En omfattende aktindsigt i korrespondancen mellem den forhenværende borgmester Jacob Bjerregaard, den forhenværende teaterdirektør Søren Møller og kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe viser, at de havde omfattende kendskab til de alvorlige økonomiske problemer i Fredericia Teater helt tilbage i maj 2019.

Efter at problemerne omkring Bjerregaards byggegrund er blevet genoptaget i pressen, er der kommet meget fokus på overskrifterne fra 2020, hvor Fredericia Teaters pludselige konkurs var en af de helt store. Flere lokalpolitikere har været kritiske overfor forløbet omkring teatret, herunder har der været rejst krav om en uvildig undersøgelse.

Vi kan nu afsløre at der har været en omfattende korrespondance mellem Jacob Bjerregaard og Søren Møller, hvor den daværende teaterchef redegjorde for de alvorlige problemer som teatret var i. Samtidig er flere mails sendt videre til koncernledelsen i Fredericia Kommune, herunder kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe, chefjurist Henrik Melchior og cheføkonom Tommy Abildgaard. Dermed var den øverste ledelse allerede i maj 2019 klar over, at problemerne med Fredericia Teater var uoverskuelige, ligesom materialet efterlader det indtryk, at den forhenværende borgmester var helt inde i maskinrummet på teaterdriften.

En af de store punkter har været at Fredericia Teater købte markedsføring og indrykkede annoncer for et stort millionbeløb på et tidspunkt, hvor der ikke var dækning for udgifterne. Mange af disse kreditorer led derfor tab da teateret gik konkurs.

Vi har spurgt den forhenværende direktør Søren Møller om mailkorrespondancen, men han udtaler kort at han ikke har nogen kommentar:

»Der er en igangværende sag, og derfor kan jeg ikke udtale mig om det,« siger han.

Direktøren var ifølge aktsigten løbende meget bekymret for situationen, og han skrev frem og tilbage med koncernledelsen og borgmesteren omkring det svigtende billetsalg til forestillingerne i København. Også bestyrelsesformand Gitte Lillelund Bech var med i informationsstrømmen.

Samtidig tyder det på at Bjerregaard aftalte med Søren Møller, hvordan økonomiudvalget i Fredericia Kommune skulle informeres, så man på den måde koordinerede oplysningerne til de øvrige byrådsmedlemmer.

»Du siger til hvis du ønsker noget formuleret på en anden måde,« skrev Søren Møller til borgmesteren den 27. maj 2019.

»Tak for mailen. Jeg kunne godt tænke mig, hvis du sendte en ny mail, som jeg kan sende direkte til ØK. Den skal indeholde oplysninger om det manglende salg på prinsen men samtidig også give en status på Klokkeren, Shubidua 2.0 og She Loves you. Så får vi pakket kortene på en god måde og giver et samlet overblik,« skriver Bjerregaard til Søren Møller den 9. august 2019.

Også Gitte Lillelund Bech modtog den pågældende mail fra den forhenværende borgmester. Vi har kontaktet hende, men hun ønsker heller ikke at stille op til interview:

»På grund af den verserende konkurssag ønsker jeg ikke at udtale mig,« siger hun.

Vi har forgæves forsøgt at få en kommentar fra eksborgmester Jacob Bjerregaard, men han har ikke reageret på vores henvendelse inden deadline.

Søren Møller var i december 2019 desperat. Han skrev løbende om det aktuelle billetsalg, nye markeringsføringstiltag og gældsproblemer. Den 3. december 2019 skrev han til Bjerregaard og Lillelund Bech:

»Vi er SÅ tæt på, at det teater som kan forandre byen for altid kan blive en realitet, og det er mange års hårdt arbejde som har bragt os der. Det gør naturligvis mere end ondt at forestille sig, at det eventuelt ikke bliver aktuelt på grund af to svigtende billetsalg. Men jeg er fuldstændig klar over situationens alvor, og tager selvfølgelig det fulde ansvar, skulle det komme dertil.«

En måned senere gik Fredericia Teater konkurs.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
7 Kommentarer
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
12:19 - 12. januar 2021 12:19

Det bliver mere og mere klart, hvorfor man ikke ville have en uvildig undersøgelse!
Det “lugter” rigtig grimt!

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
12:20 - 12. januar 2021 12:20

Mon ikke også resten af kommunalbestyrelsen har vidst, hvad der foregik?

Andreas
Andreas
13:55 - 12. januar 2021 13:55

Det tænker jeg da bestemt at den her artikel tydeligt viser, at det ikke gjorde.

Jens Jørn Pedersen
Jens Jørn Pedersen (@jensjoernpedersen)
14:30 - 12. januar 2021 14:30
Svar til  Andreas

Som jeg husker det, så har kommunalbestyrelsen bevilliget flere penge, og det gør de vel ikke uden at vide noget som helst.
Så jeg tror ikke på, at resten af kommunalbestyrelsen ikke vidste noget som helst. Sikkert ikke detaljer, men i hovedsagen.

Bjarne Aa. Hansen
Bjarne Aa. Hansen
14:16 - 12. januar 2021 14:16

Overraskende er det ikke, underligt at det vel nærmest kun er Torben fra de konservative der har lavet kritiske indlæg om dette Teater, resten af partierne har nærmest været stumme. Når man læser det her er det jo nærmest noget der er et korrupt 3. verdensland værdigt. Har ingen forventning om at nogen nogensinde bliver straffet, man ligger sig “måske fladt ned” og det er så det … og så starter man op en gang til … der mangler i Danmark en uafhængig anklagemyndighed der kan gå ind i sådanne sager og sikre sig at man ikke slipper afsted med at lave disse tåbeligheder og det at det er skatteydernes penge burde være en skærpende omstændighed. Den eneste grund til at der er blevet rodet lidt op i det er EB ellers havde der bare været stille….helt stille.

K-J
K-J
14:56 - 12. januar 2021 14:56

hvem har ledt EB på sporet ?

Jesper
Jesper
18:17 - 12. januar 2021 18:17

Vi har nemlig lige præcis behov for en forfatningsdomstol i Danmark, der kunne tage mugne sager op af sig selv.
Så var støjberg forlængst, enten dømt eller frikendt og fru Frederiksen sad allerede på bænken sammen med alle de andre lurendrejere…