Alle smedelærlinge på EUC Lillebælt har fået en læreplads. Nogle af lærlingene har endda haft flere lærepladser at vælge imellem. De samfundsbevidste virksomheder tager imod lærlingene for at sikre svende nok til deres fag i fremtiden.

Af: Oline Choon Pedersen

Blandt smedelærlingene fra EUC Lillebælt er Thor Vejsig, Albin Rama, Malthe Mortensen og Jens Olsen. Fælles for dem og de andre smedelærlinge er, at de har haft nemt ved at finde deres læreplads.  

”Da jeg skulle finde en læreplads, så jeg på praktikpladsen.dk, at 380 Invent manglede en lærling, så jeg ringede til dem og kom til samtale. Kort tid efter fik jeg en læreplads”, fortæller Thor Vejsig.

Albin Rama sendte en ansøgning til Fiberline efter opfordring fra en underviser. Han kom i praktik og fik læreplads efter blot en uge. ”Jeg elsker at svejse og har virkelig fundet mig selv i faget. Jeg tjener penge under min uddannelse og får mange jobmuligheder, når jeg er færdig. Måske vil jeg læse videre til teknisk tegner på et tidspunkt.”

Malthe Mortensen var blandt dem, der kunne vælge imellem to virksomheder. ”Jeg havde været i praktik i begge virksomheder, men valgte at L. Østergaard skulle være min læreplads, fordi jeg havde en god kemi med de andre. Det var fedt selv at kunne vælge.”

Jens Olsen fra Hygind Smedie er vild med at tjene penge på det, han synes er fedt. ”Det er ligesom at bygge med LEGO. Jeg bygger bare mine egne LEGO klodser og sætter dem sammen. Det fedeste er, når jeg fx går rundt i Odense og ser nogle altaner, som jeg har bygget. At finde læreplads var det nemmeste i hele verden. Jeg skrev ikke engang en ansøgning. Jeg mødte bare op, kom i praktik og fik læreplads efter en uge.”

De 4 stolte lærlinge er enige i, at selvom svendene på arbejdspladserne som regel er mellem 50-60 år, så har de virkelig god humor. Det er altid sjovt at tage på arbejde, for stemningen er altid god.

Virksomhedernes ansvar

Per Hansen er værkfører og lærlingeansvarlig hos L. Østergaards Maskinfabrik A/S i Fredericia.  Motivationen for at have lærlinge er soleklar: ”Vi skal producere nye svende til vores fag – og så er det superfedt at se, når eksempelvis en stille og forsigtig dreng udvikler sig og dygtiggør sig her hos os.”

L. Østergaards Maskinfabrik har kontinuerligt 4 lærlinge. ”Hvis man skal være lærling hos os, skal man have viljen til at være smed. Man behøver ikke at kunne noget i forvejen, for det skal vi nok lære dem. Jeg kigger meget på, om de unge har fritidsarbejde og dyrker en sportsgren, hvor de har et ansvar. Så viser det, at de har nemt ved at engagere sig.”

”Vi mener, at jo mere du selv investerer i din uddannelse, jo længere kan du komme. Mange af vores tidligere lærlinge sidder derfor i dag som chefer, ledere eller har læst videre til ingeniør, så du kan komme langt med en smedeuddannelse. Men det er vigtigt, at virksomheder tager ansvar og tager lærlinge ind. For man kan ikke klage over manglende kvalificeret arbejdskraft, hvis man ikke selv vil bidrage.” 

Positivt arbejdsmiljø er en vigtig faktor for alle

Henrik Martinsen er svend og lærlingeansvarlig hos Hygind Smedie i Ejby. ”Selvfølgelig skal man ville faget, men det er også en god egenskab at kunne stå tidligt op og møde til tiden.”

”Vores motivation for at have lærlinge er, at vi gerne vil have flere svende i fremtiden. Ingen lærlinge, ingen svende. Men det er også en motivation at se vores lærlinge starte fra nul, udvikle sig og blive en af de bedste.”

Hos Hygind Smedie oplever medarbejderne et positivt arbejdsmiljø. ”Der kører hele tiden en sjov jargon på værkstedet. Vi driller hinanden på en positiv måde. Mange af os møder ind før tid og drikker en kop kaffe med kollegaerne, bare fordi det er rart. Der er aldrig nogen, der møder sure ind.”

”Lige nu har vi 2 lærlinge og håber at få en mere til sommer. Vores lærlinge får lov til at prøve alt og har meget frihed under ansvar. Mange får lov til at blive her, når de er færdiguddannet. Nogle vil gerne ud og prøve noget andet, og det skal de have lov til. De kan altid komme tilbage igen, hvilket mange også gør.”  

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer