Den nye indehaver af den historiske smørrebrødsforretning Lucullus i Fredericia, Tina Offersen, arbejder på at kunne åbne dørene på Luthersvej 14 igen indenfor 14 dage. Hun var slet ikke i tvivl om, at hun skulle købe den forretning, da hun opdagede, at den var gået konkurs.

– Først og fremmest fik jeg et chok, da jeg læste, at smørrebrødsforretningen var lukket. Jeg kunne slet ikke forstå, at sådan et sted efter 60 år skulle dreje nøglen om. Det kunne ikke være rigtigt, tænkte jeg. Jeg mærkede samtidig en følelse af nysgerrighed og et ønske om at genrejse stedet hurtigt. 60 års historie måtte ikke forsvinde. Det var min første tanke, fortæller Tine Offersen.

Købte identisk butik i 2020

I februar 2020 overtog Tina Offersen den kendte smørrebrødsrestaurant i Greva, der har ligget i Kattesund i 60 år. Hun så straks paralleller til Lucullus, da hun læste om forretningen, og var derfor ikke i tvivl om, at hun skulle åbne i Fredericia.

– Jeg har en butik, der næsten er identisk med Lucullus. Greva var også 60 år, da jeg overtog den, og derfor lå det lige til højrebenet at åbne i Fredericia. Kender du det med, at man læser noget, og omgående føler, at der var en grund til, at jeg skulle læse denne historie. Det var sørgeligt at læse om konkursen. Det var ikke den fortjente afslutning på et langt liv i smørrebrødsbranchen, mener hun.

Læs også

Kontaktede straks skifteretten

Tina Offersen tog en hurtig beslutning, og ringede til skifteretten, men de kunne i første omgang ikke hjælpe. De havde dog lagt en notits til konkursboets advokat om, at han kunne ringe til hende.

– Desværre er det sådan, at når konkursbegæringen først er indgivet, så er der ikke noget at rafle om. Havde jeg bare vidst, at den var til salg, så havde jeg reageret. Det kan jeg mærke. Der må være en højere mening med, at jeg læste artiklen. Derfor kontaktede jeg dagen efter skifteretten, der på daværende tidspunkt ikke kunne oplyse mig om, hvem der var kurator endnu, men jeg blev så ringet op af advokaten, der sad med konkursboet, herefter kørte det faktisk sin gang.

Tina Offersen har selv en karriere indenfor ejendomsbranchen bag sig, men drømmen om at drive en madbutik har altid fulgt hende.

– Jeg var faktisk ved at købe en madbutik, da jeg var helt ung, men dengang havde jeg ikke økonomien. Man skulle jo involvere en bank, og det var jeg ikke klar til. Drømmen har imidlertid altid været der, og da jeg som fast kunde gennem årtier havde besøgt Greva Smørrebrød, måtte jeg eje stedet, da det kom til salg. Jeg elsker mad og smørrebrød, så jeg tænkte straks, at hvis det skulle være, så skulle det være nu. På 60 år har stedet haft to ejere, og jeg blev nummer tre efter Hanne (Hanne Rasmussen red.), at det så blev til et køb en måned før coronaen, havde vi ikke lige set komme. Men vi er da overlevet, det skyldtes mit seje personale, og det vi har gjort sammen, uddyber Tina Offersen. 

Forventer at åbne indenfor 14 dage

Forberedelserne til genåbningen af Lucullus er i gang, og hvis alt går vel, åbner man om 14 dages tid.

– Jeg håber, at vi kan åbne i løbet af 14 dage, måske ikke helt på den fulde bemanding, men vi slår dørene op, og leverer mad ud over disken. Det er hovedopgaven lige nu. Jeg kender ikke forretningen, og jeg kender ikke Fredericia, men vi stikker en finger i jorden, og gør det så godt vi kan. Vi er åbne for at rette til, men når det er sagt, så kan de fleste lide god mad, og det er det, vi står for. Vi skal nok få det til at fungere, fortæller den nye ejer.

Stor arv at løfte

– Vi kommer med et solidt dansk smørrebrødskoncept, men jeg har da også luret lidt i de gamle arkiver for at se, hvordan man har gjort det i Fredericia. Der kommer nogle justeringer, men jeg vil allerede nu sige stor tak til Helle (Helle Kristensen – den tidligere ejer, der drev Lucullus med Kirsten Thomsen de sidste 16 år red.). Hun har været en stor hjælp. Jeg har ikke mødt Helles mor, Kirsten, desværre. Helle er en fantastisk pige og støtte. Hun har hjulpet mig meget, hvilket jeg er meget glad for, siger Tina Offersen.

– Jeg ville gerne have mødt Kirsten, men hun var desværre for syg, men jeg ved, at hun nåede at få besked om, at stedet ville køre videre. Tingene var på plads, det var kun formalia, der manglede. Jeg ved også, at hun var glad for den viden. Det er en stor arv og ære at skulle løfte Lucullus videre. Så jeg vil gerne vide meget mere om stedet, derfor skal jeg også mødes med Helle igen og have en god snak, uddyber hun.

Lokalt engagement og samarbejde

Kvaliteten er i top, slår Tina Offersen fast, og det er særligt det lokale samarbejde, der skal videreudvikle og støtte konceptet.

– I Horsens bruger vi lokale leverandører, der leverer kvalitetsprodukter. Der er alt fra den lokale bager, lokale slagter og lokale vinhandler. Det er vi nødt til, når vi skal skille os ud fra mængden af supermarkeder, der også kaster sig over smørrebrødet. Vi skal give de smørrebrødsglade kunder noget andet. Jeg tror på projektet, og jeg tror på, at Helle kan guide mig videre gennem mulighederne i Fredericia. Vi glæder os til at komme i gang, det bliver mega spændende, lyder det fra den positive nye ejer, der allerede får mange ansøgninger til de nye stillinger, som hun skal have besat, fortæller hun og slutter:

– Vi skal have ansat nogle gode folk, og så vil jeg sammen med min kollega, Simone, være i Fredericia også. Vi tror på det, og glæder os til at arbejde i de fantastiske rammer, slutter hun.