Hvert eneste år rammes titusindvis af danskere af AMD og andre øjensygdomme uden at vide det, fordi de ikke er opmærksomme på symptomerne.

»Desværre oplever vi en generel tilbøjelighed blandt danskere til at ignorere symptomerne, fordi de ikke kender betydningen af dem og ikke tror, at en øjensygdom overgår dem,« fortæller sekretariatschef for Øjenforeningen Erik Lohmann til BT.

Det er et problem, da man kan gøre meget for at behandle sygdommen, hvis den opdages i et tidligt stadie.

Tjek øjnene for sygdom hver uge

Det bedste du kan gøre for dine øjne, er at tjekke dem hver eneste uge, for at opdage symptomerne på AMD tidligt.

Du kan gøre det ved at holde en hånd for det ene øje, når du ser tv og så tjekke, om der er lige så mange ting og personer på billedet, som når du ser med begge øjne.  Kig også efter om de lige linjer på billedet buer, eller om underteksterne ser anderledes ud.

Hvis du opdager tegn på øjensygdom, skal du omgående gå til øjenlægen. 

Her er symptomerne på AMD du skal kende 

Hvis du oplever de følgende symptomer, så er det vigtigt at tage dem alvorligt, da man kan behandle eller forebygge at AMD udvikler sig yderligere.

  • Sløret centralt syn: Hvis midten af dit synsfelt er uskarpt, eller bogstaverne falder ud når du læser.
  • Forvrænget syn: Hvis døren pludselig virker rund i stedet for firkantet eller flagstangen bøjer.
  • Nedsat syn: Hvis briller ikke hjælper, på dit nærsyn, når du læser, laver håndarbejde eller mad. 
  • Besvær med at kende folk på gaden
  • Nedsat farvefornemmelse
  • Lysskyhed: Du blændes nemmere af solen, eller når du kører om natten.

Ofte vil du kun opleve symptomer på det ene øje, derfor skal du tjekke med hånden for det ene øje, så det andet ikke korrigerer synet for dig. 

Behandling af AMD

Der findes en våd AMD og en tør AMD. Den våde AMD behandles ved hjælp af medicin, der sprøjtes ind i øjet. 

Ved tør AMD kan man ikke behandle sygdommen, men kun forebygge at den bliver værre. Derfor giver man patienten vitaminer og mineraler. 

Det kan også være tørre øjne eller grå stær

Andre øjensygdomme der rammer en stor del af befolkningen er grå stær og tørre øjne. 

Grå stær: viser sig ved at synet bliver tåget og uskarpt. Hvis man har grå stær på begge øjne, kan man udvikle dobbeltsyn. Det behandles med operation på øjet. 

Tørre øjne: viser sig ved at det føles som om, du har sandkorn i øjnene. Det skyldes ofte en bakterie eller en allergisk reaktion, og kan behandles ved hjælp af øjendråber. 

Gå ofte til øjenlægen

Det er en god idé at få sine øjne tjekket løbende hos en øjenlæge eller optiker, da en tidlig diagnose kan forhindre, at et syn forringes eller mistes helt. 

Det gælder især for diabetikere, der er i stor risiko for at udvikle en øjensygdom. Her sker de skadelige forandringer i yderkanten af nethinden, og derfor går der længere tid inden man opdager, at synet har forandret sig og man får mistanke. 

https://www.facebook.com/menyfredericia/