Hvis man i disse dage går rundt i centrum af Fredericia, skal man forberede sig på at mange træer nu forsvinder i området omkring Landsoldaten. Vi har talt med voldmester Mikael Holdgaard Nielsen om situationen omkring de gamle træer.

For mange generationer er der blevet samlet kastagner og gået ture langs de træer, der fældes i disse uger. Men det har været en absolut nødvendig manøvre, fortæller voldmesteren, Mikael Holdgaard Nielsen:

»For mig som voldmester kommer sikkerheden først. Og da jeg gennem noget tid kunne konstatere, at der var tegn på problemer med nogle af træerne, så tilkaldte jeg en ekspert i træer. Simpelthen for at være helt sikker i mine konstateringer og så vi kunne stå på helt sikker grund, hvis træerne skulle fældes«, siger voldmesteren.

Farlig nedfald af grene (Foto: Mikael Holdgaard Nielsen)

Problemerne er at træerne er blevet gamle og trætte, og tegnene herpå har været at de har kastet store grene af sig ned på stierne. Det har drejet sig om kastagnetræer, aghorn og lind. Enkelte steder er det også unge træer, der ikke har fået fotosyntese nok. Det kan altsammen lyde meget fagteknisk, men det har Nielsen et overblik over:

»Træerne har udtjent deres værnepligt. Jeg ved godt at mange fredericianere synes det ser dramatisk ud, men der er altså ikke nogen vej udenom. Kastanjetræerne i alléen på Fredericia Vold er under afvikling på grund af blandt andet alderdom og sygdom. De gamle kastanjer, som er vurderet til omkring 120 år, er blevet risikotræer, som vi desværre ikke kan have stående på volden, hvor der færdes mange mennesker. De er begyndt at smide store grene, blandt andet to gange på stien ved Landsoldatpladsen i 2020. Her er der et sikkerhedshensyn over for parkens gæster, som er vigtigere end noget andet. De yngre kastanjer på omkring 20 år lider under angreb fra minérmøl, som påvirker deres vækst, og desuden har flere fået konstateret hestekastanjebakteriekræft«.

For 100 år siden (Foto: Arkiv)

Arbejdet med at fælde træerne forløber godt, og Mikael Holdgaard Nielsen inspicerer løbende arbejdet. Yderligere har man haft besøg af en ekspert i træer og risikotræer, Simon Skov, som sammenfattende konkluderede, at de gamle kastanjer er risikotræer. Han konkluderede ligeledes, at de unge kastanjer er fra en dårlig genpulje generelt, flere er syge og andre groet op i de store træer, hvorved deres krone er ødelagt.

Voldmesteren er også fokuseret på fremtiden, for der skal plantes nye træer. Slots- og Kulturstyrelsen har givet tilladelse til efterplantning af nye træer. Der plantes således omkring 70 nye træer. De nye træer bliver spidsbladet løn, lind og stilk-eg. Det er tre hjemmehørende arter, hvorimod ahorn og hestekastanje ikke er hjemmehørende (de er kommet til DK i 1700tallet).

Træfældning på Fredericia Vold
Arbejdet skrider frem (Foto: AVISEN)

»Vi kan ikke plante direkte ovenpå de gamle rødder, så vi planter nye træer mellem de gamle træer, der er blevet fældet. Som en bypark skal det nok blive flot igen«, forsikrer voldmesteren.

Han mener det er positivt, at der sker en foryngelsesproces, der nu giver en dynamisk allé med træer i flere aldre og størrelser samt flere træarter. Dette skal være med til at sikre, at kommende generationer af fredericianere også kan nyde en bypark med allétræer.

Fakta

Der er tale om fældning af 115 træer, som på nær få træer, er hestekastanjer. Af gamle træer fældes 30 stk., således 14 ahorn, 1 lind og 15 hestekastanjer. De resterende træer er mellem 20-40 år.

Der genplantes med omkring 70 allétræer. Træerne plantes således med lidt større afstand end det hidtil har været tilfældet, således at træerne vokser op uden at skygge for hinanden og dermed får mulighed for at udvikle en fuldt udvokset krone.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer