Går man en tur gennem Fredericia, uanset om det er midtbyen, Erritsø eller Snoghøj ved Strevelinsvej, så flyder det med affald. Skraldespandene er overfyldte – men alligevel vælger mange at smide affaldet oveni. Leder af Drift i Fredericia Kommune, Bo Christiansen, fortæller at man fra kommunens side har forsøgt sig med dialog – for der er tale om private grunde og skraldespande.

En række læsere har taget kontakt til Fredericia AVISEN for at fortælle om en stigende mængde af affald flere steder i byen. Billederne der er sendt til os taler nærmest for sig selv, der er rigtig meget affald. 

”Jeg oplever dagligt på mine gåture at der ligger meget affald og flyder i gaderne.. Og kan ofte se måger og råger hive det ud af de halvåbne skraldespande i gågaderne. Kan i mon interviewe kommunen om de har planer om indkøb af lukkede skraldespande? Eller hvad de ellers kan gøre? Det har stået på i mange måneder/år. Kommunen har lige købt nye lygtepæle så skraldespande må man vel også have et budget til?”, lyder det spørgende fra en læser.

Fredericia AVISEN har derfor taget kontakt til Fredericia Kommune, hvor Chef for Drift, Bo Christiansen, fortæller, at der ikke er meget de kan gøre – for de hårdest ramte områder er udenfor kommunens beføjelser.

“Det rammer mellem to områder. Det første er ved McDonalds, det er et privat område – og det er synligt affald på deres grund. Vi har tidligere været i dialog med dem, særligt med de store events i MesseC med gamerne, men der er udfordringer generelt set. En af dem handler om at deres affald er meget tydeligt”, forklarer Bo Christiansen.

“Så er der Erritsø Bytorv, det er også privat. Det samme gør sig gældende for området ved Løvbjerg. Vores folk er gået i dialog med dem, men jeg kender ikke til hvad svaret er. Men jeg ved vi er i dialog”, slår han fast.

For der er ikke andet for end at indgå i en dialog. Kommunen har ikke beføjelserne til at fjerne skrald fra private områder – det er op til ejerne selv. Dog har kommunen ansvaret for det affald der så ender udenfor de private områder, særligt på indfaldsvejene og vejene omkring de store fastfoodkæder er mængden af henkastet affald stor.

“Normalvist har vi også Ren By, der samler løst skrald ind. Det har været lukket ned i hele Corona-perioden, så der er også lidt synlighed i, at nogle indsatser er lukket ned. Så kunne man håbe folk rammer skraldespandene, men det ser ikke ud til at være tilfældet”, forklarer Bo Christiansen.

Når det kommer til affaldet i midtbyen, på Østerstrand og andre kommunale områder er det normalt Ren By der samler det henkastede affald, men der er altså ikke nogen undskyldning, for skraldespandene her tømmes flere gange om ugen.

“Det bliver også tydeligt hvor affaldet kommer fra, de skilter jo næsten med det. En del af grundtanken i Ren By er signalværdien i at de er derude. Det er vigtigt at de samler op, men der er også stof til eftertanke om, at man skal tænke før man smider noget”, slår Bo afslutningsvist fast.

Den samme pointe vil jeg også tillade mig at understrege. Det er ikke andres ansvar, at bortskaffe dit affald – du ar selv ansvaret for at smide det i skraldespanden. Hvad så hvis den er overfyldt? Så har du to muligheder: Du kan tage kontakt til ejeren af grunden og spørge dem om ikke de vil tømme skraldespanden – alternativt kan du lige beholde affaldet i bilen og tage det med til næste skraldespand.

Følg
Notikation om
guest
1 Kommentar
Ældste
Nyeste Mest bedømte
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Erland Axel Larsen
Erland Axel Larsen
5 måneder siden

Giv bøder til private overfyldte skraldespande, som bruges offentligt.