Anne Marie Helger er med til at fejre 100 – året for kvinder og tyendes valgret i Fredericia. Det er Socialdemokraterne, Enhedslisten og SF i Fredericia, der arrangere grundlovsfest i Madsbyparken, hvor skuespiller Anne Marie Helger og borgmester Jacob Bjerregaard holder taler.

Grundlovsdagen den 5. juni starter med, at 6. Juligarden går fra Landsoldaten til Madsbyparken. Det sker klokken 11.15. I optoget vil der være kvinder og andet godtfolk, og det er her, at arrangørerne har en opfordring til Fredericias kvinder ( og mænd).

– Vi opfordrer Fredericias kvinder til at gå med i optoget. Gerne i hvide kjoler – eller hvad man nu har i hvidt – med et rødt skæft ( som det ses på billedet). Mændene opfordres også til at gå med – gerne klædt ud som tyende (tjenestefolk), der jo også fik valgret i 1915, oplyste Per A. Moos Laursen (SF) ved dagens pressemøde.

IMG_5546

I Madsbyparken er der dukketeater for de mindste. Der bliver også tændt op i 5 grill, der er til fri afbenyttelse.

Musikken står Aage Ernst fra Vejle og Cathrine Lassen fra Middelfart for.

Emma Gad, var en af de kvinder, der deltog i optoget den 5. juni 1915. En sjov anekdote fra dengang var, at Emma Gad sagde til Kong Christian den 10, da optoget mødes med ham på Amalienborg, at dette var den lykkeligste dag i hendes liv! Hvortil dette kongen svarede ( der var bund konservativ): Ja, jeg synes nu hellere, at De skulle tage hjem og lave kaffe til Deres mand! Men det gjorde Emma Gad ikke. Hun festede videre.

 

Folkefesten støttes blandt andet af Arbejdernes Landsbank, LO Fredericia, Dansk Socialrådgiverforening Region Syd, Socialdemokraterne i Syddanmark, Enhedslistens Rød Front og SF Sydjylland.