Henri de Laborde de Monpezat er ikke længere i blandt os, Hans Kongelige Højhed er i går aftes gået bort. Vi kender ham ikke personligt, men alligevel har han været hele Danmarks Prins Henrik på godt og ondt.

Hans Kongelige Højhed endte sine dage med en folkelig sygdom som desværre rammer mange ældre danskere nemlig demens, men Hans Kongelige Højhed Prins Henrik blev søndag den 28. januar indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge. Tumoren har heldigvis vist sig at være godartet.

Kongehuset skrev i deres pressemeddelse at Prins Henrik efter endt behandling ville tage ophold på Fredensborg Slot, men sygdommen tog desværre en drejning.

Foto: Torben Eskerod

Personligt synes jeg desværre, at Prinsegemalen på sine sidste år er blevet behandlet dårligt i både presse og offentlighed, nærmest en latterliggørelse, derfor opfordrer jeg her på Hans Kongelig Højheds dødsdag, at vi mindes ham med respekt.

Fredericia og vores maritime omgivelser giver anledning til at tænke på et af de steder Prinsegemalen boltrede sig, det var på havet. Hans Kongelige Højhed har uomtvisteligt betydet meget for sejlsport i Danmark, ligeledes Château de Cayx var et at de bedste steder at være for Prinsegemalen.

I 1974 købte regentparret Château de Cayx og den tilstødende jord, Prinsen påbegyndte derefter en smuk og værdig restaurering af slottet og genskabte de prestigefyldte vinmarker som på det tidspunkt trænkte til genoprettelse.

Vinslottets fremtid hviler på den nye generations skuldre, det er uvist om Kronprins Frederik vil lade Château de Cayx hvile på sine skuldre. Danskernes kendskab til vine har også været en af de ting, vi i dag kan takke Prins Henrik for.

Foto: Steen Brogaard

Familien var samlet til det sidste, da Prinsen i går kl.23.18 sov ind, kære Henri de Laborde de Monpezat, ære være dit minde.