DM i Skills 2021, uddannelsesmesser og lignende er aflyst, men i Makerspace er det lavet et undervisningsforløb for byens 8. klasser, der skal være med til at få flere unge til at vælge en erhvervsuddanelse.

Hvad skal man vælge efter 9. klasse? Det spørgsmål stiller mange sig, og ofte er det set, at man så i mangel af bedre viden har valgt en gymnasial uddannelse. Det prøver man at gøre op med i disse år, hvor der er stor fokus på at få unge til at vælge erhvervsuddannelser, da der på sigt vil blive mangel på faglært arbejdskraft indenfor håndværkerbranchen.

Eleverne fik VR-briller på og skulle bokse. (Foto: AVISEN)

Næste år skulle der være afholdt DM i Skills i MesseC, men det blev aflyst pga. Covid-19. Op til Skills var der arrangeret flere forberedende projekter, og nogen af dem er aflyst, men andre gennemføres. Et af dem er i Makerspace, hvor man lader 8. klasser prøve forskellige håndværkermæssige ting.

»Formålet er at give 8. klasserne viden om erhvervsuddannelser og fortæller om karrieremulighederne. Der er forskellige værksteder med teknologi og traditionel håndværk,« siger projektleder fra Fredericia Kommune, Rikke Hvid, til AVISEN.

Hvor stor betydning har det, at unge skal vælge en erhvervsuddannelse?

»Det har stor betydning. Vi kommer til at mangle faglærte, så det er vigtigt, at vi fremmer erhvervsuddannelser. Mange uddannelsesmesser er aflyst, så det er vigtigt at komme ud med det her budskab. De unge får et bedre fundament for at vælge, når de skal,« siger Rikke Hvid, der glæder sig over, at de unge er engagerede i Makerspace.

Nicklas (th) og hans gruppe. (Foto: AVISEN)

Da vi var forbi fredag var det en 8. klasse fra Ullerup Bæk Skolen, afd. Nørre Allé, der var i Makerspace. Der er sørget for, at der kun kommer én klasse ad gangen så man holder eleverne i samme grupper som de er vant til at omgåes. En af eleverne var Nicklas Larsen, der som planen er, vil i 10. klasse og efterfølgende tage en HTX og efter det læse til maskinmester.

»Det er meget hyggelig at være her, og man får set noget man ellers ikke vil se på skolen,« siger Nicklas Larsen og kommer ind på de fremtidsmæssige overvejelser:

»Jeg vil noget med elektrisitet, så det er meget rart at komme her at prøve,« siger han.

I disse Covid-19 tider er det specielt at være skoleelev, hvor det er sjældent, at der er arrangementer ude af huset, og Nicklas glæder sig derfor over, at det er muligt. 

»Det er dejligt at være her og kunne komme lidt ud. Det har været en underlig og besværlig tid at gå i skole i. Især for mig, da jeg har skiftet skole fra 7. – 8. klasse, og derfor ikke har kunne se mine tidligere klassekammerater på samme måde som tidligere,« siger Nicklas.

I Makerspace var der blandt andet traditionelle håndværkerfag på programmet. (Foto: AVISEN)

Om forløbet på Makerspace:

Undervisningsforløbene er del af en indsats for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, hvilket er et samarbejde mellem Trekantområdets kommuner, erhvervsuddannelser, UU-vejledninger, håndværkerforeninger og finansieret, især, af Region Syddanmark.

DM i Skills skulle være spydspidsen i indsatsen for at gøre opmærksom på håndværks-, service- og produktionsfag, men efter eventets aflysning, vil indsatsen fremadrettet fokusere på at understøtte et rollemodelkorps sammen med Erhvervsuddannelsernes Elevorganisation (EEO) med skolebesøg, lokale rollemodeller med fokus på unge sårbare, obligatorisk undervisningsforløb i Bülows MakerSpace for Fredericia Kommunes 8. klasser og undervisningsmateriale i udskolingen. Derudover fortsætter det regionale samarbejde om at promovere erhvervsuddannelserne, hvor Region Syddanmark fortsat finansierer størstedelen af projektet.

0 0 stemmer
Artikel Rating
Følg
Notikation om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer