Hvis man troede at flere politikere i toppen af Fredericia Byråd selv har udtalt sig om skandalerne i 2021, så tager man fejl. Hundredevis af sider med korrespondance afslører at et kommunkationsfirma fra København, hyret ind af det undersøgende advokatfirma, Horten, har lavet manuskripter, taler og handleplaner for blandt andet borgmester Steen Wrist.

I det omfangsrige materiale kan man læse, hvordan man ord for ord, dag for dag, arbejder på at forme budskaberne, så blandt andet pressen bliver holdt i skak.

Omfattende dokumenter som AVISEN er kommet i besiddelse af, afslører at borgmester Steen Wrist og kommunaldirektør Camilla Nowak Kirkedal blev styret som dukker af kommunikationsfolk fra en markedsførings og kommunikationsvirksomhed, der blev hyret ind via det undersøgende advokatfirma, Horten.

Alt hvad borgmesteren og andre tæt på sagen sagde i offentligheden blev aftalt ned til hvert et ord. Der blev lavet talekort, en ”storyline” og detaljerede planer for svar på mulige spørgsmål. I offentligheden lod man som om, at svarerne var selvstændige for de enkelte talere, men bag kulisserne blev der betalt dyre konsulenttimer, et indtil videre hemmeligt beløb, for at lave en forestilling for offentligheden. Reelt optrådte politikerne som skuespillere, i første omgang til et tilrettelagt pressemøde, som markedsføringsvirksomheden var med til at arrangere, sammen med det undersøgende advokatfirma, Horten.

Fredericia Kommune har sin egen kommunikationsafdeling. Men den blev fundet for let. Skandalesagerne kunne koste Socialdemokratiet magten i Fredericia, så den nyudpegede borgmester, Steen Wrist, gik aktivt ind i købet af eksternt udarbejdede taler, strategier og budskaber. Samtidig arbejdede kommunens forvaltning på samme vilkår med primært fokus på borgmesterens kontor. Materialet rejser spørgsmål om hvorvidt forvaltningen overhovedet har behandlet sagerne selvstændigt.

Kommunikationsafdelingen har overfor AVISEN tilkendegivet, at det drejede sig om juridiske spørgsmål, der derfor krævede vejledning. Men dette lader ikke til at være tilfældet, når man læser materialet. Størstedelen af bistanden fokuserer på imagepleje og hvordan lokalpolitikerne fremstår, herunder spørgsmål om den socialdemokratiske byrådsgruppe. Blandt andet udarbejdede man tænkte spørgsmål, som journalister kunne finde på at stille, så lokalpolitikerne kunne have indstuderede svar klar:

”Hej [] [] bad mig lige sige, at du gerne må sætte disse tre Q&A på et papir som Steen kan have foransig i morgen”

”Q: Hvis der er tale om generel inhabilitet kan der være mangepolitiske beslutninger der er behandlet i den tid. Hvilken betydningfår det for alle de beslutninger?”

“A: Det er umuligt at sige. Vi har ikke noget grundlag for at sige, at beslutningerne erforkerte eller er truffet på et forkert grundlag, selv hvis der har været tale om generel inhabilitet. Men det må vi forholde os til, hvis det bliver aktuelt”.

Der er således nu tvivl om, hvorvidt de svar Fredericia Kommune og lokalpolitikerne er fremkommet med i forbindelse med Jacob Bjerregaards sag, Anne Marie Zacho-Broes sag og sagen om ADP overhovedet er deres egne, eller om der er tale om svar, skabt hos et eksternt markedsføringsfirma med henblik på at få den dårlige omtale til at gå væk. Det fremgår også af dokumenterne, at forvaltningen i Fredericia Kommune var særdeles aktive i dette politiske arbejde. Det indkøbte dukketeater blev betalt af kommunekassen, selvom rådgivningen lader til primært at være brugt af ganske få politikere og de ledende medarbejdere på rådhuset. Vi har kontaktet flere byrådspolitikere, der konkret svarer, at de ikke har modtaget den omfattende og dyre spindoktor-bistand.

– Jeg ved at der på et tidspunkt var en mand tilstede, der blev præsenteret som kommunikationsperson fra advokatfirmaet Horten. Mere ved jeg ikke. Samtidig har jeg stemt for en ekstern advokatundersøgelse, ikke kommunikationsrådgivning til udvalgte politikere, siger Karsten Byrgesen fra Nye Borgerlige, der er dybt forundret over de nye oplysninger.

Borgmester Steen Wrist har i eftermiddags forsvaret brugen af det eksterne kommunikationsfirma, som han blandt andet begrunder i de juridiske komplikationer, hvor kommunen konkret kører en sag mod den forhenværende kommunaldirektør, Anne Marie Zacho-Broe.

3 KOMMENTARER

  1. Fredericia Kommunes håndtering af skandalesager ligner efterhånden minkskandalen, hvor alt skal holdes inden for egne rækker, hvor borgerne intet får at vide, men blot skal betale for politikernes uansvarlige og hensynsløse politik. Hvornår melder der sig en voksen til stede i Byrådet, som kan finde ud af at lave politik til fordel for borgerne og ikke bare at tilgodese sig selv, for at holde fast i taburetterne?

    • Chancen var der for en markant udskiftning den 16. november 2021, men den chance blev ikke udnyttet. Så nu skal vi leve de næste 4 år med et nyt hold af “ja-sigere”. “Lev med det”, som landets pt statsminister så “smukt” udtrykker det!

Kommentarsporet er lukket