Alt sport blev vendt op og ned i 2020, men med planlægning blev det meste gennemført i udskudt format. Det gjaldt blandt andet Tour de France, hvor det blev et dansk triumftog med to etapesejre til Søren Kragh Andersen fra Strib.

Det hele startede som det plejer så at sige. Traditionen tro blev der afviklet en håndboldslutrunde i januar, men Danmark skuffede fælt og kom end ikke videre fra det indledende gruppespil, da det blev til et nederlag mod Island, uafgjort mod Ungarn og en sejr mod Rusland. Det var derfor farvel til Nicolaj Jacobsens mandskab inden det for alvor blev sjovt.

Inden Covid-19 gjorde sit indtog for alvor markerede Søren Kragh Andersen sig ved flere lejligheder. Han vandt blandt andet enkelstarten i det prestigefyldte etapeløb Paris-Nice, og i det samlede klassement blev det til en solid tiendeplads, men så kom pandemien og lukkede cyklingen ned. Den traditionelle løbskalender blev lavet om, og i stedet blev Tour de France først afviklet i september, men det gjorde ikke noget set med danske briller. Undervejs i løbet markerede Mads Pedersen sig med flere topplaceringer i massespurter, men det var Søren fra Strib, der løb med overskrifterne. Først vandt han 14. etape og så gentog han kunststykket og vandt 19. etape.

2020 blev også året, hvor Danmark fik ny fodboldlandstræner. Kasper Hjulmand tog over efter succesrige Åge Hareide. Hjulmand er som klubtræner kendt for at ville spille poleret fodbold, hvorimod Åge spillede mere resultatorienteret og det skulle derfor blive spændende at følge, hvordan Hjulmand kunne gå i fodsporene på den norske forgænger. Som efteråret skred frem kom der skik på danskerne, der især i sejrene mod Island på udebane og på Wembley mod England viste, at der er gode fremtidsperspektiver at spore for det danske landshold.

Det har været et underligt år. Det har man også kunne mærke i den helt hjemlige andedam i både Superligaen og Herre Håndbold Ligaen. At det skyldes den særlige situation er ikke til at bevise, men det kan bestemt ikke udelukkes, at det har haft en indflydelse på, hvordan holdene har svinget. Det bedste eksempel er F.C. København, der i foråret præstererede på et højt niveau på den europæiske scene, hvor de først blev ekspederet ud af kvartfinalen til Manchester United. På den hjemlige scene ramte københavnerne slet ikke niveau, og endte på andenpladsen hele 14 point efter FC Midtjylland. Tendensen fortsatte i efteråret, hvor FCK’s ledelse fik nok og fyrede Ståle Solbakken , og det har rettet lidt op på den københavnske skude, som var helt nede bunden af tabellen, men nu holder nytår på sjettepladsen med syv point op til førstepladsen, der deles af FC Midtjylland og Brøndby.

Håndboldmæssigt blev Covid-19 pludselig et tema i løbet af efteråret, hvor den ved at gå i seriøs spredning rundt om i klubberne. Der fandt man virkelig ud af, at sport er en biting i den samfundssituation vi er i. GOG havde til at starte med to smittede, og pludselig ekspanderede tallet til at have ramt endnu flere spillere og ledere og det gjorde, at kampe blev udsat. Pludselig var der også polemik omkring Lemvig-Thyborøn og KIF Kolding, da en positiv testet Lemvig-spiller havde været i kamp mod Kolding. Derfor kom Dansk Håndbold Forbunds coronaprotokol under skarp beskydning, da den viste sig ikke at ramme situationens alvor.

Årets sidste store sportsbegivenhed på hjemlig grund har netop også fundet sted. Det var også med Covid-19 hængende som et dystert baggrundsbillede, der gjorde, at EM-slutrunden i kvindehåndbold var i fare for at blive aflyst. Turneringen skulle være afholdt i Danmark og Norge, men endte med kun at blive i Danmark efter at frivillige og Dansk Håndbold Forbund løb hurtigt for at få det hele til at gå op i en højere enhed.

Spillemæssigt var det også noget uvant man så. Flere hold ramte ikke det niveau de tidligere har haft, og det faldt tilbage på forberedelserne, der slet ikke havde været i top. I Danmark var vi begunstiget af at holdet havde været samlet op til slutrunden og spillet to testkampe mod Norge i ugen op til, og det viste sig, at være en fordel. Danmark har i nyere tid ikke været så tæt på at komme i en finale, som det var tilfældet, men Norge slog til, da det gjaldt i semifinalen, og så faldt danskerne sammen i bronzekampen mod Kroatien og endte altså uden ædelt metal i denne omgang.

2020 blev også året, hvor OL blev udsat. Traditionen foreskriver, at det afholdes hvert fjerde år, men det blev altså ikke tilfældet og i stedet kan vi se frem mod De Olympiske Lege 2021, som bliver et af årets helt store højdepunkter.

Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer