Jan Lauridsen er tidligere tømrer, men en diskusprolaps var medvirkende til, at han gik ned med stress og depression. Forløbet Vanegymnastik hos Idræt i dagtimerne har gjort, at Jan igen er på toppen, og nu håber han, at kommer i lære som cykel mekanikker, hvor han pt. er i praktik.

Jan Lauridsen er 45 år og har været tømrer i 20 år, men hverdagen ændrede sig for ham. Nu er han tilbage på rette spor igen, og ser fremad.

”Jeg var tømrer og gik ned med diskusprolaps i nakken, blev opereret og kom på stærk smertestillende medicin. Det gjorde jeg gik ned med stress og depression bagefter, hvor Idræt i Dagtimerne har hjulpet mig på banen igen, først med ” Fokus og bevægelse” derefter ”Step One” hvilket er 2 forskellige tilbud fra jobcenteret. Jeg har stille bygget på igen. Jeg så tilbuddet Vanegymnastik, som fangede mig. Det tror jeg, har været det jeg har brug for. Der har været plads til alle med hver deres baggrund. Nogen er mere fysiske end andre, og sådan er det. Jeg har fået troen tilbage på mig selv, på at jeg kan styre min egen krop, det tog pillerne fra mig,” siger Jan til Fredericia AVISEN og kommer ind på Vanegymnastik-holdet:

”Det har været fedt. Det har været en kæmpe rejse fra ikke at vide, hvor man ikke var i det hele, til at have styring på sig selv. Jeg skal videre nu, det har jeg ikke lagt skjul på. De andre deltagere siger det er sørgeligt, at vi er færdige nu, men jeg synes det er dejligt uden at mene det ondt. Jeg skal have en ny uddannelse. Jeg er praktik som cykelmekaniker i Børkop, hvor jeg pt. arbejder 15 timer i ugen, men jeg skal op på 30 timer inden vi begynder at snakke uddannelse,” fortæller Jan Lauridsen.

Hvilke værktøjer har Vanegymnastik givet dig?

”Det største værktøj er at mærke efter, hvordan man selv har det. Det har jeg aldrig været god til. Jeg har altid været stor, stærk tømrerfyr, der ikke kunne gå ned med noget. Så en masse selverkendelse. Evnen til at mærke efter, hvordan man har det, i stedet for bare og mose frem. Det har skabt et stærkt sammenhold blandt deltagerne. Vi var otte på det første møde og andet møde var vi seks, der var to sprunget fra. Det har været seks gode mennesker.  En af de tilbage værende deltagere, fik job hvilket han selvfølgelig var nødt til at tage og det havde vi forståelse for. Vi var kede af miste en, men han har fulgt med på sidelinjen,” forklare Jan Lauridsen og fortsætter:

”Vanegymnastik har givet mig mod til at cykle igen, som jeg har gjort rigtig meget førhen. Så det resulterer i at jeg kører Rands Fjord Rundt, som er 70 km, det er mellemruten. Nu har jeg trænet hele efteråret og vinteren, og det var kun godt jeg havde gjort det, kan jeg mærke. Mit mål var at 10.000 skridt om dagen, og ned at veje 95 kg, inden vi var færdige. Jeg gør ikke nogen af delene i dag. Nu træner jeg på en anden måde. Kiloene er ikke vigtige, men er dog under 100 kg idag. Den fysiske og mentale velfærd er det vigtigste, jeg har fundet sundere livsstil eller hvad man skal sige og mere viden om hvad der er godt for mig og min krop. Jeg lever ikke efter en skarp drejebog, fordi det dur jeg ikke til. Hvis man tænker over hvad man spiser en gang imellem og passer træningen, belønner det sig, har jeg fundet ud af.”

Med baggrund i tømrerfaget ville det være oplagt at tro, at Jan Lauridsen har været aktiv førhen. Det er også tilfældet.

”Jeg har altid været aktiv, og spillede meget badminton for år tilbage, men jeg er blevet opereret i knæene fire gange, og har ikke brusk i dem mere. Jeg startede til cykling i sammenråd med min fysioterapeut. I 2017 var jeg ikke på min cykel, fordi mit overskud ikke var der til det, men 2018 er startet godt med over 1000 km nu,” udtaler Jan Lauridsen.

Den sidste dag med Vanegymnastik har fundet sted, og et nyt hold starter op igen til efteråret. Jan Lauridsen og forårsholdet har dog snakket om, at de skal mødes igen.

”Vi har snakket om. at vi skal mødes, og det gør man nok altid, og vi har vores Facebook-gruppe hvor alle kommer med indlæg. Det kan være sjove og alvorlige ting. Den vil 110 % sikkert bestå. Problemet er, at det her foregår om dagen, og når jeg skal arbejde i dagtime