Showcase 2022. Den Danske Scenekunstskole og Fredericia Musicalteater.

Tænk – her i Fredericia!

Mens jeg sidder og venter på, at premieren på dette års Showcase skal løbe af stabelen, tænker jeg tilbage på mine første musicaloplevelser. Det var helt i begyndelsen af 80’erne i West End i London. Jeg husker, hvor betagede vi var og sagde til hinanden: ”Sådan noget kommer vi aldrig til at opleve i Danmark.” – og da slet ikke i Fredericia… Dog havde der da været nogle musicals ovre i Kjøvenhavn, men der kom vi jo ikke ret tit dengang. Og egentlige danske musical kom jo først herefter. Så boomede det i 90’erne, og senere kom Fredericia da virkelig på musicallandkortet. Efter mange successer, ja, verdenssuccesser siden, sidder jeg så her forventningsfuld igen på Fredericia Teater – fuld af taknemmelighed til alle jer, der gennem årene har været medvirkende til, at det er/har været muligt.

Foto: Søren Malmose Showcase 2022 Fredericia Musicalteater

Showcase 2022

Jeg nåede også lige at tjekke det udmærkede program. Dejligt med så mange oplysninger. ”I Showcase 2022 præsenteres de nyuddannede musicalperformere som hovedrollerne og som solister. Studerende fra 2. årgang medvirker i biroller og studerende fra 1. årgang arbejder bag scenen.” Hele skolen i sving. En kæmpe sommerbuket med talrige sange ventede forude.

Songs For a New Class

Første afdeling af aftenen bestod af tolv sange af den amerikanske – Broadway – musikteaterkomponist og tekstforfatter Jason Robert Brown. Jeg kendte ham ikke på forhånd, men et virkeligt spændende nyt bekendtskab. Den røde tråd i pop/rock-sangene – Songs For a New World – handler om at træffe et valg. World er ændret til Class vel fordi, det er sange for afgangsklassen?

Al tekst denne aften var (heldigvis) oversat og udført på dansk, startende med sangen ”En ny verden”. Her blev de otte afgangsstuderende præsenteret samlet. Hold da op, hvor en start. En glimrende sang, som jeg godt kunne have tænkt mig som ekstranummer. Det lød overvældende fedt, og jeg fik gåsehud over hele kroppen, hvor oktetten pludselig kort samlet sang a cappella.  

De efterfølgende sange blev sunget enkeltvis, så vi virkelig kunne fornemme, hvor gode sangere, de hver især er, mens de syv andre ofte støttede med en passende koreografi.

Man måler ofte en sangers kvalitet på, om sangeren rammer de høje toner, hvor det hele jo er oppe at ringe (klimaks). Det kunne alle otte. Men det er måske mere interessant, om det er rent på de dybe toner/det dybe leje.

Her var kvalitet hele vejen rundt.

Foto: Søren Malmose Showcase 2022 Fredericia Musicalteater

Young Frankenstein

Efter pausen opførtes Young Frankenstein af rablende skøre Mel Brooks.

Denne absurde forestilling var kort og godt skide skæg.

På et tidspunkt havde jeg det sådan, at jeg havde lyst til at være med på scenen. Det måtte have været monstersjovt. Her fik vi ud over sangkunst set, at alle også mestrer skuespilkunst. Scenografi og koreografi var i top. Undervisere og teknikkere af enhver art kan være stolte. Der er ingen, der har trådt på jeres hjerne!

Hvert enkelt medvirkende burde beskrives mere detaljeret, men jeg vil nøjes med at anerkende, at alle har den rigtige rolle, hvor netop den enkeltes kvaliteter virkeligt bliver fremhævet.

Skynd jer – kom ud af vagten!

Kære fredericianere, snyd ikke jer selv. Torsdag og fredag kan I stadig opleve disse dygtige, dejlige unge mennesker. Det vil blive en stor oplevelse, og I vil gå glade hjem.

Gik jeg forkert?

Var jeg ”på det falske sted” denne aften. Skulle jeg ikke have oplevet nogle unge nyuddannede opkomlinge, der først nu skal ud i verden og lære at stå på en scene? Nej, aldeles ikke! Man skulle derimod tro, at dette var en professionel forestilling med meget erfarne performere, der var klar til at turnere i det ganske land.

3 timers (incl. pause) sublim underholdning, hvor jeg og resten af publikum var opmærksomt og begejstret med hele vejen.

”Such incredible power”

Til lykke til Karoline, Laura, Maria, Mille, Christopher, Johan, Magnus og Mathias. Og held og lykke med fremtiden.

Det kunstneriske niveau kan da næppe løftes højere. Men jeg glæder mig spændt til Showcase 2023.

Bedømmelse: 8 smukke livsbekræftende røde roser!