Peter Olander Andersen løber i dag halvmaraton nummer 400, når han klokken 10.00 løber af sted fra Monjasa Park. Han er den første i Danmark, der når dette mål. Han startede med at løbe i 1977, da han som 27-årige måtte stoppe sin karriere som fodboldmålmand på Fredericia KFUMs førstehold efter flere skader.

Peter Olander Andersen løb første gang til et officielt løb ved Hannerupløbet anno 1977. Dengang var det en 10 kilometers-distance, men i 1982 øgede han distancen og løb sit første halvmaraton i Smilets By, Aarhus. Distancen har han sidenhen befundet sig godt i, og det er nu blevet til hele 400 løb på de 21,0975 meter.

“Man kan andre ting på en halvmaraton. Det er en distance, der passer mig meget fint. Jeg har dog også løbet 55 maratoner, men dem løber jeg kun fire-fem stykker af om året, da de er lidt hårdere. En halvmaraton kan jeg løbe ugentligt.”

400 er mange – hvordan kan du holde til det? 

“For mig er det farten – der var en gang, hvor jeg løb på distancen på 1 time og 30 minutter. I dag bruger jeg lidt over to timer, det gør, at jeg er mere frisk. Jeg er ikke så brugt dagen efter. Det er farten, der gør forskellen med andre ord,” siger Peter Olander Andersen.

Hvad gør løb for dig? 

“Jamen man tømmer alt i hovedet. Løb er fantastisk. Jeg har været på Hotel KongebroGaarden i 25 år. Jeg har elsket det, men når jeg nogle gange var stresset, så var det på med skoene. Min tidligere chef pressede mig ofte, så det skulle løbes væk. Så man kan vel sige, at løb er en slags meditation for mig,” fortæller Peter og fortsætter:

“Jeg startede i Fredericia Løbeklub, hvor vi løb to-tre gange om ugen, men jeg begyndte hurtigt at træne alene, for jeg kunne godt finde ud af at komme ud i alt slags vejr. Løb fylder sammen med min familie og venner meget i mit liv.”

Peter Olander Andersen er blevet 67 år. Han er født i 1951, og bor i dag i Erritsø. Han har to drenge sammen med sin hustru Marion og er også kendt som fodbolddommer på banerne ved EGIF.

“Fodbold har jeg spillet meget af. Jeg stoppede som 27-årig på Fredericia KFUMs førstehold. Jeg har også været på KFUM-landsholdet, hvor vi blandt andet var i Skotland. Jeg stod på mål, men brækkede armen, tommelfingeren og meget andet. Så jeg måtte holde. Jeg arbejdede som autolakerer, og chefen der mente, at jeg skulle stoppe med fodbold. Han sagde: “Jeg skal betale hver gang, du bliver skadet.” Klubben havde jo ingen forsikring, siger Peter og griner. Så jeg holdt som 27-årig, for hvis jeg fortsatte, havde jeg ikke noget arbejde, derfor begyndte jeg at løbe i stedet.”

Peter Olander Andersen har dog ikke smidt fodbolden helt væk. Han er som skrevet stadig fodbolddommer, og det bliver til mange kampe i løbet af året.

“Ja, jeg dømmer stadig. Jeg havde tre kampe for nylig på en af de koldeste dage i år – der skulle man have ekstra tøj på. Det er jo de moderne kunststofbaner, der gør, at man skal spille hele tiden,” forklarer Peter og fortæller om mere sport.

“Hver mandag cykler jeg med Tandemklubben – med de blinde – det er nogle helt andre muskler, jeg bruger der. Når jeg har løbet halvmaraton om søndagen, er det en god afveksling og en god træningsform. Udover de to sønner, som er bosat i Odense og Taulov, er der fem børnebørn og to svigerdøtre. Og i Eventyrets By, Odense, er det også blevet til en del løbeture i Fruens Bøge, hvor Peter Olander Andersen har løbet hele 60 halvmaratoner, men så er der også plads til familiebesøg bagefter,” slutter 400-løbs-jubilaren, som i dag løb 21,0975 meter endnu engang, og dermed står registreret for 8439 kilometer halvmaratonløb.