Bogen “Håndboldens Legender – verdens bedste mænd og kvinder” er netop udgivet af Thomas Ladegaard, og her er der blandt andet et kapitel om styrmanden fra Fredericia KFUMs storhedstid, Anders Dahl-Nielsen.

I bogen er der i alt 75 legender, der spænder over alt Mogens Olsen – kringlens mester fra den spæde håndboldbegyndelse og frem til i dag med legender som Mikkel Hansen. Der er også skriv om udenlandske koryfæer som Gheorghe Gruia, Magnus Wislander, Jackson Richardson, Hussein Zaky, Bojana Popovic og Ivano Balic.

Styrmanden hos KFUM

Anders Dahl-Nielsen – den første profesionelle dansker
Vejle IF, Tarup-Paarup IF, Fredericia KFUM, KR Reykjavik, Ribe HK

En af de personer, der har præget dansk håndbold mest er Anders Dahl-Nielsen. Han har haft et væld af funktioner – alt lige fra aktiv spiller, til træner, kommentator og leder. Den dag i dag er Anders Dahl også aktiv i håndboldverdenen, hvor han er medlem af Skjern Håndbolds eliteudvalg.

Det lå dog slet ikke i kortene, at Anders Dahl skulle blive en af de bedste danske håndboldspillere gennem tiden. Han voksede op i Vejle, hvor han spillede fodbold, og kom på det bedste juniorhold med blandt andet Allan Simonsen. Gymnasietiden ændrede dog på Anders Dahls fodboldkarriere, da han mødte Ole den store ildsjæl Ole Worm. “Jeg kan gøre det dig til landsholdsspiller i håndbold,” har Worm ifølge Håndboldens Legender sagt til Anders Dahl-Nielsen.

I starten af 70’erne, da Fredericia KFUM var på vej frem, var netop Ole Worm træner for KFUM, hvortil Anders Dahl-Nielsen skiftede i 1974 efter et ophold i Tarup-Paarup. Fra 74 og frem til 1980 styrede Anders Dahl spillet som playmaker for det fredericianske mandskab, der hentede det ene Danmarksmesterskab efter det andet og også gjorde en stor indsats på den europæiske scene, hvor det i 1976 blev til sølv i Champions League.

I tiden med Ole Worm præsterede Fredericia KFUM det bedste spil, som et dansk klubhold på daværende tidspunkt havde gjort. Med spillere på holdet som Mogens Jeppesen, Flemming Hansen, Jørgen Heidemann, Jesper Petersen og Heine Sørensen var der samlet et dreamteam i Fredericia KFUM.

Anders Dahl ville dog mere, og han mener, at holdet kunne have vundet Champions League dengang. “Der var nogle spillere, der havde et andet fokus, end jeg havde. Hvis vi havde været seriøse, og hvis der havde været penge i det, så havde vi vundet Europa Cuppen. Så havde vi været verdens bedste klubhold,” har Anders Dahl sagt ifølge Håndoldens Legender.

I 1980, efter at have vundet fem DM-titler i Fredericia KFUM, blev Anders Dahl-Nielsen spillende træner i Ribe HK, som han førte fra den næstbedste række til ligaen.

For Fredericia KFUM nåede Anders Dahl at tørne ud for det danske landshold 142 gange med 499 mål til følge. I alt blev det til 209 landskampe for playmakeren, som i landsholdsregi fik netmaskerne til at blafre 610 gange.

Om Håndboldens Legender:

Håndbold er en dansk opfindelse, og håndbold er i den grad blevet danskernes yndlingssport. Når man hvert år laver lister over de mest sete sportsudsendelser på tv, står håndbold for langt størsteparten af udsendelserne.

Håndbold er også en sport, hvor historien og legenderne ikke fylder så meget som i fodbold, tennis og cykling. Få kender håndboldens svar på Puskas, McEnroe og Coppi. Men det ændrer den nye bog “Håndboldens legender” af Thomas Ladegaard på forlaget Gyldendal nu på.

Bogen udkommer i 2018 og fortæller historierne om håndboldens store personligheder og markante begivenheder. Det er ikke en bog for nørdede entusiaster. Det er en bog for alle, der er interesserede i håndbold, og som vil læse de store historier om de personer, der har været med til at skabe spillet. Fra Anja Andersen til Mikkel Hansen. Og fra Waltraud Kretzschmar til Nikola Karabatic.

Via historierne om de store personligheder får læseren samtidig en fortælling om spillets udvikling. Der vil undervejs være et godt dansk fokus, som giver identifikation – men også fungerer som en spejling af, hvordan Danmark har været med til at udvikle spillet.

Thomas Ladegaard har tidligere skrevet bogen ”Bolsjedrenge og jernhårde ladies”, der udkom på Nyt Nordisk Forlag. Siden har han arbejdet med og fortalt om håndbold i en årrække for en række danske medier.

Annonce