Ældre på sydjyske plejecentre oplever vidt forskellige personalenormeringer. Forskellen mellem den bedste og den dårligste normering i landsdelen er over 10 borgere per medarbejder, viser undersøgelse.

Hvis du vil være sikker på en tryg alderdom, er det ikke ligegyldigt, hvor du vælger at blive gammel. En ny undersøgelse fra Vive afslører markante forskelle i antallet af ældre per medarbejder.

I Haderslev kommune er der i gennemsnit over 26 ældre per ansat på en hverdags nattevagt, mens en plejeansat i Esbjerg kun er ansvarlig for lige under 16 beboeres tryghed og sikkerhed. En kommune som Vejle klarer sig kun en lille smule bedre end Haderslev med  25 ældre borgere per ansat på en nattevagt.

Stor ulighed


“Det ligner det rene lotteri, når vi ser de forskellige normeringer, som undersøgelsen afslører. Det kan ikke være rigtigt, at der er så stor ulighed i ældreplejen alt efter, hvor man er heldig at bo, når man bliver gammel,” siger sektorformand i FOA, Torben Klitmøller Hollmann.

Ældresagen mener, at undersøgelsens resultat kalder på handling fra Christiansborg.

“Vi kræver nationale standarder, som gør, at plejen er ens uanset, hvor vi bor. Folk skal føle, at de har noget at holde sig til. Det har de ikke i øjeblikket. Og det skal ikke være vores postnummer eller tilfældigheder, der afgør, hvilken hjælp og omsorg, vi kan få, siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup.

Normeringer på plejecentrene er kortlagt af VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – Undersøgelsen er gennemført for FOA og Ældresagen.

Fra 8 til 41 ældre per ansat
På landsplan varierer normeringerne på nattevagter fra 8 beboere pr. medarbejder op til 41 beboere pr. medarbejder i både hverdagene og i weekenderne. Der er knap så store variationer for dag- og aftenvagter.

“Plejecentrene er i dag præget af mange beboere med både fysiske og psykiske problemer. Det kræver meget – også fagligt – af de ansatte. Så er det frygteligt at se, at kommunerne faktisk har dårligere normeringer om natten end for bare 3 år siden,” siger Bjarne Hastrup, direktør for Ældresagen.

FOAs formand for social- og sundhedsområdet Torben Klitmøller Hollmann understreger også, at kravene til de ansatte og ældrecentrene kun er blevet større.

“Der er sket en udvikling over de sidste mange år, hvor vi ønsker, at de ældre skal blive længere i eget hjem. Det betyder, at de ældre er mere udfordrede, når de endelig kommer på et plejecenter, og derfor ofte har behov for egentlig sygepleje. Det kræver man normeringsmæssigt er nok til de mange opgaver,” siger han.

Normeringen er opgjort som gennemsnittet af den faktiske normering, for de adspurgte plejecentre, på baggrund af den seneste uge omkring spørgetidspunktet. Dvs. antal beboere pr. medarbejder i forhold til den givne vagttype.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer