Der var torsdag aften Åbent Hus om den nye læreruddannelse med trainee-forløb. Rammerne var på Fredericia Maskinmesterskole, hvor noget af undervisningen også vil komme til at foregå på uddannelsen.

Der var ca. 35 fremmødte til arrangementet på Maskinmesterskolen. Til at starte med fortalte distriktsskoleleder Anders Axø om uddannelsen, og sagde følgende:

“Vi vil være med til at uddanne Danmarks bedste lærere. Det er et lokalt svar på en læreruddannelse, der er meget tæt forbundet på praksis. Det er afgørende for os. Det betyder, at noget uddannelsen foregår i Jelling. Noget af den vil foregå på de kvadratmeter hvor vi er nu, men også på skolen, hvor man bliver ansat. Man bliver ansat på lige vilkår med alle de andre på skolen,” sagde Anders og blev suppleret af Pernille, der kommer fra uddannelsen i Jelling.

Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia Avisen

“Man kan vælge om man vil have specialpædagog, nogen læser ekstra musik og arbejder med læringsrum udenfor. Sådan nogen ting kan man lægge oven på sine fag.”

På de medbragte slides fremgik det ligeledes, at den nye uddannelsesforløb er bygget op på den måde, at mandag og fredag er man på skolen i Jelling, mens tirsdag, onsdag og torsdag foregår i Fredericia, både på den skole man er tilknyttet og til alm. undervisning.

Fredericia som studieby
 Michael fortalte om udviklingen Fredericia har været igennem i hans studietid. Foto: Patrick Viborg Andersen, Fredericia Avisen

Med til Åbent Hus-arrangementet var også Michael, der har studeret på Musical Akademiet i Fredericia. Michael er tilflytter til Fredericia, og kom til byen i forbindelse med uddannelsen på Musical Akademiet og det er bestemt ikke noget, som han har fortrudt.

“Igennem de senere år er der kommet et helt fantastisk byliv, hvor man kan gå ind at nyde kaffe på blandt andet Kurt’s. Der sker rigtig mange gode ting her i byen. Byen er i rigtig god udvikling, og det er denne uddannelse også med til at bakke op om,” sagde Michael, der intet kendte til Fredericia, da han flyttede til byen for fire år siden fra Nyborg.

Efter endt uddannelse er Michael blevet ansat på Fredericia Teater og er samtidig tilknyttet Kirstnebjergskolen, hvor han underviser i Drama.

Økonomien spiller en rolle

Efter Anders og Pernille havde fortalt det de havde forberedt blev der åbnet op for spørgsmål fra salen.

Her følger lidt spørgsmål og svar, hvor fokus var på økonomien:

Hvad så med løn, når man er i praktik?

“Der er ikke løn under selve praktikken på læreruddannelse, men i forbindelse med trainee-delen får man løn på den skole, som man er tilknyttet.”

Overstiger kombinationen af løn og SU det tilladte?

“Nej, vi har tænkt på det og I kommer ikke til at tjene for meget. Man vil få løn som ikke-udannet lærer til at starte. Det svarer til ca. 7.500 kr. i måneden brutto og dertil kommer SU.”

Efter arrangementet snakkede Fredericia Avisen med Emil, der var en af deltagerne til Åbent Hus-arrangementet:

“Det var et godt arrangement, og jeg fik svar på de spørgsmål jeg havde,” siger Emil og kommer ind på tiltaget med trainee-forløb:

“Det er et godt tiltag med at kombinere teori og praksis.”

Er det noget af det, der lokkede dig til her i dag (torsdag, red.) i stedet for kun at høre om den almindelige læreruddannelse?

“Det er primært fordi jeg står i en situation, hvor jeg ikke har nok i at få SU og derfor får mulighed for at supplere op med trainee-forløbet, så det spiller en rolle for mig,” fortæller Emil og slår fast:

“Jeg kunne helt sikkert godt tænke mig at starte på uddannelsen.”