40 års tro tjeneste i Fredericia Kommune er, hvad 66-årige Annelise Dahl Larsen kan skrive på CV’et, når hun på fredag fejres ved en reception på Ulleruphus med borgmestertale.

Vi sidder i Annelises have i Fuglsang Parken. Der er fyldte chokolader og kaffe på havebordet, hvor vi tager plads, imens vi taler om de sidste 40 år. Havespringvandet er lydkulissen, når Annelise og jeg holder korte talepauser.

Fæstningspigen Annelise Dahl Larsen blev født i 1952, gik på Skjoldborgvejens Skole, arbejdede på restaurant, gik på Højskole, og meget mere, inden hun den 28. juni 1979 startede som dagplejemor i Pjedsted for Fredericia Kommune.

“Det var stort. Pjedsted var et dejligt sted, men desværre var der ikke helt børn nok til, at jeg kunne være dagplejemor 100 procent, så jeg fik vagter i hjemmeplejen for, at det passede med arbejdstiden, og så fik jeg øjnene op for en verden, hvor nærvær, menneskekontakt og gode kolleger blev hverdagen,” siger Annelise og fortsætter:

“Fra 1980 og fire år frem havde jeg faste weekendvagter, samt enkelte aftenvagter, inden jeg blev fast på aftenholdet og kørte 15-23. Det var en god tid. Vi havde virkelig tid, tid til menneskene, vi besøgte. Jeg lærte mange mennesker at kende. Vi havde god tid til at tale med de mennesker, vi skulle hjælpe.”

Annelise har kun gode minder fra 1980erne, og også 1990erne bød på mange ændringer.

“Jeg tog uddannelsen som SOSU-hjælper i 1990erne, og det var virkelig spændende. Samtidig var der flere kurser, så jeg fik virkeligt lært meget. Der skete også en række ændringer i måden, vi arbejdede på, og der blev lidt mindre tid. Jeg blev dog inspireret, da jeg tog et udvidet demenskursus, hvor jeg fandt min hylde,” fortæller Annelise og fortsætter:

“Jeg fik øjenene op for noget, der viste sig at være lige mig. Jeg havde mødt demente gennem mange år i mit arbejde, men der var for lidt tid til denne gruppe, så jeg var meget glad for at kunne specialisere mig, og senere at kunne hjælpe mennesker og pårørende ramt af demens.”

Annelise Dahl Larsens arbejde med demente ender med at blive hendes livsvej de sidste 19 år af hendes arbejdsliv.

“De ringede fra Madsbyhus og spurgte om, det ikke var et job for mig at arbejde hos deres demensenhed på fuld tid. Det kunne jeg kun takke ja til. De første år var der et væld af arrangementer, vi tog ud til. Det var en stærk start,” siger Annelise.

“Desværre er der ikke den tid længere, dermed ikke sagt, at det er et skidt sted, for det er det ikke. Det er godt, og man har sat mange gode ting i søen.”

Hvordan føles det at have 40 års jubilæum?

“Det er vildt. Det føles underligt. Jeg har det stadig som om, at jeg skal på arbejde, men den 1/7 er det slut. Det er også lidt hårdt og vemodigt, men jeg håber, at jeg får mere energi til mig selv, min have, min familie og så har Fredericia jo massevis af arrangementer, jeg gerne vil se og opleve, men som jeg har ikke har haft tid til,” siger Annelise.

Også cyklen, gåture og kurser venter på hende.

“Jeg elsker at cykle. Min mand og jeg cyklede 25 kilometer i går, og så cykler jeg med MK01. Det er ligeså meget for at have den sociale dimension med. Vi går også sammen, men jeg har ikke været med hver gang, simpelthen fordi jeg ikke har haft tid, det håber jeg at få nu”, fortæller Annelise.

Du kan lide motion? Har du altid været aktiv?

“Ja, jeg startede faktisk med at løbe i 1978 og så tog det form. Jeg skulle jo tabe mig efter fødsel, og jeg blev faktisk bidt af at løbe. Nu kan jeg ikke løbe mere, fordi jeg har fået en ny hofte, men så kan jeg cykle og gå. Men jeg regner da med, at der bliver mere tid til bevægelse nu, men også et kursus i fotoredigering på computer og lignende håber jeg at få tid til”, fortæller Annelise.

Det er på fredag kl.13.00, at Annelise fejres for sine 40 år i kommunens tjeneste. Grundet en administrativ fejl venter fortjenestesmedaljen på hende, når der står oktober på kalenderen, og måske et møde med Dronningen.

“Det kunne da være spændende. Man skal ansøge om mødet, og alle siger, at jeg skal gøre det. Det skulle være noget helt specielt,” slutter Annelise Dahl Larsen.

Om Annelise:

Gift med Niels Peder, sammen har de to børn, og fire børnebørn.

https://www.billet.dk/order/tickets/13260481/lars-lilholt-band-buelows-kaserne-2019-07-06-19-30-00?