Året går sin gang, og det gælder også arbejdet i vores land. De første uger i januar ved vi, at Politiet udviser stor synlighed omkring skoler og offentlige institutioner. Der tjekkes cykellygter, parkering, seler, børnesæder og meget andet. Sådan er det. Om et par uger er Politiet væk og vil herefter kun være til stede sporadisk.

I forbindelse med Politiets kontrol, kan det gøre ondt at se, hvordan småforseelser kan udvikle sig drastisk foran børn og unge. Ikke fordi Politiet ikke håndhæver loven, som de skal, men fordi de håndhæver den til trods for de tydelige forandrede trafikforhold, der ikke har fulgt med i samfundsudviklingen, siden skolerne blev bygget.

Denne morgen var der igen kontrol ved Fredericias skoler, og det er dejligt. Politiet giver en god ro, og sjovt nok tænker alle sig ekstra om, når de ser uniformerne stå ved skolerne. Betjentene smiler sødt, giver råd og hjælper folk.

Men et af de steder, og det gælder flere steder i Fredericia, hvor man ikke er fulgt med tidens forandrede trafikforhold, er på Kirstinebjergskolen Afd. Høgevej (Den gamle Egumvejens Skole). Her gik det galt, da en far holdt ulovligt denne morgen. Det endte i et åbenlyst skænderi mellem betjent og faren foran mange børn. Politiet håndhævede loven (som de skulle, men ikke nødvendigvis som de burde).

I forbindelse med flere årtiers ændringer, skolereformer, sociologi, trafikkultur og meget andet, er skolen ikke gearet til den intensive morgentrafik, der er i et samfund, hvor begge forældre skal arbejde mange timer, kræver sit.

For at bruge skolen som eksempel, så gik der engang elever fra 0.-10. klasser. Det er et faktum, at jo ældre eleverne er, jo mere mobile og selvstændige, er de. I dag kommer eleverne fra 0.-6.klasse. Den cocktail kombineret med, at flere og flere bliver afleveret (Fordi alle har travlt og ser et trafikkaos, der gør det svært ikke at være med hele vejen, for at sikre, at børnene kommer sikkert i skole) gør, at skolen ikke kan være med på de ændrede behov for parkeringspladser og standsningsmuligheder. Desværre heller ikke på sidevejene, som også har både farlig gennemgående trafik og fyldte parkeringspladser, hvor det kan være svært at se, om der kommer nogen.

Skolen har gjort mange forsøg på at øve forældre og børn i trafikkultur, og det har da også hjulpet. Der er samtidig etableret en skolegåbus, hvor eleverne kan blive samlet op og herfra sammen gå sikkert i skolen. Der er også mange, der cykler, hvilket er dejligt at se, men det ændrer ikke ved, at mange stadig grundet de små årgange bliver afleveret i bil.

Nye forhold er krævet, hvis man skal undgå den kaos, som Politiet forsøger at harmonisere, og det er svært i et tætbygget boligområde, så vi må have gang i de innovative tanker – og jeg spiller hermed bolden op – kom med gode ideer. Første ændring kunne være at tillade standsning på strækningen i et begrænset tidsrum, eller måske noget innovativt fra Fredericiavirksomheden VEKSØs arbejdsrum.

-ada