At få sin by eksponeret i en biograffilm for et stort publikum, er måske ikke en dårlig ide. Kolding Kommune har valgt at støtte en ny film af Anders W. Berthelsen, og vi har besøgt optagelserne, der netop foregår i byen, hvor Berthelsen selv kommer fra.

”Lykkelige omstændigheder” er titlen på Anders W. Berthelsens nye film, og på holdet er skuespillerne Sofie Torp, Esben Smed, Roberta Reichardt, Joachim Fjelstrup og Martin Højsted. Det er første gang at Berthelsen selv prøver at være instruktør, men skal man tro på kollegaerne på holdet, går det godt med det projekt. Han har tidligere været co-instruktør på ”Ser du månen, Daniel” fra 2019, så helt fremmed er opgaven ikke.

– Jeg er utrolig glad for at få muligheden for det her. Og at være i Kolding, giver mig bare et ekstra skub, siger Anders W. Berthelsen. De uger hvor holdet har været i byen, har han nydt til fulde.

Dagens optagelse foregår på en kirkegård i Kolding, hvor man har taget et kapel i brug. Der er såmænd også en gæstestjerne, nemlig. At indtage Kolding som kulisse til en spillefilm har gjort det meget nærværende for Berthelsen. Han kender hver en krog af byen, og naturligvis besøger man i filmen nogle af de velkendte, lokale steder.

For at undgå plot-spoilers vil ingen fra holdet sige for meget, men de afslører så meget, som at der er tale om en varm, sjov og romantisk komedie, hvor længslen efter det gode liv mange drømmer om, men ikke mindst at finde sin plads i tilværelsen, er essensen af handlingen. For måske ligger drømmen et helt andet sted, end man tror.

Efter scenen (Foto: AVISEN)

Det er Nordisk Film Production, der står bag ”Lykkelige omstændigheder”, og de har sikret sig nogle gedigne topnavne, der kan levere en god præstation. Ikke mindst Esben Smed, der i Bille August-filmen ”Lykke-Per” høstede stor anerkendelse for den bærende rolle, han havde. I Berthelsens nye film spiller han en succesfuld, fortravlet og distræt mand, Roberta Reichhardt, blandt andet kendt for ”Sjit Happens” på TV 2 Zulu, spiller en kaosramt og impulsiv lillesøster, mens Joachim Fjelstrup spiller hendes kæreste, der har problemer med at blive voksen. Martin Høgsted spiller forretningspartner til Esbens Smeds forretningspartner og bror, forladt af kone og med kærlighedssorg. Endeligt er Sofie Torp storesøsteren, der er overkontrollerende og ambitiøs.

Foto: AVISEN

Som man kan se ud fra beskrivelserne, lægges der op til finurligheder, og man kunne på dagens optagelser også konstatere at den komiske og alligevel alvorlige mine, var fremme. Scenen var en begravelse, hvor skuespillerne med få replikker og en del ansigtsudtryk var i færd med at skabe biografstemning. Foran sig havde de Nicolaj Kopernikus, der stort set kørte hele showet i en one man præstation. Selvom man som observatør var overladt til lade fantasien udfylde hullerne til, hvad det hele gik ud på, skinner holdets tro på filmen klart igennem. Men Anders W. Berthelsen vil gerne give et lille overblik, da der er pause mellem optagelserne:

– Det er en romantisk komedie, der handler om to søstre. De er vokset op sammen, og deres mor er død da de var relativt små. De blev så passet af deres knap så skønne faster, mens deres far var på tur med et bankoshow. Den ene søster fik ligesom det, hun vil have. Hun fik en mand og fik bygget et byggefirma op og en masse penge. Men for den anden søster er det ikke gået ligeså godt. Hun sidder stadigvæk der, hvor man ikke rigtig ved, hvilken vej man skal tage. Storesøsteren der har alt, kan ikke få børn, og har prøvet i mange år, mens lillesøsteren har været gravid indtil flere gange. Så der er en masse på spil.

Foto: AVISEN

Berthelsen vil ikke vælge en enkelt kategori, som “Lykkelige omstændigheder” kan placeres under. Manuskriptet er skrevet med en bredere dybde, hvor flere elementer af fortællingen rummer nuancer.

– Det er både rørende og sjovt, romantisk og sørgeligt. Du har ligesom det hele, synes jeg. Vi prøver ligesom at holde det, så det hverken rammer den ene eller anden vej. Det er det gode ved at have nogle små bi-karakterer, der kommer en enkelt dag, for så kan man give den lidt mere gas der, siger han.

Alvorlige miner men en komedie (Foto: AVISEN)

At indspille en film handler også om at skulle gentage en scene, indtil alt er som instruktøren og teknikken vil have det. Denne dag var ingen undtagelse, og skuespillerne havde stor tålmodighed, mens filmholdet flere gange gennemløb de samme kameravinkler, replikker og gimmicks. Anders W. Berthelsen fulgte med via en skærm i et mindre telt, mens alle omkring optagelsen blev bedt om at være stille. Senere i scenen skulle en lokal statist også køre op foran døren til kapellet, smide en bunke skovle og få skældud, før han kørte væk igen og ud på gravpladserne. Men der filmes overalt i Kolding, herunder ved Fjordvejen, Den røde baron, i midtbyen, ved den spanske trappe og Koldinghus. For Anders W. Berthelsen er det en skøn tid at indspille sin nye film i provinsen, og han kan ikke skjule sin begejstring.

– Det er fantastisk at være i Kolding for at indspille en film. Jeg har virkelig glædet mig til at komme hertil og filme. Jeg kunne ikke ønske mig det bedre. Alle døre står åbne. Man har simpelthen taget så godt imod os. Jeg har ikke mødt nogen endnu, der ikke har været imødekommende og støttet op omkring os. Det er jeg enormt glad for. Vi er jo et stort hold, der kommer med lastbiler og alt muligt, fortæller Anders med glød i stemmen.

Røgeffekter, lyssætning og koncentration (Foto: AVISEN)

Men det er ikke bare omgivelserne, der gør ham glad. Udover holdet er det også lykkes ham at samle det, han kalder for et drømmecast, også til de mindre roller i filmen:

– Jeg er sindssygt glad for holdet. Det er et fantastisk hold, jeg har fået. Det er jo ikke altid, man kan få det som man vil have det. Det er mange produktioner i gang, men jeg har heldigvis fået det, som jeg vil have. Og mit cast er fuld af erfarne skuespillere, også i de små roller. Vi har både nye og gamle kræfter med. Jeg er virkelig beæret over, at de har sagt ja til at være med i filmen. Mange af dem har bare en enkelt dag eller en halv dag, så det er helt vidunderligt, at de vil være med.

– Jeg kan love dig for, at jeg gerne vil komme tilbage til Kolding, for jeg elsker det, slutter Anders.

”Lykkelige omstændigheder” har premiere den 7. april 2022.