Et pink tog, der umiskendeligt lignede et marcipanbrød på hjul, 600 studerende og en lang række lokale ildsjæle fra Nordjylland, Fejø, Næstved og Vejle var nogenlunde ingredienserne i går, da det traditionsrige juletog fra Anthon Berg og Arriva kørte gennem landet. Og det hele landede flot på benene, ikke mindst de internationale studerende, som var det helt centrale omdrejningspunkt for årets juletog.

”Det bliver så hyggeligt at vise Natalie en rigtig dansk jul”, fortalte 18-årige Signe Knøsen på juletoget. Hun har inviteret sin australske kollegieven med hjem for at fejre højtiden med familien i Aalborg. Og Natalie Lis tog straks imod invitationen. ”Jeg er meget spændt på at fejre jul i Nordjylland, og det er dejligt at mærke, at familien virkelig glæder sig til, at jeg kommer”, fortæller hun. Natalie Lis læser til daglig på Arkitektskolen Aarhus og havde ligesom mange andre internationale studerende i Danmark ikke noget sted at fejre jul. Men nu kan hun se frem til både and, dans om juletræet, gaver, og hvad der ellers hører sig til.

I år satte Anthon Berg således sammen med Arriva igen generøsitet på skinner og bragte studerende gratis hjem på juleferie i det 82 meter lange pink tog. Som tidligere år betalte de studerende udelukkende med generøse handlinger på toget, og billetterne blev revet væk. I år kunne de studerende komme forrest i køen, da billetsalget åbnede i november, hvis de valgte den mest generøse julehandling af alle. Nemlig at invitere en medstuderende hjem til jul, som ellers skulle sidde alene juleaften.

Lokale ville også hjælpe til
Ud over at Platt-Form gav de studerende et godt grin på deres tur hjem på juleferie, var forskellige lokalmiljøer i Danmark med til at forkæle de studerende om bord på juletoget. Fejø-frugt med Fejø-foreningen i spidsen kom om bord i toget for at dele frisk og saftig Fejø-frugt ud til de rejsende, ligesom Kocemba´s Sparkling Tea fra Vejle kom forbi for at give de studerende en smagsprøve på deres friske drik, der består af te, friske krydderurter, citronsaft og hvidvin. I Aarhus bidrog Hasseris Bageri, som har butikker i Aalborg og Storvorde, med rundstykker med smør og ost til de morgenfriske. Og på Ringsted station spillede Chapean Brass Band, et messingorkester med godt 25 messingblæsere i alderen 8-73 år. De kommer fra Fensmark ved Næstved og er en del af Næstved Musik- og Kulturskole. Således lidt for enhver smag og øre.

Ensomhed i julen – særligt for internationale studerende
Kun hver tredje internationale studerende, der skal være i Danmark hen over julen, har et sted at fejre den 24. december, viste en spørgeundersøgelse. Ingen bør sidde alene i julen, mener chokoladeproducenten Anthon Berg, og det var derfor, de valgte at opfordre de 600 studerende på juletoget til at tage en medstuderende, der ikke har et sted at fejre jul, med hjem til højtiden.

Det var gennem Københavns Universitet og Studenterhuset i København, at Anthon Berg spurgte 200 internationale studerende i hovedstaden, hvor de planlagde at fejre jul i år. Og her svarede mere end halvdelen, at de skulle være i Danmark henover julen – og mere end 80 pct. at de gerne ville prøve at holde en dansk jul – men kun 30 pct. af dem havde rent faktisk nogen at danse om juletræet med.

Det er en god måde at sætte fokus på et stort problem blandt udenlandske studerende i Danmark, mener Marie Skjelbo Justesen, kommunikationsansvarlig hos Studenterhuset.

”Vi ved fra tidligere undersøgelser, at internationale studerende er meget interesserede i dansk kultur og traditioner, men at de generelt har svært ved at få danske venner. Det er en tendens, vi selv arbejder hårdt på at ændre i Studenterhuset, og det er super godt, at der bliver sat mere fokus på det blandt andet gennem årets generøse julerejse”, siger hun.

Platt-Form
Anmelderne var rundhåndede med stjernerne i 2013, da Platt-Form for første gang indtog teaterscenen med deres juleshow ’Har du set min nissehue mor’ på Nørrebro Teater. Sidste efterår blev skuespillerne Mille Lehfeldt, Laus Høybye og Jakob Fauerby klar med turnéversionen ’Et form for show’, som er comedy-satire tilsat musikalitet på højt plan, og som de også i år har turneret med i alle de store danske byer. Sjove, spiddende bemærkninger sammenholdt med god musik var således også det, der mødte de studerende på Anthon Bergs juletog, da det i går kørte gennem landet for at bringe de studerende hjem til højtiden.

Det er tredje år, at Anthon Berg, der er kendt for sit motto ’You Can Never Be Too Generous’, sammen med Arriva tilbyder studerende en gratis rejse hjem til jul.
Både studerende fra Øst- og Vestdanmark havde sikret sig en togbillet mod at betale med generøsitet på rejsen. Og i år var billetten ekstra generøs. Den gjaldt nemlig til alle Arrivas tog d. 22. december, så de studerende gratis kunne rejse videre i Jylland, hvis de havde lidt længere hjem.

Da julerejsen var slut, og de studerende kørt hjem til deres familier, blev julepynt og overskydende chokolade afleveret til Frelsens Hærs julefest for at sprede julestemningen videre til hjemløse og ensomme.

Efter to års sikker succes er Den Generøse Julerejse sat i verden for at blive en fast og pink del af den danske juletrafik – og netop på en af årets travleste rejsedage.