget i Paris i sommeren 1889.

Formålet med Arbejdernes Internationale Kampdag var altså, at kæmpe for arbejdernes rettigheder. Til en start 8-timers arbejdsdagen, sidenhen har andre mål for arbejderne været på tale.

Annonce Kom til 1. maj i Tøjhuset