Fredericia AVISEN ser tilbage på et år med et højt kulturelt indhold. Det har været et sandt bombardement, hvor nogle tiltag har været tilbagevendende og nye er kommet til.

Jeg kan ikke selv huske tilbage på et stærkere år i de cirka 17 år, hvor jeg har boet i Fæstningsbyen. Der har været fart over feltet hele året og jeg kommer garanteret til at glemme nogen på vejen, men jeg vil nævne nogle af de arrangementer, jeg selv har set. Jeg kan allerede nu afsløre – mange har imponeret mig.

Rockabilly kultur på Ungdommenshus.

I februar var jeg til Railhouse Bash som skulle være forløber for et arrangement senere på året. I 2017 havde Ungdommenshus deres første Rockabilly-arrangement og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle forvente en kold aften i februar.

Railhouse Bash. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia Avisen

Det var et fint og vellydende arrangement og der var virkeligt gjort noget ud af Ungdommenshus denne aften. Jeg husker det lidt som et skifte i brugen af huset, publikum var ældre og festklædte og der var gjort meget ud af indretning og dekorationer. Der kunne dog godt have været flere besøgende.

railhouse bash
Servering af fadøl til de glade gæster. Foto: Thomas Lægaard, Fredercia AVISEN.

Den 7.juli skulle Railhouse Bash igen spille – februarkoncerten var kun en forløber, men med besøgstallet fra februar in mente og det faktum, at byen var blevet fejret i flere dage inden, havde jeg ikke den store tiltro til arrangementet.

railhouse bash
Masser af glade gæster ved Ungdommenshus. Foto: Thomas Lægaard, Fredercia AVISEN.

Jeg måtte tage alle mine fordomme til skamme og pakke samme, der var en sand folkefest i solen foran Ungdommenshus. Der er fuld af mennesker og der skulle hele tiden skaffes flere siddepladser. Den ene flotte bil efter den anden rullede ind. Både kvinder og mænd var klædt på til Rockabilly ballade.

railhouse bash
Flot pickup truck parkeret ved Ungdommenshus. Foto: Thomas Lægaard, Fredercia AVISEN.

Det var en fornøjelse at deltage i begge arrangementer og jeg glæder mig til flere Rockabilly fester i 2019.

VM Pladsen

Er der to ting, som jeg elsker og gerne på samme tid, så er det fodbold og fællesskab. Danmark havde kvalificeret sig til VM-slutrunden i Rusland og her fik Fredericia Shopping stablet et mindeværdig arrangement på benene, da de forvandlede Rådhuspladsen til en festplads.

#vmpladsen
Glade børn til VM. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Der var lidt små gnidninger med arrangementet, men set i bakspejlet kunne det på ingen måde fjerne min begejstring for VM-Pladsen. Udover, at man kunne se Danmarks kampe, så viste Fredericia Shopping alle kampene på Rådhuspladsen.

Danmark
En fyldt VM Pladsen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Undervejs var der direkte folkefest, byens handlende bakkede op og byen var mange dage klædt i rødt og hvidt. Karina Wærnskjold som er By- og eventkoordinator i Fredericia Shopping leverede en Duracellkanin-indsats og skal roses for en slutrunde, jeg aldrig glemmer, selvom Danmark blev slået ud i et drama mod kroaterne.

Fredericia Teater

Det kommer ikke bag på nogen, at vi igen skal nævne Fredericia Teater, som ved hver forestilling fylder byens cafeer og spisesteder med mennesker og ligger pres på byens parkeringspladser. Fredericia Teater er en mastodont på vores kulturelle spiseseddel og i 2018 er de endnu engang ikke faldet igennem, men tværtimod har de løftet baren for, hvad der er muligt på deres lokation.

Lokal verdensklasse
Varm velkomst på Fredericia Teater. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Til Premieren på Prinsen Af Egypten skrev jeg en beretning du kan læse her, det var en forestilling hvor jeg også var bag om kulisserne. En af de imponerende ting er lyden på Fredericia Teater, 2018 var også året, hvor vi kom bag om lyden og fik en snak med Tonemester Tim Høyer om lyden til Prinsen Af Egypten.

Ridehallen
Diluckshan Jeyaratnam øver i Eksercerhuset – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg går ikke i dybden med flere forestillinger i denne beretning, byen er ikke i tvivl om kvaliteten af deres forestillinger.

Tarzan sviger sig i lianerne. Foto: Søren Malmose

Så imens Tarzan svinger rundt i Prinsessegade til stor fornøjelse for udsolgte sale, kan du på dette link læse alle vores anmeldelser og artikler om Fredericia Teater skrevet i 2018.

Metal Magic Festival

Metal Magic Festival er en slags afslutningsbal for oldschool heavymetal-elskere. Den havde i ni år plads på Ungdommenshus, men er nu vokset sig så stor og stærk, at den står på egne ben. I år var så det så festival nummer elleve i rækken og den var en kæmpe succes.

Heavy Metal live på scenen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Festivallen er rykket ned bag Monajsa Park og var udsolgt i 2018, hele festivallen er båret af frivillige. Konceptet var blevet skarpere og det virker som en festival der kun kan vokse i årene fremover.

Publikum foran scenen ved Metal Magic. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Det var også en festival, hvor vi sendte vores Valak, Min Bror, ud blandt publikum. Det kom der en sjov film ud af og den viser på alle måder, hvor hvor god og rolig en festival Metal Magic er.

Min Bror på Metal Magic Festival

Det er en festival som allerede tiltrækker folk fra hele Danmark og udlandet, jeg håber den vokser og holder i mange år. Se lidt billeder her.

Teater Malstrøm

Det Bruunske Pakhus har fået fyldt sin kulturelle arv godt ud i særdeleshed, når Teater Malstrøm spiller på scenen. I år var der flere mindeværdige forestillinger, jeg forholder mig til to af mine største oplevelser i 2018.

Burlesque

Burlesque
Burlesque – Teater Malstrøm – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Jeg skrev i min anmeldelse, at Burlesque fik Det Bruunske Pakhus til at ligne Paris, det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer. Men det var vovet, sexet og moderne og så spillede det på en scene i Fredericia, marts 2018. Det var gennemført og et bevis på at Teater Malstrøm har vokset sig ud af undergrunden, som en stærk spiller på teaterfronten.

Burlesque
Burlesque – Teater Malstrøm – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Den Lille Prins

Den Lille Prins
Den Lille Prins – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

I en helt anden boldgade var Den Lille Prins, som spillede sidst på året. Jeg er ikke altid så mainstream, så jeg har hele mit liv undgået historien om Den Lille Prins. Men en mørk aften i oktober måtte jeg gå hjem fra Det Bruunske Pakhus med en fed og lærerig oplevelse.

Den Lille Prins
Den Lille Prins – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Den Lille Prins blev præsenteret så simpelt og godt, at jeg blev ked af, at jeg ikke havde været modtagelig for den historie mine folkeskolelærere ville proppe ned i halsen på mig. Det er aldrig for sent at lære eller skifte mening, det fik Teater Malstrøm mig til i 2018.

Kim Larsen på Kastellet

Det kan næsten være kliche, at skrive, at vi i Fredericia fik den allersidste dans, men det var næsten det, vi fik. Ikke længe efter koncerten kunne man læse på samtlige medier i Danmark, at Kim Larsen var gået bort.

Kim Larsen i Kastellet Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Men den gamle hankat ville ikke slippe livet på landevejen og som en af sine sidste koncerter, spillede han alle varme på en sensommeraften på Kastellet. Det var en vellykket aften og min første store koncertoplevelse på Kastellet.

Kim Larsen – Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN.

Teater Figuletta

Bonnie Lykke var her, der og alle vegne med sine fantasifulde dukker i 2018. Med en hær af dukkeførere indtog hun flere gange i løbet bybilledet med Tetater Figuletta.

Teater Figuletta på VM pladsen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

På VM-pladsen mødte man både den lyserøde fugl Gertrud og den store elefant Molly. Det var imponerende og godt tænkt at kombinere folkefesten med dukker og gøgl. Det gav en god adspredelse og når man kender Bonnie Lykke, var det i 2018 en sand befrielse at se hende slippe talentet løs.

Adam og Eva - Teater Figuletta
Adam og Eva i første akt af Teater Figulettas Se mig” forestilling i.f.m. Trekantområdets festuge (foto: Bonnie Lykke)

Det blev også året, hvor Teater Figuletta spilllede en forestilling i Det Bruunske Pakhus om livet med de sociale medier og den digitale dannelse. På alle måder var Teater Figuletta meget synlige i 2018, mere tak.

Tøjhuset

Tøjhuset har haft et travlt 2018, vi måtte sige farvel til den mangeårige leder Helle Lillethorup som havde styret slagets gang i mange år, ind kom Sune Rasmussen ung mand med hjertet fuld af musik og en bred erfaring fra vestkysten. Dog var 2018 godt booket ud af Helles retning og her vil jeg gerne fremhæve et par stykker blandt mange suveræne koncerter.

Jeg sagde pænt farvel til Helle Lillethorup i 2018. Foto: Connie Shapiro

Burning Red Ivanhoe

Et af mine yndlingsbands, som jeg aldrig havde fået set, så jeg tilgik koncerten med en vis frygt for at blive skuffet. Det kunne være sådan en koncert, hvor jeg kom 50 år for sent, i stedet blev jeg kastet ud af tid og sted og endte næsten med en “ud af kroppen-oplevelse”.

Burning Red Ivanhoe
Burning Red Ivanhoe -Foto: Thomas Lægaard, Fredericia Avisen

Hjalmer Larsen

Jeg kendte ikke Hjalmer Larsen udover det forpligtende efternavn, så det var med paraderne nede, at min kæreste og jeg tog til koncert i Tøjhuset. Det blev en aften, hvor jeg gik fra at ikke kende Hjalmer til at blive decideret fan. Til sidst hoppede han ned fra scenen og spillede helt unplugged, den aften så jeg et glimt af en ny troubadour, hvis talent kan føre ham langt.

Hjalmer – Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Eksercerhuset

Fredericia fik et nyt spille og eventsted i 2018, eller lad mig formulere mig på en anden måde, Eksercerhuset foldede sig ud med EventC som arrangør.

Sebastian

Vi fik to koncerter på to dage af forskellig karakter, første koncert var den folkekære Sebastian. Det var en siddekoncert og en udsolgt en af slagsen, jeg er Sebastian-fan og det var en stor oplevelse i Eksercerhuset.

sebastian
Sebastian. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Magtens Korridorer

Magtens Korridorer blev en folkefest af et gammelt halbal-dimensioner. Der var også udsolgt og der blev drukket fadøl til den store guldmedalje. Eksercerhuset viste sig som en kamæleon, der dagen før rummede en siddekoncert, et par uger inden en Gin Festival og nu rendyrket koncertsal.

Magtens Korridorer
Folkefest i Eksercerhuset. Foto: Joan Barløse, EventC

Med Eksercerhuset har vi fået en ny oplevelsescentral og med EventC som medspiller kom den gamle ridehal godt fra land i 2018.

Trekantens Festuge

I år var Trekantens Festuge igen meget synlig specielt i fæstningsbyen, hvor vi oplevede et sandt overflødighedshorn af kulturelle tilbud. Desværre druknede nogle få ting i at være på samme tid eller for tidligt på dagen. Men nogle af tingene sad lige i skabet.

DIODON – international oplevelseskunst

DIODON stod på Rådhuspladsen og var efter min research noget af et scoop at opleve i Fredericia. Den store oppustelige genstand var et bombardement for sanserne og en af de ting man normalt kun oplever i metropolerne.

DIODON
DIODON ved Rådhuspladsen. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Iris Bakker

Iris Bakker tegner, mens hun ser folk dybt i øjnene, det var en speciel oplevelse, vi fik tegnet Patrick Viborg ved Rådhuspladsen. Iris var en farverig person som satte et flot aftryk på festugen.

Iris
Iris Bakker på Rådhuspladsen. Foto: Thomas Lægaard – Fredericia AVISEN

Fredericia Kunstforening

Fredericia Kunstforening viste også tænder i 2018. Efter min skuffelse over, at man for hver en pris ikke vil bringe lokale talenter i spil, om så en ny Pablo Picasso blev født i Erritsø, så var der spændende udstillinger, der trak folk til.

Per Kirkeby

Stærkt navn i vores lille by og Per Kirkeby trak også folk til kunstsalene på i Kongensgade 111. Der var mange af hans værker, der blev smukt forklaret og fortolket af folkene bag Museum Jorn. Der var hovedvægt på hans raderinger, som han havde ridset på sine eventyrlige rejser, jeg var dog mere imponeret over hans farverige værker fra en anden tid. Desværre mistende vi Per Kirkeby i 2018, han blev 79 år.

Den nu afdøde og højt respekterede kunstner Per Kirkeby

Leif Mosevang

leif
Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Leif Mosevang også en ældre herre på besøg i Fredericia Kunstforening, med en vild side af sig selv, når han forlader sine blomster og kaster sig over løverne og kvinderne. Når han fortæller om de få værker, der springer i mine øjne, lever han. Jeg hæfter mig specielt ved at de yngre kræfter, der er kommet i bestyrelsen, hæver åbningsniveauet med forfriskende fornyelse blandt andet ved buffeten.

leif
Flot dekoration til ferniseringen. Foto: Thomas Lægaard, Fredericia AVISEN

Et lille ønske for 2019 i Kunstforeningen er at få noget yngre kunst ind i salene, bare en enkelt udstilling med en kunstner mellem 30 til 50 år. Men ellers flotte udstillinger fra Fredericia Kunstforening.

Andre store begivenheder

For at denne artikel ikke skal blive uendelig lang, så var der flere af de tilbagevendende ting som selvfølgelig markerede sig igen. Der var igen et propfyldt Sommerrock og et særdeles vellykket Rock Under Broen. Byen fik en ny thansen Arena som jeg glæder mig meget til at opleve på koncertfronten.

Det har i følge mig været et fantastisk kulturelt år i Fredericia og der er sikkert nogle begivenheder, der er ikke er nævnt. Det er imponerende, at en by på vores størrelse kan levere et så stærkt 2018.

Godt Nytår – Jeg kan ikke vente på nye oplevelser i 2019.

https://jutlander.dk/om-jutlander-bank/om-os/afdelinger/fredericia
Annonce