På Lunddalvej 57 i Erritsø mødtes ti tidligere folkeskolekammerater onsdag eftermiddag til en sammenkomst. De skulle fejre 65 års jubilæum for deres afgang i realklassen på Købmagergade Skole i Fredericia, og her blev der ikke sparet på anekdoter, grin og mange tilbageblik på folkeskoletiden.

På grund af corona-restriktioner har de tidligere klassekammerater ikke haft muligheden for at holde et stort arrangement i to år, og dermed var glæden endnu større over, at de endelig kunne sidde rundt om et bord, spise god mad og få noget godt til ganen. For dem er det en tradition at mødes i ny og næ, hvilket er den bedste måde til at opretholde kontakten og samtidig sørge for, at alle har det godt.

Lidt ligesom når de ældste folkeskoleelever i dag har skolefester, hvor det kan blive til mere end en enkelt genstand, så havde mange af de fremmødte enten chauffør på eller ventede et lift ved slutning af dagen, fordi som af de ældre sagde på et tidspunkt:

– Man ved jo aldrig hvor sent eller vildt det kan blive.

Rundt om bordet reflekterede klassekammeraterne over skolekulturen i deres tid, hvor nøgleordene var kæft, trit og retning. Der var ikke mulighed for, at eleverne gav sine meninger og holdninger tilkende, fordi ellers stod der spanskrør, eftersidninger og lussinger på menukortet:

– Der var ingen kære mor i vores skolegang, fordi lærerne havde kæmpe autoritet, og man frygtede dem næsten mere end vores egen forældre. Man tog jo ikke hjem og sladrede til mor eller far om, at nu havde man lige fået nogle lussinger fra Fru. Jensen i matematiktimen, for så fik man endnu flere lussinger af forældrene, sagde en af de ældre, før samlingen brød ud i latter.

Skolekulturen i 1956 tog udgangspunkt i en højere grad af selvdisciplin, hvilket var altafgørende for elevernes hverdag på Købmagergade Skole. De husker tilbage på en ungdom, som var i starten på udformningen af velfærdsmodellen. Men det betød ikke, at folkeskoleeleverne havde det smarteste mærketøj, stor anvendelse af teknologiske platforme eller rige tilværelser. En af de ældre personer, som også tidligere har været skoleinspektør, beskriver det som:

– Charmen ved vores skolegang vil altid være for mig, at vi alle var lige om at have det lige ringe.

I den forbindelse trak de tidligere skolekammerater tråde til nutidens folkeskoleelever, der har en skolegang, som også har sine udfordringer. Det er nok en realitet, at eleverne i dag oplever større socialt samvær samt en pædagogisk tilgang fra lærerne, men det er ikke ensbetydende med, at skolegangen er problemfri.

I dagens samfund er der en tendens til, at mange unge sammenligner sig med andre, og det kan skabe en perfektionistkultur, som jubilarene italesatte onsdag eftermiddag:

– Der er også en skare af unge, som er forkælede i dag, men der findes også mange, som har det svært. Mentale udfordringer er en del af deres hverdag, fordi der er skabt en samfundsforestilling om, at man skal konkurrere i alt. Det skal vi passe på med, og det er i hvert fald ikke noget, som jeg misunder, hvis jeg skal se tilbage på vores skolegang på Købmagergade, siger en af de fremmødte.

Generelt var de tidligere folkeskoleelever fra over seks årtier siden gode til at veksle mellem seriøse og sjove snakke. De havde en omgangstone, der gav tryghed, glæde og refleksion til eftertanke, hvilket vidner om, at relationerne ikke nødvendigvis skal have en udløbsdato, så snart man dimitterer fra folkeskolen.